用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華小學
樓主: wongkitty
go

英華小學  

trevorng 發表於 16-9-18 22:22
我覺得學校的安排好有心,不過最後賣飛機就比較商業味道重!

學費十幾年都冇加價,保持$1500/month 提供資優教育,要賺錢謀利,都不會靠「賣飛機」啦!

回覆:Mario1234 的帖子

其實學校送咗咁多本書俾考生,即使當人地係印多咗嘅,咁印制都要成本。加埋校長分享教育孩子心得,我覺得係值回票價冇蝕嘅。當然感受係好個人😄。

Chirley    發表於 16-9-23 11:45
bboo1  甘佢報名費收左幾多呀  發表於 16-9-20 15:11

FUNGSN 發表於 16-9-20 08:21
其實學校送咗咁多本書俾考生,即使當人地係印多咗嘅,咁印制都要成本。加埋校長分享教育孩子心得,我覺得係 ...
非常同意,難得的校長!

回覆:sissysze 的帖子

請問英華不是已經很不錯嗎?為何要跳船?是因為官校免費嗎?還是仲要其他神校?請指教。

引用:Quote:原帖由+Lu324+於+16-09-19+發表我想

原帖由 sissysze 於 16-09-19 發表
係叻嘅,使乜等呈分,中途跳船啦
請問英華不是已經很不錯嗎?為何要跳船?是因為官校免費嗎?還是仲要其他神校?請指教。

FUNGSN 發表於 16-9-20 08:21
其實學校送咗咁多本書俾考生,即使當人地係印多咗嘅,咁印制都要成本。加埋校長分享教育孩子心得,我覺得係 ...

書係幫小學生出繪本剩番,概念讓孩子更有興趣寫作。

報名費無記錯係150, 但俾番好多書仔,DVD 你,算雙WIN。

好過CKY,我唔明點解佢報名費收200咁貴。

bboo1  因為cky當果d錢係增加收入既其1方法囉,2000人報x$200=?  發表於 16-9-20 15:14

SnowlyL 發表於 16-9-20 08:35

...

有不少人精益求精。。。

好實講,什麼B1A,B1C  本來就唔係官方概念,只係家長們硬分出來。。。B1A 學校亦唔等於自己小朋友B1A。

不過話說回來,如果真係想跳,最好早D 好過到P6. 除左制度既障礙,男仔到在P6 有班好兄弟,唔係你話想跳船,佢就跟你跳。。。

retriever 發表於 16-9-20 09:11
書係幫小學生出繪本剩番,概念讓孩子更有興趣寫作。

報名費無記錯係150, 但俾番好多書仔,DVD 你,算雙WI ...

又唔好話係剩番,年年四千幾本,專登印多啲。

ppmmbb 發表於 16-9-20 09:39
又唔好話係剩番,年年四千幾本,專登印多啲。

老老實實,又唔可以話"專登印多"

印多D 先可以平呀,先可以開機印呀。。。

150人一級,6級都唔夠1000本,點開機?!

retriever 發表於 16-9-20 09:43
老老實實,又唔可以話"專登印多"

印多D 先可以平呀,先可以開機印呀。。。

可能印四千同一千係同價,因為MOQ
自己好喜歡校長,講座有水準, 感覺上有心辦教育。佢提醒我,教仔同女既分別,同埋鼓勵爸爸多參與既重要性。架飛機,呀仔好鍾意,當買玩具留念。

過隔離望過下,書院comment有正反,不過,有2nd in再算。

Chirley  同意, SAME  發表於 16-9-23 11:46

Lu324 發表於 16-9-20 11:39
可能印四千同一千係同價,因為MOQ
自己好喜歡校長,講座有水準, 感覺上有心辦教育。佢提醒我,教仔同女既 ...

林校長係指出左男女生既大不同, 呢樣唔係新鮮事, 只係近年小朋友昇學安排, 媽媽既參與大得多, 唔少當仔好似女養...

如果你認同男女生教養方向不同, 不如多聽下爸爸意見...

retriever 發表於 16-9-20 12:20
林校長係指出左男女生既大不同, 呢樣唔係新鮮事, 只係近年小朋友昇學安排, 媽媽既參與大得多, 唔少當仔好 ...

爸爸知道我報英華,第一個反應係「呀仔點可以冇女!」
選校課題上爸爸參與度極底,但教養參與度高

Chirley    發表於 16-9-23 11:47

回覆:Lu324 的帖子

都有諗過12年都對住班仔, 又好似幾悶。

不過男拔, la 沙都係咁 😂😂

我自己就小學中學都係男女校, c6 中學先係男校, 無諗過12年對住仔嘅感覺 😅

Lu324 發表於 16-9-20 12:30
爸爸知道我報英華,第一個反應係「呀仔點可以冇女!」
選校課題上爸爸參與度極底,但教養參與度高 ...

傻啦, 英華點會無女?!

不過我認識既不少家長, 媽媽們對林校長直頭迷哂, 爸爸對佢印象普遍一般般... 包括舊生爸爸...

bboo1  爸爸對佢印象普遍一般般  發表於 16-9-20 15:16

mingling1980 發表於 16-9-20 12:38

12 年仔, 會有班LIFE LONG BROTHERS.

BROMANCE!!

呢D 媽媽唔明, 哈哈!

retriever 發表於 16-9-20 12:40
傻啦, 英華點會無女?!

我上網睇簡介,見到父子營,好感動。但爸爸諗到既係用類似方法搵錢。所以可以佢冇我同一感覺。

可能因為林校長將英華小學變得有點特別,令不少人以為英華書院都係咁特別。其實英華書院係一間絕對傳統既中學。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mingling1980 發表於 16-9-20 12:38

我中學七年女校,um ....我覺得唔ok.
所以報名前爭扎左一段時間

hkpapa852 發表於 16-9-20 12:48
可能因為林校長將英華小學變得有點特別,令不少人以為英華書院都係咁特別。其實英華書院係一間絕對傳統既中 ...

林校長嘅speech ,一個字:「掂」。不過,我無太大感動。
我先生覺得她是一個要achieve target嘅人,在她領導之下,無可能唔谷。

bboo1  係,點會唔谷  發表於 16-9-20 15:17
天助自助者,  別再怨天尤人

hkpapa852 發表於 16-9-20 12:48
可能因為林校長將英華小學變得有點特別,令不少人以為英華書院都係咁特別。其實英華書院係一間絕對傳統既中 ...

林校長SELL 既野, 正正係眾媽媽心中既困惑... 個仔好癲, 好無聊, 好冒失... 所以好激氣, 好無助....

而家有人話 "專為男孩子" 設計喎...

但眾爸爸聽落, 特別男校出來果D, 其實唔係覺得咁特別....

舊生唔鍾意佢, 因為英華不嬲低調... 但卡通校長攪到"妹仔大過主人婆", 百幾年既"英華書院" 變左 "英華小學附屬中學"

當然, 英華真正復興, 卡通校長應記一功.