用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華小學
樓主: wongkitty
go

英華小學   [複製鏈接]

呢D咪高招,我無迫你架,你自己睇咋!

hkpapa852 發表於 16-9-22 09:45
覺得無意義其實可以唔理喎!

我仔女間學校每年都話有一堆網上學習平台, 我連上都無上過去, 因為我唔care.
學校既網上學習平台....我地從小甚少理佢...佢會依學校要求自動自覺搞定
其實...從小多接觸下有佢既好處既

hoivy 發表於 16-9-22 11:05
回覆 Mario1234 的帖子

我兒子不是讀這校,也沒資格評論學校做法的對與錯。

我是YW家長,我估學校科科排名目的是⋯⋯⋯
「好玩!」
校長應該是在開會時同技術部講:「橫掂花咁多時間入Data,不要浪費!不如比多些資料家長睇,滿足下佢地」
於是整個Programe寫出來有曬所有專業的統計數據及圖表!

這是我推測的,因為在開咗4年家長會,每次見班主任,他們都會異口同聲地叫家長不要太介懷排名,只是一堆數字,之後就將重點放在孩子另一方面上,如性格、操行、行為等。

所以就算有科科排名,我們多數家長也不介懷,只覺得呢個「統計程式」幾好玩!

Mario1234 發表於 16-9-22 11:23
我是YW家長,我估學校科科排名目的是⋯⋯⋯
「好玩!」
校長應該是在開會時同技術部講:「橫掂花咁多時間 ...
"「好玩!」"

呢個諗法真係幾有趣!

回覆:英華小學

奇實有幾多家長真的不想睇成績的?我兒子無論那科成績排第幾,我都不會鬧他,只會從成績單上知道他那些學科較好,那些落後了可能要幫他,但也不會谷他,也不會要他下次考第幾。點解大家要咁在意公佈不公佈成績?這全在家長一念。

hkpapa852 發表於 16-9-22 09:45
覺得無意義其實可以唔理喎!

我仔女間學校每年都話有一堆網上學習平台, 我連上都無上過去, 因為我唔care.

"我仔女間學校每年都話有一堆網上學習平台, 我連上都無上過去, 因為我唔care."

個人我唔想細路用電子媒體去學習, 但係學校出哂通告叫你去用, ACCT 入面又有哂使用記錄...

有D 為難...

retriever 發表於 16-9-22 11:28
"「好玩!」"

呢個諗法真係幾有趣!

這是我做了4年YW家長的感受!
我個仔成績以排名上是中下游,但每次見班主時,他們都叫我不要太擔心,要看孩子的整體發展,(emoji)於是就同我分折孩子的強項、弱項⋯

我們呢班家長,見怪就算有一科獲得99.6分,但在統計上此科排名已是20幾名,最後大家都得啖笑!

Mario1234 發表於 16-9-22 11:37
這是我做了4年YW家長的感受!
我個仔成績以排名上是中下游,但每次見班主時,他們都叫我不要太擔心,要看 ...
"我們呢班家長,見怪就算有一科獲得99.6分,但在統計上此科排名已是20幾名,最後大家都得啖笑!"

既然係咁, 有無諗過個排名係架?  用來玩人?!

校長咁古靈精怪, 可能到佢退休果日, 會將呢個秘密話俾家長知!

回覆:英華小學

我也是英華家長
面對這麼多成績好的學生,分數排位是一件有壓力的事,我兒子平均分85,排名後到貼地!我擔心老師點對佢,同學點睇佢,佢自己又點睇自己。我問過兒子有否想轉校,答案絶對不想。他好淸楚知道自己長處及短處,老師沒有因為他分數不高放棄他,反而告訴他你叻在那𥚃,讓他加入那些科目校隊,去比賽!這一切建立信心讓他定位。就算同學問,你分數咁會比媽媽閙,他都肯定説不會!
我也學會不浪費時間在他的不出眾科目,當然要合格也會花時間溫習,但同時老師,家長也配合找出他們的光呀!

