用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 填寫Portfolio 資料的 年份/期間
go

填寫Portfolio 資料的 年份/期間 [複製鏈接]

請問你哋填寫仔女Portfolio 資料的 年份/期間時, 如果係放暑假時讀嘅課程或獎狀係咪應計入下一學年?   例如阿仔放暑假時拿咗義工嘉許獎狀咁年份填寫 2016-2017 可以嗎?

王家爸爸  理論上未開學都仲未算升咗班。   發表於 16-9-14 13:12
   1    0    0    0

謝謝王家爸爸回覆,
咁即係要當係四年班>.<
仲諗住如果當五年班就好啦!
不過五年班放暑假都會參加義工^.^

yee8001 發表於 16-9-14 13:02
請問你哋填寫仔女Portfolio 資料的 年份/期間時, 如果係放暑假時讀嘅課程或獎狀係咪應計入下一學年?   例如 ...

既然,五年級仍會繼續義工活動,那就更好了,可以給予中學知道孩子有長時間當義工工作的感覺,有多幾張證書証明咪更好呢!

YmOra 發表於 16-9-14 15:13
既然,五年級仍會繼續義工活動,那就更好了,可以給予中學知道孩子有長時間當義工工作的感覺,有多幾張證書証 ...
放暑假參加咗無國界義工活動已完幫人之餘仲學到好多嘢, 下年都會參加 & 阿仔仲參加咗  <<惜食堂送包行動>> 宜家仲進行緊 每個星期會安排有一日送美心西餅賣剩嘅面包到老人院俾公公婆婆做早餐.

TwinWong    發表於 16-9-14 15:28

惜食堂

yee8001 發表於 16-9-14 15:26
放暑假參加咗無國界義工活動已完幫人之餘仲學到好多嘢, 下年都會參加 & 阿仔仲參加咗   宜家仲進行緊 每個 ...

Good喎!這絕對是孩子的寶貴經驗,面試時更可以分享到有力的內容,提提你,若然孩子有經常性參與義工活動,到了自行時可請主辦機構寫一封有力的推薦信,這封信與其他校長推薦信係完全不同也,學校唔收校長推薦信,但這封信絕對唔同,信件的有力度絕對不同.

繼續努力!

yee8001 發表於 16-9-14 13:28
謝謝王家爸爸回覆,
咁即係要當係四年班>.<
仲諗住如果當五年班就好啦!
我當年都係咁填,四年班升五年班都係當四年班。印象中,大部分學校唔係好睇暑假義工,反而有問童軍等既課外活動。

YmOra 發表於 16-9-14 15:50
Good喎!這絕對是孩子的寶貴經驗,面試時更可以分享到有力的內容,提提你,若然孩子有經常 ...
係喎!到時可以揾負責人寫推薦信都好. 謝謝提醒

王家爸爸 發表於 16-9-14 16:05
我當年都係咁填,四年班升五年班都係當四年班。印象中,大部分學校唔係好睇暑假義工,反而有問童軍等既課外 ...

阿仔今年有做童軍,風紀,學生議會&English Buddy^.^

回覆 王家爸爸 的帖子

我個女都諗住填童軍, 領袖會到時出一封信, 寫明參與童軍年份, 有咩職務(我個女係隊長), 希望幫助大D

妹妹頭 發表於 16-9-14 16:24
回覆 王家爸爸 的帖子

我個女都諗住填童軍, 領袖會到時出一封信, 寫明參與童軍年份, 有咩職務(我個女係隊 ...
童軍有個金紫荊獎章,可以試下考。

yee8001 發表於 16-9-14 16:20
阿仔今年有做童軍,風紀,學生議會&English Buddy^.^
個人覺得童軍應該最有用,尤其係申請傳統名校(單位數旅號嗰幾間)。
風紀同學生議會都係校內活動,所以未必太有用。
至於English Buddy其實有利有弊,因為老師只要同小朋友講幾句,大約都知道水平。如果小朋友自己英文水平高,當然有利;但係如果只係普通,可能影響老師對小學既印象。所以需要根據實際情況決定邊樣填先,邊樣填後。

回覆 王家爸爸 的帖子

剛剛上星期六, 童軍團長已通知阿女, 今期會提名佢去考金紫荊獎章, 話阿女應該冇問題, 但因為金紫荊含18個章, 我驚下年自行前未必考晒

王家爸爸 發表於 16-9-14 16:43
個人覺得童軍應該最有用,尤其係申請傳統名校(單位數旅號嗰幾間)。
風紀同學生議會都係校內活動,所以未 ...
係咪同童軍負責老師講想考金紫荊獎章就可以報名?

王家爸爸  應該都係團長推薦,我估學校嗰啲會容易啲。  發表於 16-9-14 17:04

回覆 yee8001 的帖子

我唔係學校既童軍, 我係YMCA出面既組織, 要團長推薦, 至可以向童軍總會申請考, 因為要考18個章, 都要團長覺得小朋友認付得到, 至會推

Eat_Sleep_Play  YMCA? 第幾旅?  發表於 17-4-27 18:40

回覆 妹妹頭 的帖子

咁我要先問吓學校老師先? 希望顧得定個呈分試仲有時間考得哂.

妹妹頭 發表於 16-9-14 16:47
回覆 王家爸爸 的帖子

剛剛上星期六, 童軍團長已通知阿女, 今期會提名佢去考金紫荊獎章, 話阿女應該冇問題 ...
印象中我仔當年係有影印金紫荊獎章證書俾學校(直資同自行),所以我估老師會安排到喺小朋友升中面試前有證書。

妹妹頭 發表於 16-9-14 16:56

我唔係學校既童軍, 我係YMCA出面既組織, 要團長推薦, 至可以向童軍總會申請考, 因為 ...
印象中唔需要全部章都考到(現在好似總共有22個章),最少完成9項:最少四項戶外活動、最少兩項歷險活動、一項分享經驗、最少二項領導才能。
http://www.scout.org.hk/cub_scout/training/training_04.html

回覆 王家爸爸 的帖子

我唔係校內童軍,團長唔會理升中D野

引用:回覆+yee8001+的帖子 我唔係學校既童軍,+

原帖由 妹妹頭 於 16-09-14 發表

我唔係學校既童軍, 我係YMCA出面既組織, 要團長推薦, 至可以向童軍總會申請考, 因為 ...
我女今年升小六上星期童軍通知已成功獲得金紫荊獎章, 呀女用左1年時間盡量利用長假期及星期日考取項目, 可提早同團長夾時間避開呈分時間, 希望你女女成功。

‹ 上一主題|下一主題