用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華小學
樓主: wongkitty
go

英華小學   [複製鏈接]

PanMada 發表於 16-9-20 18:16
咪就係囉。朋友班波友對校長評價又有咩關係呢, 正如有冇鍾意689, 有人好憎689一樣。
ps: 估佢朋友班波友係 ...

正如版友講校友同林校長係無物"啦 lung", 老實講,本來係無英華小學,所以承傳既價值觀都唔同。

英華全盛時期,係號稱next to喇叭既百年男校,因為無小學
吸引左唔少九龍區既草根d既男精英,亦習慣比較低調。

而家卡通校長既高調,跟書院既傳統低調,甚至超過到有點妹仔大過主人婆,當然令校友唔多高興。

卡通校長教女校多年,而家sell有多了解男生教育及成長,除左眾媽媽粉絲,百年老男校既校友爸爸們,又有幾多覺得咁特別,或者信佢果套?

以事論事,粉絲莫怪。

Wilma88 發表於 16-9-20 17:48
說實話,英華小學復辦得不俗,係snoopy 、老師和新一輩學生努力打拼出來,但果d舊生、波友有幾多個真係出 ...

確實英華近年紅,全靠卡通校長。

但校友唔係咁睇,覺得小學係應該跟書院果套。

正正係咁,所以每次簡介會粉絲都問卡通校長幾時退休,到時震盪可能幾大。

Retriever 君,請問你是舊生嗎?是家長嗎?為何總覺你每逢見YW有post , 都高調地代表所有舊生、朋友、波友及家長出聲?
你對YW有咁多「反面」的認識,我真的很希望可以認識你,互相面對面交流一下。

retriever 發表於 16-9-20 15:11
對呀.
我只係指出, 爸爸們跟媽媽們對卡通校長印象較大差異, 仲有舊生對佢高調既反應..

住九龍區都唔一定要報英華既,唔報英華都可以報拔萃啦,唔使因為卡通校長走到去港島區呀?咁萬一英華搬去港島區,你既"朋友"會唔會上深圳讀

呢度似有人食唔到提子喎⋯⋯

可能卡通校長踩親佢條尾

Chirley    發表於 16-9-23 11:54

回覆 retriever 的帖子

我唔會懷疑有D"校友"會係你所講既諗法.不過,你所講既校友諗法代表左其他校友既諗法呢.
你已經很多次講有舊生不滿意林校長高調長風,書院變成英華小學附屬中學.我想問你既講法個代表性?點解多次表達呢個諗法呢? 除非你呢個說法係有一個significant數目舊生,例如過百個舊生向你表達過啫, 否則你只聽一兩個校友講過,就多次重覆呢個睇法. 如果你認為合適既, 請繼續. 你有你自由.

回覆:英華小學

好奇怪地點解係由一個非舊生、非用家來不停話呢間學校的不滿?

ckcleung 發表於 16-9-20 20:19

我唔會懷疑有D"校友"會係你所講既諗法.不過,你所講既校友諗法代表左其他校友既諗法 ...

你既論點幾有趣。。。

EK 上既帖,不嬲都係一家之言,或者分享朋友經驗,幾時開始要有多大代表性才講說話,公投後嗎?!

話時話,我都好想有公投。。。

BTW,請留意我在帖內言論,幾時有批評你心愛既學校?!

Mario1234 發表於 16-9-20 19:55
Retriever 君,請問你是舊生嗎?是家長嗎?為何總覺你每逢見YW有post , 都高調地代表所有舊生、朋友、波友 ...

REALLY? 你有無睇哂我寫既英華既帖?有無統計過?好似CK 話,有無代表性?

似乎你都唔係點明白/理解我寫既野,我寫左咩野英華既負面野?!

所以真係多謝哂,唔知點同你交流。

校友啲仔入到英華小學味話小學好!

校友啲仔入不到英華小學味話小學唔好囉!

hppa    發表於 16-9-21 02:47
retriever  可能係,哈哈!  發表於 16-9-20 22:57

我係用家,真心覺得校長有心教學,校內常教小朋友的價值觀,如幫人,擁抱挑戰等,都十分正向和啟發。課程設計亦的確較為男生而設,如較多的體育課,多一些探索的課程等。不是只說不做。對於抨撃校長的聲音,我很心痛,因為她真的非常有心及投入教養這班男孩。

hppa    發表於 16-9-21 17:28

adrio 發表於 16-9-21 17:01

英華系香港一線的学校來看只系平平, 雖然有考過,資源和校園來看一定選直資貴的一 ...
唔明!