Chirley    發表於 16-9-23 12:05
ACE2126    發表於 16-9-22 13:01

retriever 發表於 16-9-22 11:42
"我們呢班家長,見怪就算有一科獲得99.6分,但在統計上此科排名已是20幾名,最後大家都得啖笑!"

既然係咁 ...

點解是玩人呢?
這只會令我更加相信:
不要用排名來判斷孩子的努力!(emoji)(emoji)

babadogcat 發表於 16-9-22 11:46
我也是英華家長
面對這麼多成績好的學生,分數排位是一件有壓力的事,我兒子平均分85,排名後到貼地!我擔 ...

"就算同學問,你分數咁會比媽媽閙"

咁姐係有壓力去家長, 再去學生啦...

唔係話要零壓力...

不過, 85分排貼地... 呢點我唔懷疑...

不過男仔好大懵, 要超低失誤率 (姐係超多高過85分果堆), 除左操練我睇唔到有咩其他既可能性...

所以果D 傳聞話出左個叻仔平均分99.9, 個人絕對唔認為值得好高興

費事俾人話我唱衰...

講返D "正面" 野, 聽過咁多英華野, 最正面係果個工具箱, 同埋按學生意願讓更多學生代表學校比賽.

Mario1234 發表於 16-9-22 11:08
YW仔的內聯網的戶口是看不到成績排名的。所以如果父母不說,小朋友是不會知道自己的排名。

至於父母戶口 ...

請問,父母戶口內的data, 只會顯示自己兒子的排名嗎?還是所有學生的排名?
天助自助者,  別再怨天尤人

retriever 發表於 16-9-22 11:59
"就算同學問,你分數咁會比媽媽閙"

點解你又斷章取義,只quote "就算同學問,你分數咁會比媽媽閙", 呢句出來,不quote接着果句 「他都肯定說不會!」呢?(即阿仔覺得不會被阿媽鬧)

人家成段文話:就算呢個YW仔有壓力,但老師都成功地將他變為推動力,發掘到其他的專長,令這個YW仔就算成績排名低,但也很享受其他學習過程,自信心一D也不低!

Chirley    發表於 16-9-23 12:06
abby0624  無謂人說話唔駛理  發表於 16-9-22 14:50
babadogcat    發表於 16-9-22 13:16

Mrs.Luckycat 發表於 16-9-22 12:26
請問,父母戶口內的data, 只會顯示自己兒子的排名嗎?還是所有學生的排名?
...

只是自己孩子的排名。
別人的不會知道。

其實,大家係咪可以研究下香港既教育或者學校教學方法應該由EDU KINGDOM既版友黎制定呢?我見好多版友意見去到專業級別(我唔識,我覺得啫).

但其實大家上呢版,主要係因為資訊不足,希望吸收下別人既分享.但最後都變成教育專家了. 恭喜恭喜

Chirley    發表於 16-9-23 12:06

Mario1234 發表於 16-9-22 12:26
點解你又斷章取義,只quote "就算同學問,你分數咁會比媽媽閙", 呢句出來,不quote個仔接着果句 「我不怕 ...
所以話, 選學校最重要係認同學校理諗.
亦明白校長點解咁親力親為把手第三關.

ckcleung 發表於 16-9-22 12:28
其實,大家係咪可以研究下香港既教育或者學校教學方法應該由EDU KINGDOM既版友黎制定呢?我見好多版友意見去 ...

有個平台可以「百花齊放」,有何不好!
最重要是家長思想獨立,自己去分析、去過瀘.

是的, 我兒自信一點也不低, 亦知道老師十分認同他.  至於同學仔的問題.....引起壓力這點, 其實在香港任何一處也有, 可能認為老師比, 學校比, 但最重的事怎樣處理及面對.  人生就是咁, 積極面對它吧!

‹ 上一主題|下一主題