用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖心and瑪利曼
go

聖心and瑪利曼

appreciate any comments in comparing between these two schools.  thx

回覆:聖心and瑪利曼

當然係瑪利曼,完全唔同級數

hppa    發表於 16-9-15 02:14

回覆 wballp 的帖子

唔明樓上話完全唔同級數?  請你用理性分析, 有需要說唔同級數的評語嗎?

引用:當然係瑪利曼,完全唔同級數 +

原帖由 wballp 於 16-09-14 發表
當然係瑪利曼,完全唔同級數
我可以好肯定話你知,聖心私小程度一定比MPS高。

請問乜嘢級數有完全的分別?

MPS一向心聖心受歡迎係因為免費/升直屬中學較容易/中學成績比聖心稍好。

siden 發表於 16-9-14 17:11

Really? 最近睇d乜乜排名,瑪利曼排第7,聖心排第9,私小排19喎!如果瑪利曼排第7,程度應該唔淺喎!

hppa  此表得啖笑  發表於 16-9-15 02:15

回覆:siden 的帖子

完全同意

回覆:tanglulu 的帖子

I mean agree with siden

Naughty917 發表於 16-9-14 17:21
Really? 最近睇d乜乜排名,瑪利曼排第7,聖心排第9,私小排19喎!如果瑪利曼排第7,程度應該唔淺喎!

...
又攞份俾強國人睇既資料嚟參考?

事實上, 聖心私小同津小, 中文同英文分別教快一年, MPS係無教快, 不過有部份自訂教材, 所以聖心程度高D係唔出奇.

至於級數, 聖心津小同MPS可能有別, 聖心私小同MPS應該分別不大

siden  根本係垃圾排行榜  發表於 16-9-14 20:01
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-9-14 17:25

事實上, 聖心私小同津小, 中文同英文分別教快一年, MPS係無教快,  ...
前輩分析非常好

事實上, 聖心私小同津小, 中文同英文分別教快一年, MPS係無教快,  ...

坊間有好多呢d資料,點解一定系比強國人參考呢?我地系唔應該攞來參考?

引用:Quote:原帖由+wballp+於+16-09-14+發表當然

原帖由 siden 於 16-09-14 發表

Naughty917 發表於 16-9-14 17:30
坊間有好多呢d資料,點解一定系比強國人參考呢?我地系唔應該攞來參考?
...
又要講故了.....話說幾年前呢個機構初出呢份所謂偉大排名榜時, 網站版面叫: xiaoxue50top.php, 唔係依家既 xx50t.php

咁有乜特別呢?

xiăo xué, 即係普通話拼音"小學", 正路香港人唔會用 xiăo xué 呢個拼音嚟叫小學吧! 咁對像係邊個, 好明顯了吧!

當年有會員指後, 呢個機構馬上轉用縮寫

而且, D資料呢...... 睇吓學校資源設施分數呢一part已經想笑了, TSL分數竟然連兩間軒小都不如?  

hppa  I see  發表於 16-9-15 02:20
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:Naughty917+發表於+16-9-14+17:30+坊

原帖由 hkpapa852 於 16-09-14 發表
又要講故了.....話說幾年前呢個機構初出呢份所謂偉大排名榜時, 網站版面叫: xiaoxue50top.php, 唔係依家既  ...
nin zhen pan yo.

hkpapa852 發表於 16-9-14 17:46
又要講故了.....話說幾年前呢個機構初出呢份所謂偉大排名榜時, 網站版面叫: xiaoxue50top.php, 唔係依家既  ...

其實你可以禮貎小小回應,如果知既話就唔洗問啦!況且坊間有幾份,系咪每份都系你所講既教育機構做?應該要持平去回應. Thank you!

Naughty917 發表於 16-9-14 18:04
其實你可以禮貎小小回應,如果知既話就唔洗問啦!況且坊間有幾份,系咪每份都系你所講既教育機構做?應該 ...
幾年前經歷完考幼稚園之後仲信呢D排名?

其實樓主對聖心有情意結,當日聖心幼稚園vs坑真幼稚園時,大班會員建議選坑真,最後樓主都係揀咗聖心

其實樓主係聖心幼, 更加對聖心私小和津小有一定了解, 至於Marymount 爬下文亦有所了解, 係唔係對聖心有顧慮?

引用:其實樓主對聖心有情意結,當日聖心幼稚園vs

原帖由 hkpapa852 於 16-09-14 發表
其實樓主對聖心有情意結,當日聖心幼稚園vs坑真幼稚園時,大班會員建議選坑真,最後樓主都係揀咗聖心 ...
sh against tl is different from sh against mps... just wish to learn more info in the comparison...