用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 固執
go

固執 [複製鏈接]

請問你們的小朋友是否很固執,就算明知,佢自己也知道唔好的事,也堅持去做

2    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

我唔會咁演譯

我會話,佢揀咗一樣嘢,就算你力陳缺點,解到佢應該明白喇,但佢都仲係要選擇原本嗰樣

好多時,係嬲!明知唔應該嬲,就係要繼續嬲!
恐龍家

引用:我唔會咁演譯我會話,佢揀咗一樣嘢,就算你

原帖由 小曳人 於 16-09-13 發表
我唔會咁演譯

我會話,佢揀咗一樣嘢,就算你力陳缺點,解到佢應該明白喇,但佢都仲係要選擇原本嗰樣
有時係死都要攞番個「尾彩」「吾認𦖭」,我都吾知應該就佢,就佢又好似冇了家長的威嚴,怕佢得吋進呎,吾就就攪出台大龍鳳,自己傷心又傷身,又吾知為乜(好無聊的事,不是對錯的事)

Jo3  係啊  發表於 16-10-5 11:34

回覆:固執

昨晚就是這樣,大家為了小事彊持不下,爸爸很生氣,大聲鬧佢「我好憎你吾想見到你」話佢竉壞,專登。我都很心痛,點觪佢咁硬勁

醒目開學勳章 貢獻勳章

大人要俾條生路佢"自己"走返出嚟,唔可以硬碰硬!

恐龍家

小曳人 發表於 16-9-14 14:32
大人要俾條生路佢"自己"走返出嚟,唔可以硬碰硬!

請問應如何俾條生路佢"自己"走返出嚟?

引用:Quote:小曳人+發表於+16-9-14+14:32+大人要

原帖由 cl_kaka 於 16-09-15 發表
我都想知,即係「讓步」?咁會不會得吋進呎?冇大冇細,比人得你縱佢吾教

醒目開學勳章 貢獻勳章

cl_kaka 發表於 16-9-15 13:04
固執嘅人,即堅持己見
我話唔好硬碰硬,就係要說服到佢自己決定另外一個選擇,我唔會話係縱佢

e.g.
佢要A,但家長要B
佢死都話要A!
家長就要試試力陳A嘅問題,好處+壞處,同一時間offer B1 同B2 plan 俾佢
解釋返B1 / B2 甚至B有乜好處,記住以佢嘅利益出發,再講共同利益

到時,當佢發現其實B1同B2都幾好,就會自己決定放棄A

當然,唔係所有情況都用得著,但咁樣做,好肯定大家都會開心d!
主點係大人點去包裝自己想sell嘅嘢!令佢buy in!

好辛苦~我知....但記住要俾時間空間佢,唔可以迫佢

恐龍家

引用:Quote:cl_kaka+發表於+16-9-15+13:04+請問

原帖由 小曳人 於 16-09-15 發表
固執嘅人,即堅持己見
我話唔好硬碰硬,就係要說服到佢自己決定另外一個選擇,我唔會話係縱佢
好辛苦,人地看似不費吹灰之力的事,我次次攪到牙血都出埋,之後仲要難有成功感咁想話比人知我攪定了一件看似無聊的事,但人地都吾明我有乜咁困難(包括C6)希望呢道有人知我講緊乜

醒目開學勳章 貢獻勳章

964000 發表於 16-9-15 14:35
好辛苦,人地看似不費吹灰之力的事,我次次攪到牙血都出埋,之後仲要難有成功感咁想話比人知我攪定了一件看 ...
我仔早在3年前已經求我:媽咪,我唔識聽話,可唔可以教我點聽話呀?!
佢地好似有d聽話障礙,一定要理解、明白,自己做決定,唔會隨便聽大人講,照做!

阿Q d諗,唔會咁易學壞,唔會人地叫佢帶粉就即時答應!

恐龍家

唔知你地講既固執係咩?
其實除了安全,健康和學業的事一定要家長話事,好多野都可以商量的
for every one criticism, three positives must be given.

引用:Quote:964000+發表於+16-9-15+14:35+好辛苦

原帖由 小曳人 於 16-09-15 發表
我仔早在3年前已經求我:媽咪,我唔識聽話,可唔可以教我點聽話呀?!
佢地好似有d聽話障礙,一定要理解、 ...
「聽話障礙」説得好,就是這樣,只是想聽一句「知道,媽咪」都這麼難,佢肯講一句,我開心過佢識背乘數表。

引用:唔知你地講既固執係咩?其實除了安全,健康

原帖由 lillymarie 於 16-09-15 發表
唔知你地講既固執係咩?
其實除了安全,健康和學業的事一定要家長話事,好多野都可以商量的 ...
其實都很無聊,例如有次我不小心關車門撞到佢,佢話我要我say sorry, 我偏不説叫佢吾緊要啦(因為覺得佢成日小題大作,老實說也有少少面子問題),咁佢就堅持要我道歉,勢不罷休,咁佢咁嘅態度我當然不能就範,如是者佢可以在車上哭鬧半個鐘,我叫佢calm down好危險我在駕駛, 佢一路喊一路話「我calm down吾到」,救命

醒目開學勳章 貢獻勳章

lillymarie 發表於 16-9-15 15:28
唔知你地講既固執係咩?
其實除了安全,健康和學業的事一定要家長話事,好多野都可以商量的 ...
我個嘅固執,包括管其他人!呢樣點商量呀?!上次就係怪佢老豆唔俾佢幫老豆做決定!
但本身成件事同佢無關....

恐龍家

引用:Quote:原帖由+lillymarie+於+16-09-15+發表

原帖由 964000 於 16-09-15 發表
其實都很無聊,例如有次我不小心關車門撞到佢,佢話我要我say sorry, 我偏不説叫佢吾緊要啦(因為覺得佢成 ...
回家後佢冷靜了,終於肯向我say sorry, 但卻拋下一句「每人都會make mistake 的,你知道嗎?」都吾知邊個教訓邊個

964000 發表於 16-9-15 16:02
其實都很無聊,例如有次我不小心關車門撞到佢,佢話我要我say sorry, 我偏不説叫佢吾緊要啦(因為覺得佢成 ...
家長是一面鏡,你覺得少事,小朋友覺得大事,撞到人講對唔住是正確態度。某程度家長在這件事也是固執的表現,身教重於言教。

回覆 964000 的帖子

我都試過好似你咁,結果是阿仔「懷恨在心」好多年,久不久就拎出來話我。最近我發現自己真誠認自己的錯誤後,他反而肯聽我講野,尊重我多一點。呢樣令我感到好意外,因為他最近進入青少年期,唔係幾睇得起我呢個「老」人。
for every one criticism, three positives must be given.

小曳人 發表於 16-9-15 16:02
我個嘅固執,包括管其他人!呢樣點商量呀?!上次就係怪佢老豆唔俾佢幫老豆做決定!
但本身成件事同佢無關. ...
哈哈!又會咁!他幾歲?

引用:回覆+964000+的帖子 我都試過好似你咁,結

原帖由 lillymarie 於 16-09-15 發表
回覆 964000 的帖子

我都試過好似你咁,結果是阿仔「懷恨在心」好多年,久不久就拎出來話我。最近我發現自 ...
但我女得三歲幾,已經這種態度,將來我吾知仲有冇地方企

回覆 lillymarie 的帖子

係咪青春期, 所以更唔接受人意見。我個係女, 態度比以前更差。哦佢已不是方法, 佢覺得我地大人勁煩。好似老師未講解完, 佢已立即stop左人, 比人感覺好無禮貌。我教左佢怎樣有技巧講野, 等人聲落去舒服些。

‹ 上一主題|下一主題