用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 基督教服務處 ~大坑東幼兒學校~
樓主: loklok0104
go

基督教服務處 ~大坑東幼兒學校~ [複製鏈接]

Re: ~大坑東~新生講座會

HELLO Tammy

彤彤好嗎?
我仔仔話咁快再下星期畢業啦, 宜家忙於畢業禮表演綵排.
無錯, 大坑東係一間唔錯的幼兒園, 最難得係主任話畢業一年內, 仍然可透過email收到學校的資訊同electronic birthday card, 俾小朋友知道幼兒園關心佢地.

Tammy,

真係好啦, 我有好多問題想問, 請唔好介意我呢個問題媽咪!

大坑東課程如何? 小朋友上左小學難唔難適應呀?

平時唔係運動日的時候可唔可以著波鞋? 因我覺得著波鞋會比著黑鞋較舒服.

女仔著裙仔要唔要著打底褲, 因我覺得坐地下時會清潔d又唔怕走光!

"被"幾時洗一次, 係唔係要自己帶回家洗?

返學前的準備, 有無咩心得分享呀?

莎莎,

彤彤好好呀 !! 九月小二生喇, 時間過得真快 !!

回想舊年小一時, 幾驚佢唔適應, 點知佢返唔夠一個星期就適應晒, 仲好開心呀 !!  因為大坑東係佢地下 A 班下學期攪左小一模擬課程, 真係好好, 彤彤話有 d 野係大坑東學過喇 !!

你囝囝派左去邊間小學呀 ??

hi, tammy

係呀. 仔仔上緊小一模擬課程, 訓練到佢做功課同自己寫手冊.

囝囝好彩, 派到maryknoll father am, 但爸爸想佢多d機會學英文, 所以最後決定讀私小.

今個sunday, 我地有謝師宴呀, 好期待.  係呢, 聽講你地那屆畢業生的聯繫得好好, 有無經常見面呢.

hi, mandymfl

唔好介意我插嘴,

平時唔係運動日的時候可唔可以著波鞋? --- yes, 要放一對鞋在學校, 可以係波鞋.

"被"幾時洗一次, 係唔係要自己帶回家洗? --- 逢friday要洗, 可自己帶回家洗, 或經學校託洗衣舖洗.

莎莎,

好多謝你答我問題呀! 如果學校託洗衣舖洗大約要幾錢呀?

mandymfl,
大坑東課程如何? 小朋友上左小學難唔難適應呀?
答: 大坑東唔多功課架, CD 班小朋友唔會寫字, 因為太早寫字對手仔唔好架.  佢地係活動式教學, 小朋友唔會辛苦, 程度普通啦.  A 班下學期有小一模擬, 我個囡升小一時就無問題喇.

女仔著裙仔要唔要著打底褲, 因我覺得坐地下時會清潔d又唔怕走光!
答: 個時我無同個囡著架, 因為條裙我買大少少, 夠長麻.  不過學校規定要著背心囉.  學校地下好乾淨架, 因為嬸嬸早晚都會清潔  

幾錢我唔記得喇, 因為我係自己洗, 莎莎仔仔依家仲讀緊, 等佢話你啦 !

莎莎,

我地舊年謝師宴都玩得好開心呀, 我估你地都應該好好玩, 哈哈 !

舊年剛剛畢業時彤彤都有同d 同學仔傾電話, 依家可能識左新小朋友, 佢地無聯絡 lu.

間中都有收到學校通知有活動, 可惜次次都撞期去唔到.

Tammy,

唔該晒!
學校規定要著背心 --->係唔係背心低衫?

YES !!  

mandymfl 寫道:
Tammy,

唔該晒!
學校規定要著背心 --->係唔係背心低衫?

mandymfl

SORRY, 正確AMOUNT唔知, 因我都係自己洗, 但我記得睇過通告, 好似價錢唔太貴, 大約AROUND $30.00/次 ,REASONABLE.  

mandymfl 寫道:
莎莎,

好多謝你答我問題呀! 如果學校託洗衣舖洗大約要幾錢呀?

Tammy, 莎莎

真係唔該哂你地, 令我又對"大坑東"了解更多

原本我打算可能會係仔仔N3時同佢轉去"祟真"(K2先有全日制), 因為貪佢有一條龍, 唔洗煩升小學, 不過聽你咁講, 我諗諗吓又未別會轉lu

hi;  
   你地好呀,真係好忙呀,好耐無上黎,你地好嗎?你地買齊野未呀,我仲未呀,只係買左黑鞋,毛巾,你地有無去整名牌釘你d衫同被度呀,知唔知去邊度整?我唸住整個logo 或公仔,去過聯合廣場問過,仍話要比圖佢睇,之後就忙到死,無再去,你地會點車名牌呀,可以分享嗎?

我以前只是用不褪色的水筆寫上去架咋.  不過係南山

你地最好預備多一兩條毛巾仔放係書包, 因為佢地每日有一至兩次上天台玩, 依家天氣熱, 玩完成條毛巾仔濕晒, 如果有後備毛巾, 嬸嬸會幫佢地換架. (不過唔好買得太貴, 因為會間中唔見左架 !)

學校有兩個水池仔, 以往八月會安排小朋友帶泳衣玩水架, 好正 !   

有次行街發現有名字貼紙及名字織布做,便各做一套,名字織布好像衣服招牌一樣,可以釘在衣領及褲頭上,質地好像絹布;床墊及被則釘上公仔毛巾,名字由我奶奶負責繡上。
Chavezpoon

大家有無為小朋友打水荳針呢??

仔仔那班有好多小朋友出水荳呀, 錯過了游泳, 謝師宴,  如果遲d連畢業典禮都去唔到便慘了.  雖然話打了針都有機會出, 但情況會好好多, 無出得咁厲害.  至少小朋友會舒服d.

chavezmama:

你在那裡見到有名字織布呀,我搵緊,thank you!

chavezmama,

我都想知係邊度做名字織布?? 你奶奶好叻, 自己繡名, 勁!!

我想問鞋要唔要寫名? 整係邊會好d呢?

其實我仲諗緊整咩在床墊及被上俾囡囡做記認, 公仔毛巾都幾好喎, 不過我就無你奶奶咁叻識繡名啦!

Tammy,

多謝提點, 我都買左幾條正方形毛巾仔俾囡囡返學用, 依家諗諗吓好似好細條, 唔知好唔好買大條d長方形毛巾好d, 你覺得點好呢?

我囡囡11月先返學, 8月無得去游水!!

想問學校多唔多蚊架, 因見附近都有好多樹?   

莎莎,

thanks. 我囡囡1歲多時已打左水荳針啦, 都係好似你咁諗, 就算出都無咁辛苦!

幾時畢業禮呀? 相信果日你一定好大感觸!!  
‹ 上一主題|下一主題