用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 一默書我就激到喊
go

一默書我就激到喊   [複製鏈接]

假期想佢快快做完功課温默書。 拖拖下拖到星期先做完,我已經急 . 默書温極都記唔到我就好忟。忟佢唔早啲開始温, 忟用了好多方法教佢記都記唔到。。。。

24    0    0    0

little_kid 發表於 16-9-19 12:34
假期想佢快快做完功課温默書。 拖拖下拖到星期先做完,我已經急 . 默書温極都記唔到我就好忟。忟佢唔早啲開 ...

唔好唔開心, you are not alone, 我舊年都係咁 你激到喊已經算好了, 我年紀大, 激到血壓高見暈添。小朋友幾多年班?

炆係無用,盞搞到發脾氣,大家唔開心。當買個教訓,記得以後要提佢早d搞掂正經嘢。

默書記唔到,係英文定中文?慢慢搵個方法幫佢,一定有計的。小朋友讀小學,長路漫漫,比心機。

Jane1983 發表於 16-9-19 13:23
炆係無用,盞搞到發脾氣,大家唔開心。當買個教訓,記得以後要提佢早d搞掂正經嘢。

默書記唔到,係英文定 ...
真係乜方法都試過, 唔識就係唔識, 今日識咗聽日又唔記得。最後好彩學校減咗默書次數, 多咗時間每次溫少少咁先好D。真係命都短咗幾年, 頭髮都白咗好多。

jc2009    發表於 16-10-6 12:32
Jane1983  學校德政  發表於 16-9-19 14:17

little_yolky 發表於 16-9-19 13:35
真係乜方法都試過, 唔識就係唔識, 今日識咗聽日又唔記得。最後好彩學校減咗默書次數, 多咗時間每次溫少少咁 ...
妳唔教人記are就諗起隔離屋ar e呢個方法?

Yanamami  土法……  發表於 16-9-19 13:52
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

可能未適應,俾啲時間。

MASAYA 發表於 16-9-19 13:43
妳唔教人記are就諗起隔離屋ar e呢個方法?
我諗唔係好多小朋友好似佢咁經典, 連 a, are, an, and 都可以串錯。

little_yolky 發表於 16-9-19 13:49
我諗唔係好多小朋友好似佢咁經典, 連 a, are, an, and 都可以串錯。
呢個只係一個方法,可以延伸去其他字吧?

little_yolky  找諗唔到點延伸去其他字.............  發表於 16-9-19 13:55
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:一默書我就激到喊

不如放手默書,集中其它方面,升中默書佔很少分/唔計分!

little_yolky 發表於 16-9-19 13:49
其实默書效用有幾高?見禁多家長為默書叫苦連天,我地学校默書奇少仲唔計分,d学生成績都好ok喎!

Bobo1210  找你同校長講下*2  發表於 16-9-19 17:54
little_yolky  應該搵你同校長講下。  發表於 16-9-19 17:36

正巧這個假期之後,我家兩個都要開始英默了,(我家是中文不錯,英文善待改進類型)。不過,與樓主相反,不是我哭,而是小女兒哭。

最搞笑的是,因爲默不出laugh而急到哭。當時那一刹那,我都不知道自己是笑好,還是激好。

TwinWong  點拆除你意, 最紧要佢快d記到個字掂串  發表於 16-9-20 12:22
TwinWong  會唔會拆音串字, 用依仲方法, 可能快d ~ lau + gh  發表於 16-9-20 12:20

昨天是我個囡第一次英文默書,他小一, 幼稚園不用默, 我自己會間中給他每日默5個英文生字. 他都好易應付, 我以為無死啦, 點知昨天要默2頁內容, 他一看然後在哭, 話咁多唔想記, 我果一刻腦充血,教訓完一倫冷靜下來, 用了第2個方法, 佢最鐘意玩扮老師, 我個white broad 寫下要默的內容同他一起去記, 結果佢好快攪掂曬. 可能初初唔習慣, 試下倍佢一起面對

Yanamami 發表於 16-9-19 14:57
其实默書效用有幾高?見禁多家長為默書叫苦連天,我地学校默書奇少仲唔計分,d学生成績都好ok喎! ...
其實冇乜用,由其初小,應該高小先係默書適齡既時候

引用:+本帖最後由+little_yolky+於+16-9-19+13:1

原帖由 little_yolky 於 16-09-19 發表
小二喇!
抄寫, 拆字,拼音 方法已試過,
.就是記唔到。 我喊係因為心急同用了咁多方法都唔work.

引用:炆係無用,盞搞到發脾氣,大家唔開心。當買

原帖由 Jane1983 於 16-09-19 發表

默書記唔到,係英文定 ...
知道佢温得慢, 已經由假期初摧佢快啲做完功課温書, 佢就是摧極唔做。

引用:Quote:原帖由+Jane1983+於+16-09-19+發表炆

原帖由 little_kid 於 16-09-19 發表
知道佢温得慢, 已經由假期初摧佢快啲做完功課温書, 佢就是摧極唔做。

...
小朋友就係知道自己花好多時間溫都未必溫得識,更加會拖拖拉拉,第一係無乜信心,第二係未溫都預期到要花好多時間會好攰!小朋友仲係低年級,就返小朋友能力嚟要求,set個佢有信心有能力嘅目標!

回覆 little_yolky 的帖子

估計我仔當時小一與你囡差唔多,因為爸爸同佢溫 good morning sir ,兩個鐘後都未記得,最後爸爸投降

讀寫無问題吧……

little_kid 發表於 16-9-19 17:20
小二喇!
抄寫, 拆字,拼音 方法已試過,
.就是記唔到。 我喊係因為心急同用了咁多方法都唔work.
抄寫, 拆字,拼音 <==== 即係中英都唔得? what a pity !

見到呢個POST第一個反應係笑, 苦笑....原來咁多天涯倫落人.....我都嘔血中
‹ 上一主題|下一主題