用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

了解基灣 [複製鏈接]

請問有冇人可以分享此學校的以下資料呢?萬分感謝!🙏🏻

1)整體功課量,如每日大概幾份功課?

2)對學生的課外活動要求如何?硬性定隨意?會否要周末練習?

3)會否對某些學科要求較高?

4)普教中或是廣東話?

5)老師們對學習上behind(唔係有障礙)的同學會否提供幫助,如補課之類?

6)學校屬靈氣氛如何?基督精神濃厚嗎?如果知道其他學校的屬靈狀況如北衛或丹循,你覺得此基灣如何?

唔好意思小弟乃新手,請多多指教!😊

3    0    0    0

Squalle 發表於 16-9-14 15:15

1)整體功課量,如每日大概幾份功 ...

1)整體功課量,如每日大概幾份功課?  ----  個人覺得會較多, 又不至於非常之多, 攪到小朋友很晚才能完成. 不過現在很多派位好既學校功課都會較多.

2)對學生的課外活動要求如何? (一般般, 自由參與為主) 硬性定隨意? (隨意) 會否要周末練習? (視乎什麼活動及是否有加入校隊,有些校隊訓練會在星期六)

3)會否對某些學科要求較高? 個人覺得數學較深, 其次為中文科, 英文科程度最正常.

4)普教中或是廣東話? 一年級全廣東話, 二年至六年級開始分開2班普教中, 2班廣東話

5)老師們對學習上behind(唔係有障礙)的同學會否提供幫助,如補課之類?應該有, 聽其他家長會有類似補課之類, 大致不太清楚

6)學校屬靈氣氛如何?基督精神濃厚嗎?如果知道其他學校的屬靈狀況如北衛或丹循,你覺得此基灣如何?這個就正常啦, 不會太濃厚, 正常基督教小學氣氛. (利申: 本人不是基督徒, 亦不清楚其他基督教學校情況)

以上只是個人意見, 請只作參考, 因每個小朋友在校內學習情況不同, 會導致每個家長同學校感覺也有不同.

rebecca333 發表於 16-9-27 10:00

1)整體功課量,如每日大概幾份 ...

非常感謝你的分享!請問你小孩現在基灣讀嗎?

我最近看過教育局對一些小學的評核報告,當中亦包括基灣。基本上基灣的學業是非常優秀的,在本區內絕對屬首屈一指,但對於培養學生的正能量或學習興趣則一般甚至有明顯改善之處。之後我參照返基灣自己的校務年報,雖然有作出改善,但方式主要先要求學生改變為主,而非學校「主動」幫忙。當然咁樣唔一定係問題,如果屋企可補足的話一樣ok,但感覺係學校「要求」學生,多過關懷學生(沒有對與錯,只有夾唔夾)

Squalle 發表於 16-9-27 10:33
非常感謝你的分享!請問你小孩現在基灣讀嗎?

我最近看過教育局對一些小學的評核報告,當中亦包括基灣。 ...

我現在有小朋友在基灣就讀, 一個初小, 一個剛畢業,  個人感覺真的覺得基灣是一間以學業成續及派位為目標的小學. 對於培養學生正能量方面, 個人覺得這方面沒大問題, 可能此校學生普遍純品, 老師對學生亦作出很好的管教, 校內氣氛及同學的關係都很好, 感覺是一所正能量的小學. 至於學習興趣可能學校以派位及成績為目標, 所以學習模式偏向傳統及以多做多練習以換取好成績, 這方面的手法就好見仁見智啦, 所以學習興趣就一般般啦. 睇家長本身Buy 唔 Buy 啦.

至於關於提及"感覺係學校「要求」學生,多過關懷學生" 我就一半贊同啦. 學校真的有要求學生, 不過主要都想學生再改善自身不足, 如果家長是有心及有時間配合效果真的會好. 與此同時亦會同步關懷學生之不足, 起碼據我所知應該不會放棄要保底的同學.

以我為例, 小朋友比較受教, 挺適合我小朋友就讀.

非有同意 "沒有對與錯,只有夾唔夾", 每個小朋友性格不同, 找一間合適自己囝囡的學校才最重要. 可能我覺得呢間超好, 不過介紹你個小朋友入去又是另一會事一樣.

以上都是個人意見, 可作參考. 非常欣賞樓主對學校之前所作的research.

rebecca333 發表於 16-9-27 12:40
我現在有小朋友在基灣就讀, 一個初小, 一個剛畢業,  個人感覺真的覺得基灣是一間以學業成續及派位為目標的 ...

