用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 番禺會所華仁小學 2017-18 想請教各位有關學校的詳情
go

2017-18 想請教各位有關學校的詳情 [複製鏈接]

小兒在校內成績算不錯,但做功課仍是要三催四請,不知道是否適合他!希望能在華仁和聖約瑟之間選擇, 當然我們未必一定抽中,但仍然希望可以了解學校多一點,先感謝各位寶貴的時間!

1) P1-34-6每日計埋改正有幾多樣功課呢?每日做幾耐? 幾多假期功課呢?
2) P1-34-6每年有幾測幾考呀?測試計分嗎?佔幾%?
3) P1-34-6幾耐中/英默書一次,是否unseen呢?
4) 中,英,數有冇教深半年或一年,定跟正常呢?
5) 有冇小三TSA呀?
7) 考試會唔會考番教過嘅野,還是考很大範圍的呢?
8) 下學期考試會否考番上學期的東西呢?
9) 考試在放假前定後呢?
10) 有沒有一體一藝呀?
11) 校內課外活動都要抽籤的嗎?童軍難入嗎?
12) 所有活動要另外收費嗎?
13) 樂團和各項校隊要面試或看以往成績嗎?
14) 校隊一星期大概要練幾多次呢?有校巴嗎?
15) 學校重視體育,音樂,繪畫和其他校外比賽嗎?
16) 有沒有精英班?拔尖補底班?
17) 跟唔上會否被勸退學或留班呢?
18) 學校在資憂和Sen教育方面是怎樣的呢?
19) 學校每周有幾多net teacher堂和普通話堂呀?
20) 小學部升中學部的%有幾多呀?
21) 升中一時填表是否和升小一樣分自行和大抽獎的呢?中一選校的機制是怎樣的呢?是否要有策略地選才能入番中學部的機會大D?如果成績是Band 2的是否沒有多大機會入番中學部呢?要考幾成怎樣入才算是Band 1生或者可入回中學部呢?
22) 華小搬校後,升中網是否變了東區14網呢?
家住灣仔區仍可以選回灣仔網嗎?
23) 學校番學和放學時間,校巴在英皇道/維園附近上落時間係幾點呀?

因為學校沒有開放日,沒有機會深入了解學校,唯有在這裡請教各位前輩,希望能有家長幫忙解答!
   2    0    0    0

Budjunjun 發表於 16-9-17 13:47
小兒在校內成績算不錯,但做功課仍是要三催四請,不知道是否適合他!希望能在華仁和聖約瑟之間選擇, 當然我 ...

高人

Want to know too

路過,答少少學術野.
有點遲,比2018/19參考啦.

初小的考試,程度同大部分津校相約而頁數少三分一至一半.
中文唔深
英文適中
數學考得相對深
常識唔深
音樂要考聆聽加樂理,不過得幾頁,有教過的.
倫理宗教上課有聽書就識,唔洗溫.

Hillkymama 發表於 16-11-25 09:52
路過,答少少學術野.
有點遲,比2018/19參考啦.

Thanks Hillkymama!!!
‹ 上一主題|下一主題