用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如何安慰孩子不被取錄?
go

如何安慰孩子不被取錄?

有一間他非常喜歡的學校,我知道他不被取錄後會很傷心,如何開解他好?

Ka__Ying 發表於 16-9-16 11:46
有一間他非常喜歡的學校,我知道他不被取錄後會很傷心,如何開解他好?
...
點解一定要同佢講個result?

Yanamami  有小朋友会追问,尤其係佢自己鈡意果间~  發表於 16-9-16 13:20

ok3 發表於 16-9-16 12:39
點解一定要同佢講個result?

佢認得封信知道係通知書

引用:Quote:ok3+發表於+16-9-16+12:39+ 點解一定

原帖由 Ka__Ying 於 16-09-16 發表
佢認得封信知道係通知書
如果小朋友好喜歡叫佢努力考插班,都係一種推動力。

Ka__Ying 發表於 16-9-16 13:22
佢認得封信知道係通知書
你有冇俾封通知書佢睇? 如果冇, 你呢個case我會選擇唔講個result俾佢聽住。免得佢傷心過度, 影響佢往後嘅表現。

回覆:如何安慰孩子不被取錄?

我反而會講比小朋友知失敗左
但解釋比佢知失敗唔係你做得唔好,只係學校想要既學生有唔同要求..之後叫佢唔好氣餒, 話佢知你已經做得好好,爸媽好欣賞你

Chirley    發表於 16-9-16 19:16

我好奇就算我不講result , 小朋友不會問番嗎?

點解唔可以照直講?接受失敗都係成長的一部分,真係好心儀,咪繼續努力,將來嘗試插班囉。我唔會因為怕hurt到小朋友就過份照顧佢感受而懞閉佢

回覆:AJH 的帖子

贊成要讓孩子接受失敗,我相信不會太傷心的,一間學校面試失敗了沒什麼大不了, 最緊要係繼續努力

我諗楼主想睇下点同小朋友交代呢个坏消息係較好,而唔係隱瞞既~
有d学校既reject letter寫得好客氣,說今次唔能夠俾offer你小朋友,並唔代表佢唔夠好,只係学位有限,競爭激烈……

醒目開學勳章 王國長老

呢樣唔需要用成功失敗黎形容。你話去過了解過,大家唔太適合/有其他申請人較適合。我地再搵過,下次再努力

我之前帶小朋友去面試,我只會說入去玩,不會講是面試,怕俾壓力,所以唔得的不會講,得先講佢知。

...

Just tell him the best is yet to come. This school is not best matched to his ability. Remember this is only a matching game.

你一開始就搞到佢咁投入,唯有照直講。利申:阿女考小一時,冇乜解釋俾佢知,就算已有直私收,我都係話間間學校唔同,未有結果,其實係等緊大抽獎。當然,又點會俾佢見到d信

...

好睇你點讓佢知道面試意義。

其一,係完全讓佢唔知結果。呢樣有難度,因為學校小朋友會講,亦可能有副作用。

其二係引導佢檢討得失,唔係所謂認知/學術,通常係禮貌態度方便既檢討。

我不會講,只是會講下今次可以改進的地方

相信耶穌永遠都有最好的安排給我們

我會照直講,然後恭喜佢多一個媽媽,失敗乃成功之母

回覆:Ka__Ying 的帖子

我會同佢講,吾收你,吾係你吾乖,因為學位有限,收吾曬甘多人

當年我就有一個好好經驗,同機會。叩門小4,那小學校長接見我們45分鐘有多,我們都以為一定收我的小朋友了,但卒之無收到。當時我都有安慰佢。隔了一段時間,那校的學生家長,由於考了全級第一,高興得很,在網上放了自己小朋友的成績表,雖然將學校名糊了,但由於成績单上的水印仍在,比較眼熟,對比一下,果然是那間學校。我再值這個機會告訴我小朋友,唔好懷疑自己能力,學校成績難對比,雖然大家都係全級第一,但比賽成績就有目共睹,所以當時強調,那學校收你,並不一定是你的問題,可能有其他原因,不過那是一位新調到該校的校長,面見我們超過45分鐘,無論小朋友的成績表,獎項,畫策,英語,普通話都問到,最終沒有取綠,對小朋友都幾大壓力。