用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 基督教服務處 ~大坑東幼兒學校~
樓主: loklok0104
go

基督教服務處 ~大坑東幼兒學校~ [複製鏈接]

Re: ~大坑東~新生講座會

小金子,

我仔仔係2yrs 8mths時入讀架, 因為果陣時我突然抄左個工人, 所以仔仔要插班n1.

我個人覺得如剛剛2yrs就入讀全日班小朋友會好辛苦, 你認為呢?

你係住邊到既宿舍呀?

loklok0104

唔該哂! 我都係住DSQ, 6座呀 !
我想仔仔早D過群體生活, 多D接觸其他小朋友. 所以咪想去返幼兒園law, 但我又怕佢返成日會辛苦.
你覺得到佢2yr時, 日日比佢返playgroup好d or 返幼兒園好d ?

我早排係公園見到你仔仔, 佢好高大呀, 望落去一d都唔似n2. 同埋, 我感覺佢好獨立.

:

小金子,

我覺得好事付你想要d咩羅, 如你想佢只係學吓群體生活, 我會見意你返playgroup, 如果你想佢學吓群體生活之餘, 亦想佢獨立D, 學吓自理及全面既發展, 我見以你返幼兒園.

一開頭可能會好難適應, 但小朋友既適應能力好強, 你放心啦, 而我唔想佢咁快(2Yrs)讀幼兒園既原因, 可能我太保護佢啦, 我驚我見到佢唔適應會好心痛.

仔仔又的確鬼咁老積既!

loklok0104

唔該哂 !

loklok0104 :

我個女剛返左學la,係D班,頭個星期,我每日都陪住佢,之後就自己返,但就喊足兩日,都唔知點算,我想問下學校D野,請幫忙!
1) 星期六有咩學?係咪可以返可以唔返?
2) 下午除訓覺外,有無野學同玩,因全日時間太耐.
3) 學校有無家長會或家教會?
4) D班有四位老師,我見只係大玲玲老師有經驗,芳兒老師同詩林老師係咪新請?
多謝幫忙!

yiuyiu730,

慢慢離啦, 每個小朋友都會經過呢個皆段, 小朋友適應能力好強架, 放心啦!

1) 星期六我無俾佢返架, 我諗星期六應該唔會學野, 因為好小人返
2) 下午訓完覺就食吓茶點, 然後大肌活動, 之後返學
3) 我都唔太清楚有無家長會, 不過我諗佢地應該有爪, 你可致電問吓蘇副主任
4) 係呀, 我見今年都有好多新離既老師, 我仔仔果班我都只係認識嘉嘉老師炸!

Dear loklok0104,

其實我都好想可以自己親自送仔仔返學, 但我同我先生都係係學校工作, 需要好早出門, 而大坑東只係8點後先開放, 所以我地都無可能送到仔仔返學, 唯有俾佢坐校車啦.

我見到學校張貼左張C班分組既List. 我仔仔係猴子組, 由清彩老師 (普通話老師)負責, 因為我仔仔比較慢熱, 只係肯跟嘉嘉老師同凱雯老師, 想請問係唔係每組既老師只係會照顧同特別留意佢果組既小朋友呢? 因為我唔識得果位老師, 有d擔心!

VenusB.

原來你同老公都係學校工作, 咁就真係送唔到Ray返學lu, 咁你通常幾點鐘去接仔仔放學呀? 而家仔仔習慣咩呀?

我仔仔係樹熊組, 係跟嘉嘉老師架, 記得蘇副主任話升班時每一班都有一位老師跟小朋友升班, 而n1升n2係由嘉嘉老師, 我仔仔都係較慢熱, 所以淨係肯跟嘉嘉老師, 而清彩老師我都唔太熟識, 如你仔仔只係肯跟嘉嘉老師同凱雯老師, 不如你試吓打電話俾蘇副主任講你既情況, 睇吓佢可否幫你安排調組? 我諗……. 其他組老師都會照顧留意到其他小朋友, 但同組應會特別照顧留意佢果組既小朋友.

Ray, 都幾好聽喎!

我諗住full play, 我諗學校叫得我地買既, 都應該要用既!

VenusB
放心la,d老師其實都好清楚佢地以外o個組

sinyu,

請問你個小朋友又係咩組呀?

小象組

Dear Sinyu,

請問你係唔係C班同學既媽咪呢?可唔可以話我知你囡囡係叫mud名呢? 佢依家返學開唔開心呀?

其實我都唔記得清彩老師姓mud,等我下次話你知啦!

係呀,囡囡係C班小象組,我

HI, yiuyiu730

大玲玲老師好有經驗, 我仔仔跟了大玲玲老師3年 (由C班到A班), 老師會主動打電話同你聯絡.  其他老師都一定受過幼師訓練, 放心啦.

我仔仔下星期升小一, 正式離開大坑東, 好唔捨得.

其實我囝囝9月開始返學放學全程都係搭校車, 放學返到屋企樓下都要5點35分呀!

囝囝依幾日返到學校間中都會唔捨得而有d哭, 不過好快就無事投入活動, 希望遲d佢會鐘意返學啦 !

敢依家嘉嘉老師暫時要照顧新生唔可以成日睇住你囝囝, 你囝囝習唔習慣呢?

莎莎:
      我都覺得大玲玲老師好有經驗,我個女喊左成個星期la,佢每日都有打電話比我,同我講bb情況,都好盡責,係呢,你個囝去左邊度讀小一呀,可以分享ma?

VenusB,

我仔仔都算係新生離架, 因為佢今年先係正式讀既, 之前係全托形式, 所以都係由嘉嘉老師照顧多d!

你放心啦, Ray一定好快就喜歡返學架, 係呢..........都唔知你仔仔既中文名添, 又時睇到"日誌"都想知道有無講到你仔仔

我囝囝中文名叫林晞揚, 敢 Isaac 呢 ?

之前新生同舊生應該係分開班房上堂, 唔知依家係唔係一齊上堂呢?

VenusB,

Isaac 既中文名叫"李 樂"

(之前新生同舊生應該係分開班房上堂, 唔知依家係唔係一齊上堂呢?) 我諗應該係一齊啦爪, 因為都就離9月正式學習學術上既野!

離緊8月31日要去學校訂購課本(8:00am-9:00am), 你會否親自離呀?
‹ 上一主題|下一主題