用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 2017年9月入學交流區
樓主: jason_sa
go

2017年9月入學交流區   [複製鏈接]

引用:Quote:cyhp+發表於+16-9-18+22:15+ 我都是1

原帖由 DKmum 於 16-09-18 發表
因為要寫300字嘅personal statement, 都要花心思同時間,仲未deadline, 等佢慢工出細貨啦!
...
吓?報year 10 都要personal statement ? Kings school of Canterbury 嗎?我姨甥都apply 緊呢間year 10.

你個女而家係申請緊year 12 轉校right ?

回覆 DKmum 的帖子

應該是的,我報了但佢未通知我幾時考同面試

Ruby1219 發表於 16-9-19 15:38
吓?報year 10 都要personal statement ? Kings school of Canterbury 嗎?我姨甥都apply 緊呢間year 10.
...

乜呢間學校突然變得咁heat,一下子咁多人報!?
我女想轉男女校,apply sixth form 要寫personal statement,但5清楚其他year 是否需要!

回覆 DKmum 的帖子

Year 9唔需要,今天已面試,都幾多人去

我女想報明年year 8,喺咪比sixth form and year 7難D入

應該係year 9

引用:應該係year+9

原帖由 jj100c 於 16-09-20 發表
應該係year 9
以我所知Year 7比較容易考入 !

我女今年 6月 先去問 好幾間中學 ,都仲有位收Year 7 .

前年考sixth form,多㪤都要寫personal statement。

回覆:2017年9月入學交流區

英政府预科學校sixth form平價包宿舍,personal statement學校教吧!

DKmum 發表於 16-9-18 13:44
請問你女報邊間?
亞女會轉去 Ispwich School 帶住細佬,學校睇左亞女 Year 10 成績唔駛亞女考試就收左佢讀 Sixth Form,不過都要聖誕時用 Skype 做 interview ,而亞仔就 12 月考試,希望佢順利入學喇!

etoile 發表於 16-9-20 12:43
前年考sixth form,多㪤都要寫personal statement。
請問妳女前年考sixth form 時有冇在港考定IGCSE?

DKmum 發表於 16-9-20 20:26
請問妳女前年考sixth form 時有冇在港考定IGCSE?
冇呀,驚佢兼顧唔到。而家就後悔!佢所有去英國讀書嘅同學仔都有考!

引用:Quote:DKmum+發表於+16-9-20+20:26+請問妳

原帖由 etoile 於 16-09-20 發表
冇呀,驚佢兼顧唔到。而家就後悔!佢所有去英國讀書嘅同學仔都有考!
想問其實點解考定iGCSE 好?自修嗎?考幾多科?

basbyy 發表於 16-9-20 16:43
亞女會轉去 Ispwich School 帶住細佬,學校睇左亞女 Year 10 成績唔駛亞女考試就收左佢讀 Sixth Form,不過 ...
我囝囝都會考Ipswich,請問Ipswich 是否無Exeat? Half term holiday 你會安排佢哋住Guardian 定返香港? 因我見佢Half Term Holiday 有成兩三個星期

引用:Quote:basbyy+發表於+16-9-20+16:43+亞女會

原帖由 jason_sa 於 16-09-21 發表
我囝囝都會考Ipswich,請問Ipswich 是否無Exeat? Half term holiday 你會安排佢哋住Guardian 定返香港? 因 ...
你上學校網睇 下Exeat 宿舍有冇close ,通常有寫。
如果好似 10月Half term 成2星期,我會安排孩子回港。如果好似明年 2月得9日咁就唔會返 。

回覆 jason_sa 的帖子

學校第一個 term break 有成2星期會返香港,跟住果兩個 term break 就住 Guardian 度。

Ruby1219 發表於 16-9-20 22:59
想問其實點解考定iGCSE 好?自修嗎?考幾多科?
有D自修有D補習,考足8-10科。主要因為AL改革冇咗AS作reference,IGCSE成績可以俾大學參照。

basbyy 發表於 16-9-21 15:26

學校第一個 term break 有成2星期會返香港,跟住果兩個 term break 就住 Guardian  ...
第一年過去,我或者所有Half Term 都返香港

basbyy 發表於 16-9-21 15:26

學校第一個 term break 有成2星期會返香港,跟住果兩個 term break 就住 Guardian  ...
另外,Guardian 係搵Guardian 公司定朋友做呀??

引用:Quote:basbyy+發表於+16-9-21+15:26+回覆+j

原帖由 jason_sa 於 16-09-23 發表
另外,Guardian 係搵Guardian 公司定朋友做呀??
你有朋友親戚在當地又可擔任做監護人你可找他們。
我有朋友但都唔敢麻煩人,所以都選擇監護人公司。

‹ 上一主題|下一主題