用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 2017年9月入學交流區
樓主: jason_sa
go

2017年9月入學交流區   [複製鏈接]

回覆:2017年9月入學交流區

朋友在朋友好處,貼心D如去旅行會一齊去,送機接機會有消息通知情形,壞處是去到朋友家當自己家,隨便開朋友雪櫃

jason_sa 發表於 16-9-23 08:25
第一年過去,我或者所有Half Term 都返香港
諗清楚,因為如果個 term break 咁短都返黎,小朋友舟車勞動都幾倦架,不過第二個 term break 可能夾到農曆新年,所以我都好大可能安排仔女返黎,大前題係亞仔可以順利考到喇!!

basbyy 發表於 16-9-20 16:43
亞女會轉去 Ispwich School 帶住細佬,學校睇左亞女 Year 10 成績唔駛亞女考試就收左佢讀 Sixth Form,不過 ...

將面試的學校會聯絡現校取school report & reference, 請問何時通知現讀的學校呢?

DKmum 發表於 16-9-25 22:30
將面試的學校會聯絡現校取school report & reference, 請問何時通知現讀的學校呢?
...
我未搞架,到 Ispwich 收左細仔先正式通知學校,不過其實學校都知,因為亞女同社監講左會轉讀男女校照顧細佬。

幾經辛苦,終於安排好面試的學校、機票、酒店、行程、等收到rail card便可預訂火車票了!其他就靠呀女俾心機面試和考入學考試了!

DKmum 發表於 16-9-26 22:50
幾經辛苦,終於安排好面試的學校、機票、酒店、行程、等收到rail card便可預訂火車票了!其他就靠呀女俾心 ...
其實轉校去考試真係好煩,我以前有個同事個女 sixth form 想轉校,剩係搭的士來回已經用左成4千蚊一間,佢話佢個女考左兩間用左成萬蚊,後來個女話都係鍾意原校,無轉到校!!大拿拿掉左成萬蚊落咸水海!!

回覆:basbyy 的帖子

轉校是在英國申請visa?

brother4 發表於 16-9-26 23:03
轉校是在英國申請visa?
唔知呀,我諗係喺香港申請。

回覆:basbyy 的帖子

thx

有否家長轉校在英國申請流程?

basbyy 發表於 16-9-26 22:59
其實轉校去考試真係好煩,我以前有個同事個女 sixth form 想轉校,剩係搭的士來回已經用左成4千蚊一間,佢 ...
真係好多嘢要預先計劃好,多間學校都在11月考入學考試,而每間學校考2-3份卷+面試+school tour 都差不多一整天,要夾啱行程有難度,如撞期又要寫email 要求改期!英國撘的士好貴,我全程撘火車,最長嗰程由Brighton 去Bristol 要4個小時,火車票也不便宜!最後計落買Two together 嘅rail card 有著數,連買火車票都有學問!

回覆:DKmum 的帖子

要親身面試,是一間好好學校?可否emil學生成績,網上面試十agent考試?

brother4 發表於 16-9-26 23:43
要親身面試,是一間好好學校?可否emil學生成績,網上面試十agent考試?

我女系英国讀紧,会follow local application procedure,  eg 不用考ukiset, attend local interview 同考试!隔山買牛,如時間金钱上許可,親身陪呀女一齐去,可精神上支持佢,可親身感受间学校啱5啱我女,亦可睇下学校週圍环境

good,不用考ukiset !自己找定附近轉校約2間約40分鐘car/2小時巴士,希望將來考到!

DKmum 發表於 16-9-26 23:27
真係好多嘢要預先計劃好,多間學校都在11月考入學考試,而每間學校考2-3份卷+面試+school tour 都差不多一 ...
廿四孝媽媽!

etoile 發表於 16-9-27 16:44
廿四孝媽媽!
嘩,咁大頂帽,多謝!

我女話自己攪掂,學校有老師帶佢去。唔洗我飛來飛去喎!

cyhp 發表於 16-9-27 21:10
我女話自己攪掂,學校有老師帶佢去。唔洗我飛來飛去喎!

咁学校真好,陪埋学生去面试!

回覆 cyhp 的帖子

邊間學校咁大方?

回覆:cyhp 的帖子

免費?

‹ 上一主題|下一主題