用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 固執
樓主: babybbmm
go

固執 [複製鏈接]

fireenginebb 發表於 17-1-6 11:48
回覆 lillymarie 的帖子

睇黎度d  comment,越睇越有共鳴

我細仔常常「選擇性失聰」聽我講說話,但是我發覺他經常聽到我同其他人的對話內容,似偷聽器

Melina 發表於 17-1-3 22:07
你女好有主見,聽你講的兩件事,第一件我個人認為你女兒沒錯,不小心撞到她,本來就應該向她道歉啊,刷牙 ...

係呀,連學校老師都說她很有主見。
我跟她説,你要聽老師話,因為你是小朋友,老師是敎導你,你不要咁多説話(駁咀),不是小朋友教番老師。佢竟然説「咁小朋友都識野架,有D野小朋友識老師吾識架!所以也可以教番老師架!」
所以我絕對不會考慮傳統教會學校,我稔佢會讀得幾吾䦕心。

回覆 964000 的帖子

雖然呢個POST已經係幾個月前..... 但我睇完真係好有共鳴...我仔依家差不多三歲半...K1.. 就係因為十分非常極度固執 + 情緒問題,令我好頭痛同好無助...
舉個例子.. 有次晚飯時煮咗隻蛋佢食, 佢講底咗句「媽咪, 唔洗剪開, 要全隻食, 唔該」, 咁我半個鐘之後見隻蛋原風不動咁仍喺佢飯碗內, 咪諗住用匙更切開佢叫佢食囉.. 點知, 佢一埋嚟見到隻蛋分開咗, 就即刻話「我唔要剪開呀, 我講咗架」咁... 咁我都立即同佢講咗對唔住, 同時向佢解釋點解我咁做, 仲同佢講我明天整過隻全蛋, 唔剪開, 同時解釋隻蛋剪開咗係無可能痴埋好似原本一樣.」但佢一句都唔接納, 亦唔聽, 只係不停用雙手去合埋隻蛋同不段重複「唔要剪開呀, 我講咗架, 要痴返埋..」如是者持續成十幾廿分鐘... 其間, 對佢硬唔得, 軟唔得.. 直情係歇斯底里嗰隻..
最後係等佢自己發脾氣發到攰先肯俾我攬返, 一攬就爆喊... 喊成五至十分鐘, 其間仍然不停講「我要痴返隻蛋, 唔要剪開.」就算喊完都仍然每隔一陣就講一次....
以上只係其中一個例子... 仲有好多類似的堅持....
連學校老師都同我講,我小朋友係好清楚自己想點,唔會同任何人妥協, 只要係佢唔想做的, 佢係點都唔會做, 邊個都無面俾, 包括校長。而呢種程度的固執同堅持是少有的, 同齡的小朋友一般不會這樣, 是會明白小朋友係要聽老師的說話的....

同時亦曾有意無有問過我, 有無定期帶小朋友到母嬰健康院, 亦曾問過我有否考慮帶佢去健康院.....
我真係好苦惱, 我係咪需要帶他做個全面評估呢....??

blacktulip 發表於 17-3-16 08:54

雖然呢個POST已經係幾個月前..... 但我睇完真係好有共鳴...我仔依家差不多三歲半...K1 ...
我見到我個仔既影子.....
有時真係覺得好難攪

回覆 noverzero 的帖子

係真係好難搞....
有時係連自己都會情緒失控... 亦會忍唔住夜晚偷偷地喊...
總之學得好無助...

咁你面對住仔仔,係點樣處理架?

blacktulip 發表於 17-3-16 10:41

係真係好難搞....
我只能夠講, D 大係好D, 佢而家6歲, 比細個冇咁多咁既事, 同你又愈來愈認識佢, 知道有咩會觸動佢

blacktulip 發表於 17-3-16 10:41

係真係好難搞....

我只能説,大D真係會好D,我半年前都在這裡呻過,但現在女四歲真係好左好多。像你兒子情況我會晚上跟他傾番,告訴他我知道他不開心但也要學習控制情緒,我地一起學習。初初佢都不停發脾氣但現在真的少很多,但都是性急同易忟,但有商量多了,我只能説有耐性和等小朋友大D就自然會改善。

964000 發表於 17-1-7 17:00
係呀,連學校老師都說她很有主見。
我跟她説,你要聽老師話,因為你是小朋友,老師是敎導你,你不要咁多説 ...

我女班主任行過課室好嘈,老師認為佢地蝦個西班牙老師,如於叫佢地每人講一個老師教了的詞語。第一個講醫生,第二又醫生,老師說不可以重覆。我女即是舉手說老師你唔啱,點解唔可以重複?老師耐心解釋。
老師事後沒有告訴我,直至幾個月後見家長,說我女好成熟,一定要解釋俾佢,先道出事件。我估冇乜老師會咁大器,俾個五歲妹妹質問

醒目開學勳章

引用:同時亦曾有意無有問過我,+有無定期帶小朋友

原帖由 blacktulip 於 17-03-16 發表
同時亦曾有意無有問過我, 有無定期帶小朋友到母嬰健康院, 亦曾問過我有否考慮帶佢去健康院.....
我真係好苦 ...
這位家長, 真心建議你帶小朋友去評估, 這樣固執已over了資優的特質, 你小朋友咁細, 可以有大把時間做行為治療

雖然呢個POST已經係幾個月前..... 但我睇完真係好有共鳴...我仔依家差不多三歲半...K1 ...
大d會好d! 我女2歲都系甘。都系比playgroup老師話比一般小朋友好有主見。岩岩k1開學嗰時成日駁老師嘴,好多藉口。返左半年學,老師話已經好少甘。會聽話,就算唔鐘意做,都會去做。系學校乖左好多。當然系屋企都一樣難搞。不過起碼系學校知道要聽老師話先。

回覆樓主:

回覆樓主:

大啲係會好啲,但喺成長過程要不斷重覆解釋(甚至1日10次)。最好喺入小學前,讓他多多明白,凡事會變,老師唔一定每事解釋,他的固執亦會影響社交……

專業人士會有佢地嘅教導方法,令佢地易明白一點。

lillymarie 發表於 16-10-4 12:06
我大仔小一時曾經上過幾堂NXT LEGO班,有一次阿sir同我投訴話阿仔好固執唔聽教。我問係咩事令佢有這樣的觀 ...

我仔都係咁,會堅持用自己方法,我亦會用你嘅解釋方法。
喺學習嘅過程中,佢最頂癮嘅係明知自己錯,都堅持要寫晒成個字或formula 先可以擦掉再寫

同我仔仔發生的反應一模一樣,可以請教你嗎?我仔仔而家3歲3個月,平時佢正正常常,心情好就好似天使咁好得人愛錫情,但開心起來會好Hyper,但遇上他唔想做的事或講佢一兩句說話唔啱聽,佢會索喊,喊到唔收聲,口會不停重覆佢想要做既事,諗住哄佢附和下佢,佢又唔受你哄。佢有時又好固執,唔俾人執佢啲玩具,自己又唔會執,件玩具放左某位置,我執起,佢就要擺返某個位,唔好郁佢啲玩具。
‹ 上一主題|下一主題