用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 學校有一半或以上是誇境學童,你地會考慮嗎? ...
go

[過動] 學校有一半或以上是誇境學童,你地會考慮嗎? [複製鏈接]

今天去黃大仙某小學聽簡介會,很欣賞學校教學理念及課程,覺得好岩阿仔,阿仔起學校都玩得好開心,但無奈地學校有一半或以上都是誇境學童,咁既情況底下,大家仍會考試這校嗎?
   0    0    0    0

lookingelaine 發表於 16-9-17 22:42
今天去黃大仙某小學聽簡介會,很欣賞學校教學理念及課程,覺得好岩阿仔,阿仔起學校都玩得好開心,但無奈地 ...

如果係我,我不太prefer,怕文化差異融洽比較困難

junlymom 發表於 16-9-19 23:08
如果係我,我不太prefer,怕文化差異融洽比較困難

所以才傷腦筋!學校整體都很適合阿仔,但朋友話怕local 學生及家長變成了小數族裔。 原先還有另一間心儀的小學,可惜學校又沒資源支援SEN 學童,惆悵~~

lookingelaine 發表於 16-9-19 23:13
所以才傷腦筋!學校整體都很適合阿仔,但朋友話怕local 學生及家長變成了小數族裔。 原先還有另一間心儀的 ...

原來這樣,做人父母甚艱難,有機會找到另一間嗎?

lookingelaine 發表於 16-9-19 23:13
所以才傷腦筋!學校整體都很適合阿仔,但朋友話怕local 學生及家長變成了小數族裔。 原先還有另一間心儀的 ...

其實我覺得做minority不算很大問題,但內地生活的小朋友和香港土生土長小朋友的價值觀、思維都可能有好大差別,我怕會影響到妳仔仔

junlymom 發表於 16-9-20 07:35
原來這樣,做人父母甚艱難,有機會找到另一間嗎?

小朋友專注力弱,又唔能夠長時間坐定定,事實在找學校方面是很傷腦筋的。 暫時這間是我覺得最活動教學及不太著眼於抄寫,默書的學校。 9月尾便要交表了。。。

回覆樓主:

你講緊專收跨境果間?應該係我屋企樓下。學術佢地IT放咗好多錢…至於學生,就下下要就d雙非,9點先上堂。同埋就算話係本地,好多都係單非…
佢地一放學,我就見佢地亂衝亂撞。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

chowqv 發表於 16-9-22 01:28
你講緊專收跨境果間?應該係我屋企樓下。學術佢地IT放咗好多錢…至於學生,就下下要就d雙非,9點先上堂。同 ...

沒錯,應該是你家樓下it強那間小學。我最怕是香港學生變了小數民族,在校內no say, 又怕學校政策上較為關顧國內學生而忽略了香港學生的需要。
但事實上學校的開放態度是很適合我的孩子,所以內心很矛盾。。。。

lookingelaine 發表於 16-9-22 08:12
沒錯,應該是你家樓下it強那間小學。我最怕是香港學生變了小數民族,在校內no say, 又怕學校政策上較為關 ...

你諗諗吧。6班有5班係雙非。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

chowqv 發表於 16-9-22 08:26
你諗諗吧。6班有5班係雙非。
嘩!咁犀利

lookingelaine 發表於 16-9-20 08:08
小朋友專注力弱,又唔能夠長時間坐定定,事實在找學校方面是很傷腦筋的。 暫時這間是我覺得最活動教學及不 ...
其實如果接受到呢間(我估X虹),咁不如試咗出面其他學校先,俾個機會大家,如果盡咗力都發現唔得唔oK,咪再插返入X虹囉,我估計如果成績唔係特別差嘅話,插入去問題唔會太大。

lololala 發表於 16-9-22 14:35
其實如果接受到呢間(我估X虹),咁不如試咗出面其他學校先,俾個機會大家,如果盡咗力都發現唔得唔oK,咪再 ...

即全校都是單雙非,唉。真有d頭痛!
我前天打去學校問sen支援,副校長今天親自打來回覆,都是有心的!
另外明天會去堅樂第二校聽簡介會,希望盡快揾到岩仔仔的學校!

回覆樓主:

小朋友既sen係邊類?只係單單過動?有無食藥?

chowqv 發表於 16-9-23 14:06
小朋友既sen係邊類?只係單單過動?有無食藥?

剛評為adhd, 混合型,專校內專注力弱,但都可乖乖上課,不過上到小學時間長左,所以唔肯定係咪仲可以乖乖坐定, 校外過動情況較嚴重,未見精神科醫生,所以未開始需食藥,希望搵到間合適的學校,如合適+老師有愛心,相信唔食藥都ok

lookingelaine 發表於 16-9-23 14:25
剛評為adhd, 混合型,專校內專注力弱,但都可乖乖上課,不過上到小學時間長左,所以唔肯定係咪仲可以乖乖 ...

我個仔果間,老師都有愛心…不過學術上,升到上去就有一定要求…因為普教中,常識係英文(頭3年),同埋都幾活動教學,有社工,駐校心理學家…都幾要求家長配合…
如果你想知邊間,就pm我。

看了觀塘區堅樂第二小學,很喜歡,應該會是選這間了!

lookingelaine 發表於 16-9-17 22:42
今天去黃大仙某小學聽簡介會,很欣賞學校教學理念及課程,覺得好岩阿仔,阿仔起學校都玩得好開心,但無奈地 ...
有冇考慮其他網?
除觀塘堅樂第二小學, 仲有宣基第二小學(坪石),  雖然呢兩間係短命學校(只辨學9年), 但正因為這樣, 學校反而著重愉快學習~  可以考慮!!

sinsinlo 發表於 16-9-26 17:00
有冇考慮其他網?
除觀塘堅樂第二小學, 仲有宣基第二小學(坪石),  雖然呢兩間係短命學校(只辨學9年), 但正因 ...

坪宣我是很喜歡的,簡介會也去了三次,最可惜是學校並冇任何sen 的支援,加上新學年適齡兒童上增加,而坪宣也受很多家長歡迎,擔心冇支援及自行抽唔中, 所以打消念頭。
相反堅樂第二被選中機會率較高,而且校長也明白到很多特別的孩子需要各方面的支援,在校又請了一位負責融合教育的老師,考慮到各種有利因素,所以堅樂第二應會是首選

回覆樓主:

會吾會考慮福德,福德對sen的支援都做得好好。朋友個女喺入面讀緊。
‹ 上一主題|下一主題