用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍真光中學校風如何?
樓主: rba93
go

九龍真光中學校風如何?

c_kit 發表於 16-10-27 08:15
想請問band1尾女仔選得過嗎?
多人爭嗎?
B1c女生入讀"九真"當然應付得來啦!只是你需要過咗你們的心理關口和四周圍的人言壓力,若然孩子真的喜歡"九真",就不用理會她是一所B1c-B2a中學了,個人認為若然孩子屬於:

^^(B1b-B1c遍向B1c) 或 (坐正B1c) 可考慮其他B1c英中,非常了解而且喜歡"九真"除外;
^^(B1c-B2a遍向B2a) 選讀"九真"會好適合.

因為,成績高選"九真"除咗容易讀之外,高中選科權也會變得易好多,容易讀也是另一個缺點,孩子會覺得悶且可能誤以為自己在校所學的就足夠應付DSE試,由於學校需要照顧一群成績稍遜的學生,固會影響到成績好好的學生,成績好的學生需要加強可能學校沒提供的學科深度,讓自己的實力能夠與他校學生競爭,因為最終還是需要與全港學生共同競爭大學學位,而非只是自己學校同級同學而矣,但見"九真"已經不斷努力改善這方面的問題,務求提升整體成績,你可留意下以下的連結就知道她們係有系統和誠意去 [教好。學生] ,讓每名 {真光女兒} 都可以發光發亮.

參考資料:
http://www.ktls.edu.hk/data/wp-content/uploads/2015/2016_S1_streaming_(For_display).pdf
已知"九真"1A班被編為中文班,
第一版可見,
1A=18人,為中文班人數,
1B,1C,1D皆有30人或以上,
即是說能夠接觸英文的學生機會盡是多,
中文班因人數少少,提升成績能力也可預計,
這種在人數方面下功夫,為的是提升學生,
在((九龍城區))實在少見.

http://www.ktlms.edu.hk/data/doc/share-file/school_documents/2014_2015/2014-2015_Parents_Handbook.pdf
家長手冊第十二頁和第十三頁,
詳述分班政策,既認真又可以給予家長清楚整個可努力的方向,只要與學校配合,便能提升孩子的成績.

"九真"用心辦學,係一所好中學,絕對揀得過.
多人爭0架!
Band1生無論在自行或大抽獎階段皆(-容易-)被取錄,[-不受多人爭-]影響,
Band2生無論在自行或大抽獎階段皆(-不容易-)被取錄,[-受多人爭-]影響.

希望你找到合適嘅中學給囡囡.

山海兒女  呀仔升咗,明年到妹妹,要繼續努力  發表於 6 分鐘前

哇, 你都好忙吓喎。

YmOra 發表於 16-10-27 09:54
B1c女生入讀"九真"當然應付得來啦!只是你需要過咗你們的心理關口和四周圍的人言壓力,若然孩子真的喜歡"九真 ...
好中肯。

我都覺得九龍城區九真、培道呢兩間都係有相同既問題, 因為老師要投入大量補底時間, 所以拔尖會稍遜, 所以對於B2A學生嚟講, 呢兩間真係不可多得既好學校。

不過呢兩間比較, 我暫時又會覺得九真稍勝, 因為:
1. 交通較方便
2. 高中係EMI

即是九真其實已經十分趨向EMI學校, 所以, 初中果1X位中文班學生, 係幫佢哋補底迎接高中既EMI課程。反觀培中高中轉返晒CMI, 所以相對中文科, 佢哋英文科DSE成績係遜色的。不過, 去年剛轉新校長成績已經大躍進, 可見校長都係雄心勃勃想提升學校學術水平, 可以拭目以待。

YmOra 發表於 16-10-27 09:54
B1c女生入讀"九真"當然應付得來啦!只是你需要過咗你們的心理關口和四周圍的人言壓力,若然孩子真的喜歡"九真 ...
講得好好丫,多謝分享。
依個就係我想捨近取遠,㨂九真的原因。但C6就認為冇理由唔揀近,Banding差不多的學校。

我的問題係,近的係聯繫中學,乙一機會好大。如果揀九真自行,成功咗就冇得去乙一,C6唔想我試自行九真

little_yolky 發表於 16-10-27 09:59
山海兒女  呀仔升咗,明年到妹妹,要繼續努力  發表於 6 分鐘前

但身邊個個(包括C6)也認為我係自尋煩惱。

山海兒女 發表於 16-10-27 10:08
講得好好丫,多謝分享。
依個就係我想捨近取遠,㨂九真的原因。但C6就認為冇理由唔揀近,Banding差不多的學 ...
吓? 近果間係聯繫就緊係自行唔揀九真啦, 今次你C6啱。如果5分鐘英中banding同你女女差唔多, 咁唔可以話做牛後, 最多係豬腩肉, 中間部位。

little_yolky 發表於 16-10-27 10:07
好中肯。

我都覺得九龍城區九真、培道呢兩間都係有相同既問題, 因為老師要投入大量補底時間, 所以拔尖會稍 ...

係呀!我暫時都同樣認為"九真"略為稍勝少少,因為辦學比較有系統,而"培道"也不是不做嘢!新校長非常有鬥心,朋友囡囡上年自行面見時,其中內容有考她們[文言文],聽落好似覺得有無攪錯,Band2中學居然問[文言文],我印象中只有"協恩"才有考[文言文],但我覺得"培道"校長擺明姿態要收學術能力高的學生,決心攪好學校提升成績,比D時間{她(校長)}和{她(培道)},未來一定可以榮升為B1c全開英文班嘅英中,"九真"亦是也.

其實<九龍城區>B2a中學有質素有上進心嘅中學唔多,只有"九真" 和 "培道"才辦得好,本區的((女孩子))就有福了.

