用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 大專學生資助
go

大專學生資助 [複製鏈接]

想申請學生資助 但係以前申請左中學個書簿津貼冇填到有股票同保險
因為股票同保險都係父母係我中三果陣先買
所以之後填書簿津貼都冇填到咁多野

想問我而家申請學生資助會唔會睇返我以前申請過咩津貼?
因為之前拎津貼冇填到 驚佢會話我虛報

謝謝
   2    0    1    0

回覆:大專學生資助

每件申請,詳細核對,加補充資料,才批的。但有機會抽查,如發現漏報/誤報,最壞交警察處理

beautiful_123 發表於 16-9-14 19:03
想申請學生資助 但係以前申請左中學個書簿津貼冇填到有股票同保險
因為股票同保險都係父母係我中三果陣先買 ...
申請免入息審查, 唔洗交股票同保險文件

回覆:TwinWong 的帖子

是以学生名義申请嗎?

入大学時不是自动幫学生申请的嗎?

hw1115 發表於 16-9-27 11:03
是以学生名義申请嗎?

係以學生名義申請,你唔主動提出拎form係唔會申請到,仲要交好多文件

hw1115 發表於 16-9-27 11:03
是以学生名義申请嗎?

可以兩個方法,
1/ 入學時拎FORM填,

2/ 子女也可以自己以上网申請http://www.wfsfaa.gov.hk/sfo/tc/postsecondary/tsfs/application/procedures.htm
     你在旁一齊搞, 上网登記註冊填資料,
     記低LOG IN/PASSWORD 日后查反

收到通知, 你或子女親身交相关文件到長沙灣資助署

回覆 TwinWong 的帖子

免入息審查, 要查資產嗎? 要什麼證明文件呢?

meyonw 發表於 17-6-13 15:24

http://www.wfsfaa.gov.hk/sfo/pdf/common/Form/nls/NLSFT111A.pdf
請入去看申請指引

meyonw 發表於 17-6-13 15:24

唔查資產
‹ 上一主題|下一主題