用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 學校有一半或以上是誇境學童,你地會考慮嗎? ...
樓主: lookingelaine
go

[過動] 學校有一半或以上是誇境學童,你地會考慮嗎?

回覆 chowqv 的帖子

我和樓主情況差不多,不同的是囝囝今年小二想插班轉校,暑假前去過天虹,收佢repeat,這個不是問題,是地區遠沒校巴和保母車..堅樂第二都問過,都welcome去IN,但佢都表示學校收新移民學生多...真係不知那間會適合和包容?又想請教一下你小朋友的學校是 那一間?謝謝

JCKT 發表於 16-10-6 09:56
回覆 chowqv 的帖子

我和樓主情況差不多,不同的是囝囝今年小二想插班轉校,暑假前去過天虹,收佢repeat, ...

果間有車都俾跨境啦,點會俾本地人。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

chowqv 發表於 16-9-22 01:28
你講緊專收跨境果間?應該係我屋企樓下。學術佢地IT放咗好多錢…至於學生,就下下要就d雙非,9點先上堂。同 ...

老師要兼顧跨境學童學習情度,又點再有多餘精力照顧我們的sen寶寶,一陣同學之間溝通唔到,有衝突,我們的子女未必能處理到
[img align=right][/img]

我的情況和樓主差不多,不過我是搵今年(16-17)小一插班的。

坪宣和堅樂二也是我的心水.. 我主要想搵少抄寫和測考的happy school。

天虹係本區,但功課量、測考、上堂時間表好似和傳統小學十分相似,唔知各位有冇多d資料share俾我參考?

kartimmi 發表於 16-10-19 23:01
我的情況和樓主差不多,不過我是搵今年(16-17)小一插班的。

坪宣和堅樂二也是我的心水.. 我主要想搵少抄寫 ...

三間學校均是上午恆常課程,下午活動。 建議選擇跟自己教學理念一致的小學,也可放學時間分別到三間學校看看放學情況,有機會也可跟正在就讀的家長交流一下,那你會跟清楚學校,課程及功課上的資料,盼望早日找到合適孩子的小學。

請問轉校原因是否因為功課量及測考多?

lookingelaine 發表於 16-10-21 23:31
三間學校均是上午恆常課程,下午活動。 建議選擇跟自己教學理念一致的小學,也可放學時間分別到三間學校看 ...

是,功課每天最少7樣

小朋友現在怕左做功課亦話唔想返學...
現在搵轉校是否timing唔啱,in完知道係SEN都冇哂消息

kartimmi 發表於 16-10-22 00:00
是,功課每天最少7樣

小朋友現在怕左做功課亦話唔想返學...

三間都in 了? 據了解堅樂應該會有位的,是否要等下學期才可插班?

lookingelaine 發表於 16-10-22 01:01
三間都in 了? 據了解堅樂應該會有位的,是否要等下學期才可插班?

天虹未報

有位都唔收,真的灰。。。

唔知黃大仙間溥仁,大家有冇咩資料/意見?

kartimmi 發表於 16-10-22 09:49
天虹未報

有冇試過直接打去學校問下情況?
福德小學有冇聽過?據聞都是包容度很高的學校。

kartimmi 發表於 16-10-22 09:49
天虹未報

不過天虹都未必有插班位,佢越黎越多人報讀,特別歇插班!

lookingelaine 發表於 16-10-22 09:53
...

福德有考慮過,但之前有朋友share小一默書範圍都好多下(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

lookingelaine 發表於 16-10-22 09:54

歇插班是??

lookingelaine 發表於 16-10-22 09:54

歇插班是??

kartimmi 發表於 16-10-22 10:04
歇插班是??

打錯,打別是插班

歇插班是咩黎?

kartimmi 發表於 16-10-22 10:07
歇插班是咩黎?

打錯字,歇=是

lookingelaine 發表於 16-10-22 10:07
打錯,打別是插班

吓?連天虹都咁多人

冇辨法,如果堅樂冇回音,都要試下。
其實我幾鐘意堅樂,下午唔駛上堂,又好多體驗

lookingelaine 發表於 16-10-22 09:53
...

福德有考慮過,但之前有朋友share小一默書範圍都好多下(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

歇插班是咩黎?