多謝你嘅寶貴意見,過來人嘅意見係非常重要,更何況你有兩位小朋友都讀呢間!(emoji)

其實係我表達得唔好,當我話間學校「要求」多過「關懷」,其實意思純粹係覺得基灣喺學業方面投放不少資源,亦希望學生能與其教學方針接軌,所以對於教局評核中要求改善的地方,在其工作匯報中着默不算太多。但畢竟報告歸報告,我其實係希望都聽聽家長甚至小朋友們嘅第一身feedback加以核實。

請問當年你小朋友係喺自行抑或派位階段入基灣?如自行,請問你介唔介意講當年手握多少分?(細嘅相信係直入?)

同埋是否要求三條一才可叩門?

Squalle 發表於 16-9-27 12:59

多謝你嘅寶貴意見,過來人嘅意見係非常重要,更何況你有兩 ...
對. 基灣在學業投放的資源不少, 始終他是一間注重成績既地區小學, 所以選呢間嘅家長要有心理準備要配合他的要求, 以求子女在派位上有好成績.

我當年得15分, 到大抽獎都入唔到, 之後要叩門的, 當年我是1-1-1
細嘅就係直入.

據我所知, 不是1-1-1 都可以叩門, 不過如是1-1-1 聽聞好大好大機會有得面試.

rebecca333 發表於 16-9-27 13:30
對. 基灣在學業投放的資源不少, 始終他是一間注重成績既地區小學, 所以選呢間嘅家長要有心理準備要配合他的 ...

Thank you!  Very useful sharing

rebecca333 發表於 16-9-27 13:30
對. 基灣在學業投放的資源不少, 始終他是一間注重成績既地區小學, 所以選呢間嘅家長要有心理準備要配合他的 ...

請問基灣的語境如何 英文程度是怎樣呢 多鼓勵講嗎?一至六年班也有net 外藉老師嗎?

Muigg 發表於 16-11-23 18:41
請問基灣的語境如何 英文程度是怎樣呢 多鼓勵講嗎?一至六年班也有net 外藉老師嗎?
...
個人覺得英文算中上. 中文及數學再好一點.  耐不耐就有英語及普通話日. P1-P6 都有net 外藉老師.

rebecca333 發表於 16-12-3 12:35
個人覺得英文算中上. 中文及數學再好一點.  耐不耐就有英語及普通話日. P1-P6 都有net 外藉老師.
...

謝謝你回覆,聽說學校是4考 請問4考的時間是怎樣 長假前考定長假后考呢

Muigg 發表於 16-12-18 09:34
謝謝你回覆,聽說學校是4考 請問4考的時間是怎樣 長假前考定長假后考呢
...
一般是 11月, 1月, 3月(復活節早放就 之後考, 復活節遲放之前考), 及6月份.

http://www.keiwan.edu.hk/student/student_calendar.php?day=20&month=12&year=2016
(入去基灣小學校 校曆表後downland 月曆下方的PDF file 就清楚見到了)

rebecca333 發表於 16-12-20 12:18
一般是 11月, 1月, 3月(復活節早放就 之後考, 復活節遲放之前考), 及6月份.

http://www.keiwan.edu.hk/stu ...

請問4考全計分嗎,除了4考還有測驗嗎?小一中英數用邊間出版社呢?謝謝你的分享

4考全計分(中,英,數,常). 平時2-3星期有小測(在課堂上進行), 連平時默書都不會計入考試分.

新亞洲出版社新小學數學
朗文常識
Primary Longman Express
啟思中國語文

Muigg 發表於 17-2-8 23:21
請問4考全計分嗎,除了4考還有測驗嗎?小一中英數用邊間出版社呢?謝謝你的分享
...

回覆 rebecca333 的帖子

你好,本人的囡已叩門 in 左第 1 round 了(2017年6月),如有2nd in 的話,請問有什麼要留意呢?好想個囡入因為仲有個細仔。

我數年前只有 一次interview, 聽聞最近呢兩年先有2nd interview, 所以真的不太清楚, 不過唔好給小朋友太大壓力, 只要他盡力就可以了. 希望你能成功考入.

回覆 masunko 的帖子

我數年前只有 一次interview, 聽聞最近呢兩年先有2nd interview, 所以真的不太清楚, 不過唔好給小朋友太大壓力, 只要他盡力就可以了. 希望你能成功考入.
‹ 上一主題|下一主題