用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 常識時事題
go

常識時事題   [複製鏈接]

又測驗啦...8月9月時事題大家有咩心水??
   117    0    0    0

hugub 發表於 16-9-19 10:15

樓主本身有沒有留意時事?

大家研究下姐.....我女次次測完我都比料出來架...

G20 中國邊個城市嘅小學/公司/工厂/出运全面休假/封路, 變咗死城?

hugub 發表於 16-9-19 11:40
大家研究下姐.....我女次次測完我都比料出來架...

我不是這個意思,只是與其家長每次測考前為孩子周圍攞料,不如鼓勵孩子平時閱報留意時事。始終孩子要明白學習得益都是他自己的。

2016奧運是哪個國家舉辦?

Thx all.... 大家等下..我考完月尾必定會報料比大家...

huba 發表於 16-9-19 12:07
我不是這個意思,只是與其家長每次測考前為孩子周圍攞料,不如鼓勵孩子平時閱報留意時事。始終孩子要明白 ...
老師出得好鬼鼠, 真係睇咗新聞都唔識。

little_yolky 發表於 16-9-19 13:37

家長幫手貼題目又可以幫到何時呢?

huba 發表於 16-9-19 13:48
完全無幫助, C6次次同阿女貼50題, 貼咗一年可以只中過一題, 但C6有鍥而不捨既精神, 雖然阿女已經對佢D貼題完全不作期望了。所以阿女次次都只係用「常識」撞答案而已。

little_yolky 發表於 16-9-19 13:52
完全無幫助, C6次次同阿女貼50題, 貼咗一年可以只中過一題, 但C6有鍥而不捨既精神, 雖然阿女已經對佢D貼題 ...

其實你先生的貼題很有用,只要是他貼的都可以不去温習便省下很多時間做其他温習。:)

little_yolky  好殘忍,我唔敢同佢講。  發表於 16-9-19 14:06
little_yolky    發表於 16-9-19 14:05

我為阿女貼下個月呈分試常識時事題如下:

奧運題
今年奧運第幾屆: 第三十一屆
今年奧運開幕日期是? 2016年8月5 日
今年奧運閉幕日期是? 2016年8月21日
今年奧運舉行國家是? 巴西里約熱內盧
今年奧運中國取得幾面金牌? 26面金牌
今年奧運中國金牌國家排第幾? 第三
今年奧運金牌國家第一及第二位是? 第一: 美國; 第二: 英國
下屆奧運舉行國家是?日本東京

立法會題

今年立法會投票日期是: 9月4日
今次立法會選民有兩票投票, 是那兩票? 直選超級區議會
今次立法會直選議員最高男票王是誰? 朱凱迪
今次立法會直選議員最高女票王是誰? 葉劉淑儀
今次立法會超級區議會最高票王是誰? 鄺俊宇

時事題
寨卡病毒感染是一種由寨卡病毒引起的媒傳染病。
寨卡病毒與懷孕的不良影響(初生嬰兒出現小頭畸形
鑑於新加坡爆發本地寨卡病毒感染個案所引致的健康風險,政府於2016年9月2日對新加坡發出黃色外遊警示。

首架本地組裝小型飛機「Inspiration香港起飛」8月28日起飛, 3個月25國家環球之旅

鳳凰優悅DBC數碼電台早前宣佈向政府交還牌照後,新城電台決定向政府交還數碼廣播牌照,現有三條數碼廣播頻道,將播至下月十二日,之後本港只剩香港電台繼續數碼廣播。政府對有關決定感到失望,待年底前完成檢討後,再決定是否調整相關政策。

新蒲崗首個「綠表置居先導計劃」「綠置居」項目六折出售

新巴城巴第二批國產單層電池電動巴士由「華夏神龍」於山東製造

為期兩天9月4-5二十國集團(G20)領袖峰會昨在杭州揭幕

little_yolky 發表於 16-9-19 13:37

呢啲所謂常識科老師⋯⋯

刁鑽既唔係常識

引用:Quote:little_yolky+發表於+16-9-19+13:37+

原帖由 huba 於 16-09-19 發表
咁到DSE 通識, ㄧ樣有補習天王貼題, 今時今日好難做到求學不是求分數。

Feimum 發表於 16-9-19 17:22
咁到DSE 通識, ㄧ樣有補習天王貼題, 今時今日好難做到求學不是求分數。

...

這是自由市場的供求現象,如果孩子已儘力而仍需協助,那無可厚非。但如自少已習慣臨急抱佛腳及慣性倚賴外力推動,那就是另一回事。

醒目開學勳章

huba 發表於 16-9-19 14:04
其實你先生的貼題很有用,只要是他貼的都可以不去温習便省下很多時間做其他温習。:)
...
呢個理論同風水佬講嘅差唔多,想贏錢就要黐住啲黑仔,佢買大時你買細就得

小時了了 發表於 16-9-19 14:19
我為阿女貼下個月呈分試常識時事題如下:

奧運題

萬分感激

huba 發表於 16-9-19 13:48

我想好多家長如何可以嘅都好想放手

我女有過目即忘嘅本領。平時叫佢一齊睇新聞報導佢元神出竅,睇完都一臉茫然。家長知道呢個弱點協助吓都無可厚非。

睇返我女學校嘅時事常識題一向都唔太刁鑽... 以下係我得閒記低嘅:

Jun 22 牛頭角淘大迷你倉大火2消防員殉職
Jun 24 英國公投脫歐 (脫歐勝)
Jun 24 台灣華航空中服務員罷工
Jun 30 台灣錯誤發飛彈
Aug 1 妮妲吹襲香港 港懸8號風暴訊號
Aug 22 里約奧運閉幕
Aug 24 意大利中部發生6.2級地震
Sep 4 香港立法會第6屆選舉投票日
Aug 28 中國奧運選手訪港
Aug 28 北京連接商場行人天橋倒塌
Sep 3  新加報有寨卡病毒感染個案
Sep 7 里約傷殘奧運會開幕
Sep 17 紐約曼哈頓區發生爆炸
‹ 上一主題|下一主題