用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖心and瑪利曼
樓主: Julybabe
go

聖心and瑪利曼

引用:每次見到+XXX+vs+yyy,就總會有人不問情由

原帖由 dereklg 於 16-09-15 發表
每次見到 XXX vs yyy,就總會有人不問情由,沒頭沒尾的: 當然是 XXX 較好。

反而沒太多人去注意,XXX 有什 ...
仲有人會答:梗係XXX 都唔同級數

babysoon 發表於 16-9-15 16:13
仲有人會答:梗係XXX 都唔同級數
哈哈 !   唔緊要啦,各取所需姐 !

活得有智慧才是皇道,明白就有福,不明白者卻不少 !

謝謝 ! 感恩 !

見到咁回法....又令我諗起"流"名私校名單...究竟有無問情由

引用:Quote:Naughty917+發表於+16-9-14+18:04+其

原帖由 hkpapa852 於 16-09-14 發表
幾年前經歷完考幼稚園之後仲信呢D排名?
我也很怕果幾份排名

引用:其實樓主對聖心有情意結,當日聖心幼稚園vs

原帖由 hkpapa852 於 16-09-14 發表
其實樓主對聖心有情意結,當日聖心幼稚園vs坑真幼稚園時,大班會員建議選坑真,最後樓主都係揀咗聖心 ...
更正,樓主係堅真vs聖心,唔係坑真, 所以我都覺得聖心好D

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+16-09-14+發表

原帖由 千語mami 於 16-09-16 發表
更正,樓主係堅真vs聖心,唔係坑真, 所以我都覺得聖心好D
其實堅真坑真都一樣要面試先上到小學, 點解覺得坑真好d ?我問過, 堅真有樣野比較優勝, 就NET時間比起坑真多好多, 不過坑真環境好好多

回覆:聖心and瑪利曼

似乎無論坊間排名或是討論區的着眼點都只注重學術及升學,若論學生品德、校風、體藝培育等全人教育,以至畢業生網絡等等,又怎樣比較?

引用:Quote:原帖由+千語mami+於+16-09-16+發表更

原帖由 musicfreer 於 16-09-16 發表
其實堅真坑真都一樣要面試先上到小學, 點解覺得坑真好d ?我問過, 堅真有樣野比較優勝, 就NET時間比起坑真 ...
我只係指出樓主當時有的offer是堅真,並沒有說那間比較好,請不要對號入座。謝。

Julybabe 發表於 16-9-14 09:41
appreciate any comments in comparing between these two schools.  thx

Personally will prefer MPS... I got friends' daughterssss studying in both school, SH curriculum is definitely not my cup of tea. I prefer more fun and liberal environment, MPS will have my vote.

引用:Quote:原帖由+千語mami+於+16-09-16+發表更

其實堅真坑真都一樣要面試先上到小學, 點解覺得坑真好d ?我問過, 堅真有樣野比較優勝, 就NET時間比起坑真 ...
因為樓主嗰屆坑真還是100%直上

引用:Quote:原帖由+musicfreer+於+16-09-16+發表

原帖由 yubaba 於 16-09-16 發表
因為樓主嗰屆坑真還是100%直上
如果冇記錯, 樓主女兒入學嘅年份,已經無百分百直上, 不過唔緊要啦, 我相信兩間都係好好的幼稚園 :)

引用:Quote:原帖由+musicfreer+於+16-09-16+發表

原帖由 千語mami 於 16-09-16 發表
我只係指出樓主當時有的offer是堅真,並沒有說那間比較好,請不要對號入座。謝。

...
你話樓主係堅真vs聖心,唔係坑真, 所以覺得聖心好D, 我以爲你指如果係坑真vs聖心,就有得比較下, 如果我誤會咗你, 講聲唔好意思 :)

回覆:聖心and瑪利曼

兩間冇咩大分別

宮二 發表於 16-9-16 21:42
似乎無論坊間排名或是討論區的着眼點都只注重學術及升學,若論學生品德、校風、體藝培育等全人教育,以至畢 ...

冇人著眼,因為差不多都是教會style。至於校友網絡,相信培養小朋友自己人際關係更仲要吧。,而且中小學交友貴乎真誠,不需要這樣著眼於「網絡效益」吧。如硬要説如説校友網絡,相信入男女校更好,及大學之後更重要吧。

引用:Quote:原帖由+yubaba+於+16-09-16+發表因為

如果冇記錯, 樓主女兒入學嘅年份,已經無百分百直上, 不過唔緊要啦, 我相信兩間都係好好的幼稚園 :)

...
如果係今年K3,出年p1,坑真仲係100%直上