用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DGS 填表
go

DGS 填表   [複製鏈接]

請問各位前辈:

多謝!

27    0    1    0

jiang_rabbit 發表於 16-9-17 17:41
請問各位前辈:

关于DGS中一入學申請表,有如下問題:

我當年, D 項有填做義工服務。而排球之類的運動項目, 我是填在 E 項的 “Sports”.
而 Outside School Achievements, 我是填阿囡在校外的獎項, 例如校際音樂節。

其實都唔知咁樣啱唔啱。

只填獎項,游泳班不必填了……

jiang_rabbit 發表於 16-9-17 17:41
請問各位前辈:

关于DGS中一入學申請表,有如下問題:
字面去理解...我估係:
1. List of Extra-Curricular Activities/Services in P5 and P6....指P5-P6任何課外活動...校內校外...如校隊合唱团...泳班....義工....有問有否證明

2. Outside School Achievements(Services, ...)....該項係在Attainments/ Achievements欄...理論上係用於其他活動中獲獎(即不包括在其他指定細項中...如 Sports, Music, etc)...例...如在畫畫比賽中獲獎...義工獲獎/達標資格

若一般參與證書...應填係1

3. Personal Information Form(Sports)...若只係泳班唔使填...填 1已OK....3係用於申報比賽成績...有好多細項要申報...包括係咪港隊/區隊...有無邊項係達某個標....非用於一般興趣班

希望我估對啦

填得掂這份表,再填其他學校就易好多了。

Yanamami    發表於 16-9-18 08:58

回覆 CSSMF 的帖子

Thank you very much for your sharing.

回覆 Yanamami 的帖子

OK, thank you very much.

回覆 mcl203 的帖子

多謝多謝,應該是估對了,您太有經验了! 我就這麽填了。

回覆 wonglily 的帖子

説得就是啊!這份搞明白了, 其他的都能搞掂

回覆 jiang_rabbit 的帖子

祝願你的小朋友能考上,就算未能考上,能進入第一輪,或進入第二輪,都是一個很好的經驗。

多謝大家了!

Yanamami  我女無寫。  發表於 16-9-18 10:59

自我簡歷好似是需要,做得好D,其他學校有時會需要,做好咗,就可用得上。

DGS收生比較全面,如果单計成績,同校有成績高過你嘅,會吃虧,除非你有個別強項,佢喜歡收不同類型尖子,成績操行要合到佢嘅要求,當年校長仲問我小朋友父母工作,收入添。當年收了我校两個學生,一個首三學生,一個不在級三十內。所以收唔收,事後唔好太認真。

little_yolky  吓?不在級三十內都收?咁我要唔要都試下!  發表於 16-10-13 11:02

引用:回覆+wonglily+的帖子 説得就是啊!這份搞

原帖由 jiang_rabbit 於 16-09-18 發表

説得就是啊!這份搞明白了, 其他的都能搞掂
所以話填得掂呢份,就等於一份portfolio, 可夾係報任何一間中學

好的, 非常感謝您的信息。

非常感謝您的祝福!

請問校際朗誦節除了填有攞過冠亞季軍的獎項外,只取優良成績的可以一齊填上去嗎?
另外是否只可以填近兩年的校外比賽/校外活動,太久之前那些是否不可填?

收學生,又關父母收入事?
劉校長很人性化也很直接,當年問我囡,您講到咁流暢,邊個教您講0架? 就在介紹校園生活的環節上,表情已一口咬定係唔信(當時我仍在校長室內)
對住劉校長,有時要據理力爭,同時,要保持平常心

wonglily  我都係平常心,佢收我感謝,佢唔收,小朋友再努力。  發表於 16-9-18 11:39

回覆 like_travel 的帖子

啊!啊! 這麽直接, , 最終進去了嗎?

回覆 like_travel 的帖子

好的 好的, 我剛才也問得您直接呀!

like_travel  NO PROBLEM   發表於 16-9-18 12:09
‹ 上一主題|下一主題