用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 2017年9月入學交流區
樓主: jason_sa
go

2017年9月入學交流區  

DKmum 發表於 16-9-18 13:48
其實我都5清楚,冇左AS都幾頭痕,可能用GCSE result + sixth form 嘅predicted grade 啩!其實除左non jupa ...
其實AS 都重有得考,視乎學校有否安排你去考。當然,轉了制 (數學除外,因未轉制,分數可計入A2)AS 不會計入A2的分。亞囡剛剛五月才考AS,老師就以AS 成績作為參考去 predict grade。如果學校沒有安排考AS,學期尾就會有exam,就根據這成績去predict,當然如果有 GCSE的話可多一個參考,但無考的,就憑平時的assessment做參考,做 adjustment.

thekingdom 發表於 16-9-18 14:13
其實AS 都重有得考,視乎學校有否安排你去考。當然,轉了制 (數學除外,因未轉制,分數可計入A2)AS 不會計入 ...
原來系咁,謝謝!

8Gu 發表於 16-9-18 09:58
Hi各位
我仔2年前去英國讀sixth form,今年入大學。

其實AS係繼續有,但唔同school board對AS倚重有唔同,以我女為例,今年AS衹考兩科數,其餘兩科就會用predicted grade去報大學,但佢有朋友在其他學校就考多幾科AS,相信會以這些AS成績報大學,所以有的混亂。

DKmum 發表於 16-9-17 21:24
如你不同佢去,佢自己去或guardian 带去?另外你地考幾多间?
如我唔過去,guardian或學校都可安排有人陪佢去。我只係幫佢報咗2間,因不想她太奔波。如2間都唔得再算!

Hi我女依家讀中三,2017去讀year 10, 有冇人同我一樣報 King's school, Canterbury 同 Kingswood school? 想知多啲

DKmum 發表於 16-9-18 13:48
其實我都5清楚,冇左AS都幾頭痕,可能用GCSE result + sixth form 嘅predicted grade 啩!其實除左non jupa ...

如果無AS做supporting,
學校成績估AL個predicted grade, 學校唔同手鬆緊不同喎。

Independent school緊些少,因為對學生要求高啲
Sixth form聽聞成績一般,但predicted grade估高些

non jupas的話,記得考返中文,香港的大學要2個語言的

我的小小

cyhp 發表於 16-9-18 17:48
如我唔過去,guardian或學校都可安排有人陪佢去。我只係幫佢報咗2間,因不想她太奔波。如2間都唔得再算! ...

嘩,你間學校咁好,知道學生會離校仲同學生去弟間學校面試!?我之前guardian 帶我女去學校school visit, 但收費加車費都有番咁上下, 我去四間機票價錢都會平過佢,我仲可以睇埋間學校及週圍環境,所以我會請假飛過去,自己帶佢穿洲過省,都幾頻撲!宜家同學校confirm 緊面試日期,會在一周內完成!

回覆 國芳 的帖子

我仔都有報King's school, 不過係year 9, 明天interview

WeiSB 發表於 16-9-18 14:47
其實AS係繼續有,但唔同school board對AS倚重有唔同,以我女為例,今年AS衹考兩科數,其餘兩科就會用predi ...

而且我仔話,以前a level的past paper容易啲
現在難左

8Gu 發表於 16-9-18 21:29
如果無AS做supporting,
學校成績估AL個predicted grade, 學校唔同手鬆緊不同喎。

請問non jupas 要求是a level 定系GCSE Chinese ?我女year 10 已考左GCSE chinese 啦!

Brianmommy 發表於 16-9-18 21:35
回覆 國芳 的帖子

我仔都有報King's school, 不過係year 9, 明天interview

在香港考和面試嗎?

國芳 發表於 16-9-18 18:33
Hi我女依家讀中三,2017去讀year 10, 有冇人同我一樣報 King's school, Canterbury 同 Kingswood sc ...

我女都有報king's school Canterbury, 但year 10 好似收生不多,多數是year 9 or 12 admission , 你有冇問學校year 10 收幾多人?

DKmum 發表於 16-9-18 21:33
嘩,你間學校咁好,知道學生會離校仲同學生去弟間學校面試!?我之前guardian 帶我女去學校school visit,  ...

我都有諗過佢地收費同我買張機票飛過去差唔多,所以仲十五十六。我都有報king's呀!DKMum你揀星期幾?

DKmum 發表於 16-9-18 21:36
請問non jupas 要求是a level 定系GCSE Chinese ?我女year 10 已考左GCSE chinese 啦!
...

以HKU為例,

Country / Qualification
GCSE / IGCSE / GCEO / GCE AS-level / GCE A-level

Minimum requirements
Grade E in a language other than English

http://www.aal.hku.hk/admissions/international/admissions-information?page=en/university-entrance-requirements

cyhp 發表於 16-9-18 21:54
我都有諗過佢地收費同我買張機票飛過去差唔多,所以仲十五十六。我都有報king's呀!DKMum你揀星期幾?
...

我揀左12/11,你做左on line registration 末同揀左邊日?

8Gu 發表於 16-9-18 21:55
以HKU為例,

Country / Qualification

Thanks!

DKmum 發表於 16-9-18 22:07
我揀左12/11,你做左on line registration 末同揀左邊日?

我都是12號,未做on line registration, 我女話得閒先攪喎,已催咗佢幾次!DKmum 請check pm!

cyhp 發表於 16-9-18 22:15
我都是12號,未做on line registration, 我女話得閒先攪喎,已催咗佢幾次!DKmum 請check pm! ...

因為要寫300字嘅personal statement, 都要花心思同時間,仲未deadline, 等佢慢工出細貨啦!

回覆 DKmum 的帖子

係呀!