用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華小學
樓主: wongkitty
go

英華小學   [複製鏈接]

有啲家長真係難服侍。講真有個咁有熱誠同魄力的校長,乎復可求?

真資只收15000左右,抵到難,學校又新又大,老師校長又有心,好心就唔好成日話中學部比小學喧賓奪主啦。有咁樣感覺的人,應該係小氣同小家的人。無中生有。

係咪攪到校長提早退休就開心?咁叻,不如這裡的家長自薦去做,又睇下你有幾得。真好笑。

BandC 發表於 16-9-21 22:01
你這樣說有點牽強,雞同雞蛋的問題,如果學校不重視排名次,大可不公布,何需因為家長的看法而去弄個名次出 ...

成也家長,敗也家長!
學校不能滿足所有家長,只好給家長選擇權!
如果家長擁有選擇權後 (在家長專用內聯網上睇名次或唔睇名次),仍不滿學校,覺得學校是迫自去睇名次⋯⋯
我只能投降及無言!

引用:Quote:BandC+發表於+16-9-21+22:01+ 你這樣

原帖由 Wilma88 於 16-09-21 發表
你應該不是英華家長吧?家長可以選擇唔睇學業報告排名次嗰頁。學校真的從來不用名次和成績來評定一位學生 ...
說真的,聽過林校長的演講,我確實感覺到林校長以及老師們的愛心,亦覺得學校是不會以名次成績來定一個學生的成敗,我不想猜測在這個基礎上為什麼學校要科科排名次,我認為這個做法是不符合學校的作風的。我不認同的純碎是就科科排名次這件事上,並非否定林校長和學校的努力。現在看到家長們對這做法都很受落,要壓抑好奇心不看名次或看完知道兒子排第100名都沒有不安感覺,是需要相當深度的,我也替學校能找到合適的家長而感到高興。

引用:Quote:BandC+發表於+16-9-21+22:01+ 你這樣

原帖由 Mario1234 於 16-09-22 發表
成也家長,敗也家長!
學校不能滿足所有家長,只好給家長選擇權!
如果家長擁有選擇權後 (在家長專用內聯 ...
我其實不想在這個問題上再談論,再講下去對學校的形象不好,但忍不住最後想講學校才是教育的專家,如果家長的提議不好,學校實在不應該被家長牽著走。

BandC 發表於 16-9-22 00:48
我其實不想在這個問題上再談論,再講下去對學校的形象不好,但忍不住最後想講學校才是教育的專家,如果家長 ...

學校只是給家長選擇權,並不是被家長牽著走!
老實講,多數家長會看名次,有家長會憂,有家長會喜!但只要你是YW家長,你就會感受到學校有沒有將這份壓力轉嫁給學生呢?全校不以成績分班,以興趣、樂團及專長分班,例如一班全班都是合唱團,一班全班多數是高級管弦樂團、一班是奧數班、一班是體育班等等⋯⋯每個仔在不計較成績名次下,個個都有機會發揮其他潛能⋯⋯

不再爭議以家長眼光看的科科排名,看看大多數YW仔心中會不會重視這個排名!

如果又有家長話YW一直迫學生去參加比賽,學校好攻利!我可以講校長對YW仔的洗腦訓言是:「人生最失敗的不是輸,是你從來都不去爭取而就認輸!」參加不同比賽是學校的風氣,可能過程是辛苦,但結果是滿足的!學生間有著良性的競爭,這算是壓力嗎?

如果又有人話

我相信科科排名次並唔係比家長睇個仔邊科90幾分都排100名
正如林校長簡介會所講, 小朋友答岩果D題目,名列前矛果D你睇唔到,
答錯果D, 排名後果D就大為緊張, 即刻加堂補底, 成件事跟本就本末倒置
求學不是求分數, 天生我才必有用, 唔好比個平均分決定你小孩子既方向, 學習除了需要廣度還需要深度, 呢個世界好公平, 你D時間用係排100名果科, 就少左時間用於名列前矛果科
有D家長用足6年攻個仔最弱最無興趣果科, 苦心經營由100名谷到上20名, 還要沾沾自喜...是否值得你個仔會用行動證明你睇

BandC 發表於 16-9-22 00:48
我其實不想在這個問題上再談論,再講下去對學校的形象不好,但忍不住最後想講學校才是教育的專家,如果家長 ...

