用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 基督教服務處 ~大坑東幼兒學校~
go

基督教服務處 ~大坑東幼兒學校~ [複製鏈接]

基督教服務處 ~大坑東幼兒學校~

請問今日有無家長去左大坑東聽新生講座會呀?

聽完個會, 我簡直愛上左咾間學校!

Re: ~大坑東~新生講座會

hi:
   我都有去,我個女八月入學,你地呢?唔知有無媽咪知道點樣申請社署資助?

Dear loklok0104,

你可否分享一下你聽完新生講座會後對這間學校的觀感, 為何簡愛上這間學校?

Connie

hi, 我囡囡將會11月入讀!

我有去 ...... 愛上 ....... 但很矛盾!!
我叫伯謙 - 媽咪叫我Bebe,我係2003年10月23日出世,依家有28磅、89cm高、啱啱2歲啦!! ***** Singapore trip ******* SINGAPORE TRIP PHOTO - LOT 2

cherly,

點解會感到矛盾呀?

yiuyiu730,
我個老板仔亦是8月入學,申請資助首要條件是父母在職,有樓要租或供,將家庭總收入-租金/供樓金額,得出數目再視乎家庭人口多少而計出資助金額。你的小朋友讀哪一班?

Hi mandymfl,

我好欣賞基教的教育方法同時會學習藝術/音樂,但我自己又屬意雙語幼稚園喎,真係魚與熊掌!!??

mandymfl 寫道:
cherly,
點解會感到矛盾呀?
我叫伯謙 - 媽咪叫我Bebe,我係2003年10月23日出世,依家有28磅、89cm高、啱啱2歲啦!! ***** Singapore trip ******* SINGAPORE TRIP PHOTO - LOT 2

cherly,

選學校又真係幾頭痛, 我都諗左好耐先選擇大坑東, 因為我想囡囡返全日, 我又鐘意佢地的教學理念, 學校環境, 地方清潔及老師很有愛心, 我覺得n1都係讓小朋友學習自理, 與人相處, 開心快樂地學習就夠啦, 會否讓囡囡讀4年, 我還未決定, 要睇睇囡囡的能力而定.  

至於學其他語言, 我會課餘同囡囡去學, 間中也有給她睇/聽phonics, 我覺得囡囡都學得ok.

mandy,
你囡囡大個咗好多呀!
n1 我都唔會再有變,但依家會諗下年9月轉幼稚園 / 留抵讀埋落去囉!!

cherly,

咁盈盈咪可以同你囝囝做同學仔囉!!
依家就要決定下年9月? 咁快!!
睇相好似好大個女咁, 見真人就只係細細粒!
你有無囝囝的近照睇睇呀?
你做左校服未呀?

上次聽完個講座會, 覺得大坑東幼兒園係一間好有質數既學校, 好著重小朋友既思考力及創作力, 學校資源十分豐富充足, 校方亦非常著重家長既合作, 因為培育未來社會棟樑唔旦至係學校既績責, 家長亦係重要因素

loklok0104,

你咁講我會更放心俾囡囡讀大坑東!

mandy,
有近照,但我唔係好識整上嚟!
校服?你之前同我提過8-9月先做冬季校服,所以仲未預備呀!

mandymfl 寫道:
cherly,

咁盈盈咪可以同你囝囝做同學仔囉!!
依家就要決定下年9月? 咁快!!
睇相好似好大個女咁, 見真人就只係細細粒!
你有無囝囝的近照睇睇呀?
你做左校服未呀?

cherly,

新生講座會認識左位家長, 佢囝囝都係11月入學, 佢註冊時做左夏季校服, 所以有點混亂, 得閒要打電話問吓幾時安排做校服, 你諗著做幾套校服?

今日攞左校服返離啦, 聽日樂樂可以第一次著校服返學啦!

loklok,

樂樂咁靚仔, 著左校服一定好醒目!!

mandy,
乜原來你有去新生導向會??早知約埋你一齊去啦!
我同事話11已可著冬季校服,如真係咁的話,我只會買一條褲 + 三件裇衫,因為有個 mama 比咗二條校褲我,我同事就比咗件校褸我,所以我唔洗買好多,三套應該夠換!我之前見有post 話有基教女生校服出讓,你可以上去大坑東幼兒園Topic  & kick 下方

cherly,

thanks.
你同事個囝都係在基教讀書, 你可save 校服錢真係好啦. 你預3套校服, 一定夠啦, 我諗著買兩套校服, 1套運動服, 1件外套, 知唔知校褸多唔多時要著呀? 如果唔多我想唔買啦!

校褸唔多著?唔買!

[
‹ 上一主題|下一主題