用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 基督教服務處 ~大坑東幼兒學校~
樓主: loklok0104
go

基督教服務處 ~大坑東幼兒學校~ [複製鏈接]

Re: ~大坑東~新生講座會

今日收到"親子花燈設計比賽"之通告, 又係我大顯身手既時候啦 , 皆因我係一個喜歡整色整水既天秤座

loklok媽,
你好呀!我個女識你個仔架,因為佢地上年都係同學仔,一齊讀d班,不過今年我地搬0左屋,返唔到大坑東,又無人幫我帶佢返學,所以我被迫要轉校,其實我好唔捨得。

本來一切都好好,我同個女搵0左間新幼兒園,但係佢返0左成個星期都喊,日日都話要返嘉嘉老師度,果度d老師態度又唔好,我問親佢地我個女個情況,佢地就只會話個個小朋友適應都係咁,你話嬲唔嬲,所以我上BK睇下有無其他好幼兒園介紹,點知比我見到有大坑東家長,其實我都可以答到你地D問題,解下你地D擔心。

keeyankee,

原來係咁........................... :cry:

咁你諗住繼續俾囡囡係呢間幼兒園讀, 定還是搵過第二間呀?

大坑東:獨一無二

VenusB,
我都好明白你0既擔心,不過小朋友入學一定會遇到D難關,不過佢地始終會成長,比D信心佢地啦。佢地返學我地做媽咪0既有邊個會放心,但係最重要係有一個愉快0既學習環境,大坑東一定係,我搵唔到第二間好過佢。同埋一個好老師,你放心,嘉嘉老師一定係一個好老師(我不表示其他老師唔好,只係我最多接觸嘉嘉老師 ),佢好有經驗,好錫小朋友,最重要係佢好明白媽咪0既需要同要求,佢會比到一種好親切好安全0既感覺我,令我好放心交個女比佢。

loklok,
我想搵過第二間呀,我好唔鐘意果間d老師態度。
係呢你仔仔點呀?開心嗎?仲有無唔想返學呀?

keeyankee,

仔仔新學期都無鈕計過, 佢而家已經好喜歡返學lu

唔知你搬左去邊區呢, 我想幫你留意吓有無好既幼兒園呀

loklok,
我搬0左去將軍奧,我都知呢區無咩特別好,其實我好想返大坑東,但係我有第二個,我怕太辛苦呀!

keeyankee,

唔知你所講果間幼兒園係咪新開既呢? 因為我有個朋友係果區(將軍澳)做教師

loklok 媽咪,

其實我都估到 Isaac 叫李樂, 但唔係好肯定

VenusB,

點解你會估到係李樂既 , 係咪係日誌果到見到呢

我同仔仔既親子花燈已進行得如火如荼(每日做小小), 不過多數係我做, 而佢只係幫手攞吓膠水, 摺吓紙咁樣 , 我諗下星期應該交得, 你呢?????????????有頭緒嗎????????????

做完後我post俾你睇呀

VenusB,

我同仔仔既花燈明日交啦, 你做好咩呀

個名叫(音樂魚)he he he.......

Dear LokLok 媽咪,

我估到你囝囝叫李樂其實只因為係你post d 相隔離見到佢既英文譯音o者.

我諗你個花燈一定好有心思, 話唔定會

揚揚媽咪,

我昨晚問左樂樂啦, 我問佢有無同林晞揚小朋友玩呀? 佢話都有, 不過佢成日”蝦”我架, 我好差異地問 ,佢"蝦" 你………唔……..點樣 "蝦"你呀? 樂樂話 : 佢成日都"吱"我架, 我笑住同佢講   : 晞揚唔係"蝦"”你, 佢只不過係同你玩傘, 正傻豬離既!  然後佢就用佢既玩具手機打電話俾(亞B)李顯衷, 講完一大論, 佢話最鍾意同亞B玩, 佢一提到亞B, 佢就好鬼開心, 成日話亞B係李顯衷, 可能揚揚係新生, 佢唔係太熟 :

我前日買左件中國功夫衫(黃色)俾樂樂, 諗住16/9號果日著 he he

Hi 樂樂,揚揚媽咪,

Just to say Hi, I am 亞(B)李顯衷媽咪,  Sorry my computer at office does not have Chinese and I have to type in English.  亞B is a small son and he is 2yr9mths now.  He cannot speak very well and he doesn't tell me anything in school.  Maybe he is the smallest, like a baby, many big brothers/sisters like to play with him.  I met with樂樂 last year at the parent's day.  He is very smart.  Maybe next time I will know who is 揚揚. Nice to meet you.

chungchungma

Nice to meet you

原來你係亞(B)李顯衷媽咪, 真係又會咁岩既

可能顯衷係細仔既關係, 所以唔識表達學校既生活俾你聽, 樂樂係屬於大仔離既, 所以會好好多 :

我好想知道點解李顯衷叫做亞B既 , 我問樂樂點解李顯衷叫做亞B既, 佢只係話:係呀, 佢叫亞B, 跟住又大大聲咁笑喇, 我都唔明佢講咩!

琴日樂樂放學後同我講李顯衷今日唔舒服呀, 我問佢點解唔舒服呀, 咁咪無返學羅! 然後樂樂話:亞B有返, 不過佢咸唔開心, 因為溫嘉義攪佢羅, 我問佢點樣攪佢呀? 樂樂就話:成日攪佢羅, 真係俾佢激死喇, 都唔知佢講真定講假!   :

Hi 樂樂 mami,

衷衷  started going to school when he was exactly 2 yrs old.  At that time, he was the smallest in the class.  Since he always crying, like a baby, all the teachers and classmates called him 亞B.  And he himself likes this name very much, that's why now he is still called 亞B.  衷衷 likes going to school.  Sometimes he cries because he cannot express his feeling by words but I am sure he enjoys playing with all his classmates.  He always feels boring at home.  

chungchungma
恭喜恭喜     
你地個花燈攞咗親子組冠軍

Hi Sinyu 媽咪,

Thank you : This morning 衷衷 and Ba Ba took photos with 花燈 in 大坑東 corridor. 好開心   

chungchungma,

原來係你地個花燈攞左親子組冠軍, 恭喜! 恭喜! 我問過揚揚邊個同學仔
‹ 上一主題|下一主題