其實如果唔想家長知排名,學校絕對有能力及權力。按家長意願可選擇查,已經表示左學校一個態度。 好似另版友講,絕大部份家長有得查都會選查,學校亦唔可能唔知。

知道學生排名,可能對傳統家長係一種動力,對傳統學校亦然。

但話說回頭,如果呢d細節安排準家長接受唔到,又好難有範範岩哂你既學校啦。

hoivy 發表於 16-9-22 09:07
工具沒有對與錯,怎樣用才是問題。對於不會用工具的人,工具越厲害,造成的傷害也更大。只不過,每科查名次 ...

其實, 每科知道名次, 對學生升中(尤其係想轉去其它官津學校)係好有用.

反而我希望所有學校都會公佈呢D資料

因為升中呈分, 只有知道自己每科排名, 咁自己會容易D估計到實際既呈分排名

hppa    發表於 16-9-22 10:48
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-9-22 09:20
其實, 每科知道名次, 對學生升中(尤其係想轉去其它官津學校)係好有用.

反而我因為所有學校都會公佈呢D資料 ...

Exactly . 學校唔公怖其實對自己好。

hoivy 發表於 16-9-22 09:38
回覆 hkpapa852 的帖子

若想轉校或呈分,我同意排名有意義,但若如之前家長所講, 4科合格品行ok就可直上英 ...
覺得無意義其實可以唔理喎!

我仔女間學校每年都話有一堆網上學習平台, 我連上都無上過去, 因為我唔care.

如果介意有呢個安排, 不如自己問心, 其實係咪擔心如果見到排名唔理想時自己都過唔到自己既心理關口呢?

Chirley    發表於 16-9-23 12:01
abby0624    發表於 16-9-22 10:19
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-9-22 09:45
覺得無意義其實可以唔理喎!

我仔女間學校每年都話有一堆網上學習平台, 我連上都無上過去, 因為我唔care.

上世紀讀書年代,個個都有名次,我都係咁大。點解呢一代有d父母咁care 有名次及名次意義。

Wilma88 發表於 16-9-22 09:50
上世紀讀書年代,個個都有名次,我都係咁大。點解呢一代有d父母咁care 有名次及名次意義。
...
中小學有名次我覺得無問題, 反而依家有D幼稚園都有"次名", 我覺得先係有問題

YW在成績表上不寫名次,又不以成績標準來分班,在某程度上是以孩子為先,很「保護」學生的了。

家長在內聯網上得知孩子的排名,而又選擇告訴孩子,再不斷谷孩子,難道是學校的錯?

學校沒有迫家長一定要去check 排名,一些玻璃心的家忍不住去check, 結果心碎後,就怪學校為什麼要「誘惑」他去看排名⋯⋯

唉⋯⋯⋯這是什麼社會現象?我不明白⋯⋯⋯

Mario1234 發表於 16-9-22 10:54
YW在成績表上不寫名次,又不以成績標準來分班,在某程度上是以孩子為先,很「保護」學生的了。

家長在內聯 ...

YW仔的內聯網的戶口是看不到成績排名的。所以如果父母不說,小朋友是不會知道自己的排名。

至於父母戶口的排名統計,也是一堆數字。為什麼會是科科排名?老實說,我覺得幾好玩,橫掂都入Data落電腦,點解唔㩒一個制可以睇多D?入面個表仲有standard deviation , 有圖表⋯⋯好專業!好好玩!

‹ 上一主題|下一主題