用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 2017年9月入學交流區
樓主: jason_sa
go

2017年9月入學交流區   [複製鏈接]

我諗應該要收錢嘅!我個女係讀1年gcse,個agent話呢間學校有呢個安排我先揀呢間讀,因呢間只辦到year11,所以所有學生都會搵學校。而另外啲1年gcse學校就未必比你去其他學校interview,因佢地學校有A level.

cyhp 發表於 16-9-27 22:37
我諗應該要收錢嘅!我個女係讀1年gcse,個agent話呢間學校有呢個安排我先揀呢間讀,因呢間只辦到year11,所 ...
原來係咁!因為一般學校都5想流失學生,不會安排這服務!我仲末通知學校同埋請假!

你地d仔女會著乜去面試,我唸住著校服!

我都有諗過飛過去睇環境,但遷就唔到大家嘅假期

jason_sa 發表於 16-9-29 23:18
我都有諗過飛過去睇環境,但遷就唔到大家嘅假期
Sch visit通常都係農歷新年。我咃全世界放假,佢哋正常返學。

引用:你地d仔女會著乜去面試,我唸住著校服!

原帖由 DKmum 於 16-09-27 發表
我試過一次帶孩子在英國面試學校及考試,不過就唔覺有考生著校服。

11月我兩公婆都會過英國帶個女去in sixth form.  有少少租屋的分享,睇下大家用唔用到...通常租apartment 都會經airbnb or booking.com ....我上年9月都係用呢個方法...但背後其實係地產公司.
我今次睇中一個apartment ...發現背後係我上年幫襯的同一間地產公司. 同一個apartment airbnb...quote GBP 184 , 1晚...地產公司網頁係GBP 176,  1 .晚..GBP961 , 1 week.....我於是直接email 間公司, 問有咩介紹...佢地好快手覆我,連埋真實地址.........真係好過自己上網揾.

宜家差...未揾到最好交通方法去學校interview

引用:+本帖最後由+wloi+於+16-10-9+10:55+編輯+\

原帖由 wloi 於 16-10-09 發表

11月我兩公婆都會過英國帶個女去in sixth form.  有少少租屋的 ...
你哋唔揸車?一家三口租車最方便同抵。我一個人去陪仔都會租車!

wloi  我兩公婆有車牌...不過考完牌之後,無駛過車  發表於 16-10-9 22:09

wloi 發表於 16-10-9 10:54
11月我兩公婆都會過英國帶個女去in sixth form.  有少少租屋的分享,睇下大家用唔用到...通常租apartment 都 ...

可否pm 地產公司網址給我,因我可能遲些帶囝囝去visit, thanks

wloi  Oxford 地區 ? 係 local 地產公司.....叫  rightonproperty.co.uk  發表於 16-10-9 22:11

11月我兩公婆都會過英國帶個女去in sixth form.  有少少租屋的分享,睇下大家用唔用到...通常租apartment 都 ...
可以PM地產公司俾我嗎?11月阿女自己去考學校考Sixth form, 如果考到理想的學校,什麼12月底過去學校的區租apartment住一星期

wloi  Oxford 地區 ? 係 local 地產公司.....叫 rightonproperty.co.uk  發表於 剛剛  發表於 16-10-9 22:11

DKmum 發表於 16-9-27 22:45
DKmun, 我女報的其中一間學校,有提到dress code : smart/casual

好有用嘅資料!多謝分享!

回覆 saamama 的帖子

Wloi, 謝謝分享資料。

大家辦理入學情況進度如何?

我仔仔有三間學校收咗佢,向EK JM取經後大致都有所決定,正當想回覆學校時,表妹仔表示想過英國讀書,家人希望仔仔與表妹同一間學校有所照應。

我現在進退兩難,從agent 口中得知好多學校差不多無位,我亦唔想仔仔轉去一些唔係我心水嘅學校,但是屋企人十分愛錫仔仔,唔想為咗啲事影響大家感情

阿女2017年九月去讀中六。申請了幾間等結果。
想問下Guardian 公司問題。 Homestay family 安全嗎?
大學會點安排?

回覆:2017年9月入學交流區

正常第一年安排大學宿舍,第二年可自組/出外住

回覆 brother4 的帖子

Thank you ! 即大學第一年吾曬擔心

SaSaMummy 發表於 16-11-20 14:05
回覆 brother4 的帖子

Thank you ! 即大學第一年吾曬擔心

你會唔會陪佢過去開學?
‹ 上一主題|下一主題