Mario1234 發表於 16-9-20 18:08
我是用家,我不會只話「朋友個仔話、朋友話⋯⋯」來評論一間學校。
我只想以用家的身份親自表達一下意見:
...

想請教一下, 你話"學校從來都沒有在學業上給壓力俾家長,所以班名次、級名次都不會印在成績表上", 咁點解要私底下每科比個全班同全級排名家長知? 仲要由一年級就開始。我嫂話佢個仔九十幾分都全級排100左右, 如果家長睇得開就梗係好,但有D同學家長亦因為咁就以為自己個仔唔掂。仲有D "best of the best", 其實唔係壓力咩, 不過可能係對頭嗰批壓力大D啫。

不過,英華都肯定係好學校,如果我仔入到都願了

Cowbit 發表於 16-9-21 17:33
想請教一下, 你話"學校從來都沒有在學業上給壓力俾家長,所以班名次、級名次都不會印在成績表上", 咁點解 ...

學校真是好多活動。我覺得咁可以俾家長知道個仔成績咩位置,冇大問題就玩多d,如果成績沉咗底,自己衡量下係咪cut d活動。

英華系香港一線的学校來看只系平平, 雖然有考過,資源和校園來看一定選直資貴的一 ...

以15000蚊一年計,係非常低讀既直資,仲有直昇中學添。 至於d人講中學係band 1 b定c,  我又覺得無咩意思,因為最緊要係自己個仔係咩級數。

硬件我又睇唔到有邊間收得平過佢,又好過佢喎。

想請教一下,為何一定選直資貴的一線

Cowbit 發表於 16-9-21 17:33
想請教一下, 你話"學校從來都沒有在學業上給壓力俾家長,所以班名次、級名次都不會印在成績表上", 咁點解 ...

其實以前學校不會再內聯網發布成績統計的,但好多家要求學校公佈成績數據,以確定自己個仔的成績和其他人以較後有個參考。
所以你話成績壓力來源是「成也家長、敗也家長」,你算你去到Happy School, 但你對仔女有要求,在家不斷鞭策佢地,你認為D仔女會Happy 嗎?
老實講,開家長會時,老師只會同你講你個仔有邊度要改善,不會強調你個仔今次考第幾。家長自己見到成績數據而覺得有壓力,我覺得首先要調整自己的心態,是否考試只追求分數?何不放多D心思在其他課外活動上?

hppa    發表於 16-9-22 10:44

引用:Quote:Cowbit+發表於+16-9-21+17:33+ 想請

原帖由 Mario1234 於 16-09-21 發表
其實以前學校不會再內聯網發布成績統計的,但好多家要求學校公佈成績數據,以確定自己個仔的成績和其他人 ...
你這樣說有點牽強,雞同雞蛋的問題,如果學校不重視排名次,大可不公布,何需因為家長的看法而去弄個名次出來呢?分數不是已經說明了小朋友懂多少,有哪些問題答得不好不是看考卷就知道嗎?名次本身就帶有跟同學比較的意思,本身不緊張的家長看見90分都排100名,明明不緊張都變成緊張啦。

BandC 發表於 16-9-21 22:01
你這樣說有點牽強,雞同雞蛋的問題,如果學校不重視排名次,大可不公布,何需因為家長的看法而去弄個名次出 ...

你應該不是英華家長吧?家長可以選擇唔睇學業報告排名次嗰頁。學校真的從來不用名次和成績來評定一位學生成敗,所以話呢家長自己心態更重要。其實有直屬中學的小學唔出名次對學校更有利。

其實係講緊咩家長睇呢個排名就有咩反應。

如家長眼中只見到囝囝果90分,而佢90分家長都好滿意,跟本唔會理會排名。

因有升書院的關係,90分夠有餘,咁仲緊張啲咩呢?

咁我又幾鐘意個排名喎,大約知道小朋友全級位置,作為一個參考都唔錯。唔駛估估下。

我諗排名只有頭果啲同尾果啲先會關心!

hppa    發表於 16-9-22 10:45
‹ 上一主題|下一主題