引用:Quote:c_kit+發表於+16-10-27+08:15+想請問

原帖由 YmOra 於 16-10-27 發表
多謝你詳盡既解釋
其實小女今年小五,未知成績會點
如果keep到估計會是band1中或尾
想要校風好又唔太勁既學校
因為我覺得自信都好緊要
如果lunch要留校,我覺得都幾好
我自己都係女校出身,初中唔比出去lunch
感覺上好似冇咁易學壞!
睇來九真都係唔錯既選擇
但見自行只有30幾個位,真係有點擔心呢

引用:Quote:c_kit+發表於+16-10-27+08:15+想請問

原帖由 little_yolky 於 16-10-27 發表
B1尾女仔緊係揀得過啦, 佢哋有小學部, 所以無咗D位, 呢D校風好既學校, 真係唔可以話少人爭。B1尾女仔唔揀佢 ...
我就係擔心少位,唔夠人爭

山海兒女 發表於 16-10-27 10:08
講得好好丫,多謝分享。
依個就係我想捨近取遠,㨂九真的原因。但C6就認為冇理由唔揀近,Banding差不多的學 ...

我比較睇重(((合適)))孩子嘅中學為最重要,地域問題就變得少事了,我提議你和你先生可以先聽"九真"的[簡介會]和上她的[網站]和上網[搜片搜討論搜新聞搜訪問]等等資料,我意思係要<<<鑽,鑽,鑽>>>得越深越好,咁!你就可以更加看得清楚"九真"有的各樣東西是否真的極適合女兒成長和能夠提升她的學術與品行.

參考資料:
一切從頭開始的改革派
http://www.ktls.edu.hk/data/wp-content/uploads/2013/01/2013jan21_principals_interview.pdf
網上電台訪問---李校長
http://www.ktls.edu.hk/data/wp-content/uploads/2013/01/2013jan10_An%20Online_Radio_Interview_at_Dynamix.mp3

回覆:YmOra 的帖子

因為我們是跨區的,如果自行唔得,機會就好微喇

c_kit 發表於 16-10-27 11:09
多謝你詳盡既解釋
其實小女今年小五,未知成績會點
如果keep到估計會是band1中或尾

絕對不用擔心,若然孩子一定係Band1c生,絕對應付得來,但我倒要提醒你B1生選B2a中學要考慮嘅嘢唔少,一不小心會諗錯方向,往往會因為入讀後才發覺後悔程度原來比起想像中淺,我建意你務必認真了解"九真"的種種,這樣對女兒選合適嘅中學會更為有利呢!九龍城區中學以每級4班為主,間間都係自行收生38人,不用擔心多人爭,B2a學生驚多D.

引用:Quote:c_kit+發表於+16-10-27+11:09+多謝你

絕對不用擔心,若然孩子一定係Band1c生,絕對應付得來,但我倒要提醒你B1生選B2a中學要考慮嘅嘢唔少,一不小心 ...
因為小女只係讀普通小學,程度唔深,今屆普遍同學成績偏差先令小女名次較前
所以其實比較擔心課程深會跟唔上

little_yolky 發表於 16-10-27 09:18
B1尾女仔緊係揀得過啦, 佢哋有小學部, 所以無咗D位, 呢D校風好既學校, 真係唔可以話少人爭。B1尾女仔唔揀佢 ...
請問呢間除左校風好以外,仲有邊到吸引你?
唔知道功課多吾多呢?

c_kit 發表於 16-10-27 11:55
因為小女只係讀普通小學,程度唔深,今屆普遍同學成績偏差先令小女名次較前
所以其實比較擔心課程深會跟唔 ...

因為不是好清楚貴小學的程度去到邊,好難比到直接嘅意見給你,亦怕誤導了你,但是,你說到其他同學因為未能保持水準而成績下跌才做就了囡囡名列前芧也,但我倒覺得能夠保持水準也是<成績表現>一部分也,記得你分享過你囡囡今年才是小五嘛!就用餘下時間加緊努力,用實力証明女兒係可以站穏B1c位置,到時想揀B1c或是B2a中學就變得有選擇權呢!

所以其實比較擔心課程深會跟唔 ...
你這句說話的意思若然係指去到"九真"擔心課程深會跟唔上...
無需過於憂慮吧!現階段最重要係先了解學校的合適程度有多少?孩子呈1的準備工夫啦!其他事情就會迎刃而解,更何況孩子係會長大的,我女兒小五升上小六時,她的思想和能力也有進步,小六上中一也是如此,固你可以放心,每個孩子的進步實在每每超出大人的想像,大人的憂慮或許成為他們的框框,被鎖在其中,只要肯放手肯靜待時候的到來,孩子的成就才是令你嚇一((驚))的喜事呀! [[驚]]讀唔上個[[驚]]就變得無位企了.

努力加油呀!相信自己;亦相信自己的孩子.

Ahbee02 發表於 16-10-27 12:10
請問呢間除左校風好以外,仲有邊到吸引你?
唔知道功課多吾多呢?
交通方便。

回覆:little_yolky 的帖子

請問E M I和C M I是指甚麼?

引用:Quote:c_kit+發表於+16-10-27+11:55+因為小

因為不是好清楚貴小學的程度去到邊,好難比到直接嘅意見給你,亦怕誤導了你,但是,你說到其他同學因為未能保 ...
多謝你既建議
你都講得啱,好多時係我對佢唔夠信心,其實往往佢既表現都超乎我既預期
係衰論盡呢樣戒唔甩
一切都要留待呈1後睇下考成點再諗

YmOra  努力加油.  發表於 16-10-30 10:58