用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 基督教服務處 ~大坑東幼兒學校~
樓主: loklok0104
go

基督教服務處 ~大坑東幼兒學校~

Re: ~大坑東~新生講座會

kiu0723,

校褸唔多著就唔買啦, 可以save d, 哈哈!

jessicalau,

面試分小組, 約3-4個小朋友一組, 首先上天台讓小朋友玩, 如平衡木, 滑梯, 拖拉玩具, 平衡木, 隧道等, 之後回課室, 由老師帶領做形狀配對板、疊高積木,請小朋友指自己的眼耳口鼻, 之後給小朋友食餅餅, 睇睇他們會否講謝謝, 整個過程都有家長一齊.

jessica,

我個女interview時只得1歲多d, 都係唔識講野, 都ok! 唔洗太緊張. 希望佢地可以做同學仔啦!

jessicalau,

真係唔洗太擔心, 面試果日早d去俾囡囡warm up吓, 會好 d的, 我個女面試初頭都唔肯玩隧道, 佢見有小朋友玩佢先跟著人玩咋, 我都唔記得佢有無行平衡木--> 好似無 , 如果你個女未玩過, 有新鮮感會肯玩呢, 至於形狀配對板, 我個女係唔識架, 因為我個女面試係安排早左, 只得剛1歲多d, 咩都唔識講!

你囡囡幾大呀? 幾時interview? 預祝成功!!!

jessicalau,

我住得唔近學校架!!

jessicalau,

我工作地點都係唔近學校的, 我會自己帶囡囡返學之後返工, 放工先湊放學, 校車暫時未考慮, 因都係細.

我想囡囡返全日, 可以自己湊番, 我住果區好的幼兒園已full, 所以選較遠的大坑東, 如小朋友有唔舒服可能要家中長者接回家, 而長者又唔方便行咁多樓梯的話, 我諗可以同老師講吓, 睇睇有無方法幫到手, 我覺得學校主任同老師都好好人!  

jessicalau,

好野! 又多個同學仔啦, 仲係同一日返學添!
我老公都話這間幼兒園老師好靚, 好young, 佢成日講xx老師帶盈盈去洗手, 好細心!
你會唔會陪囡囡上堂? 我計緊仲有幾多假, 如果可以我會盡量陪盈盈過適應期, 如果唔夠假就要老公陪啦!

得閒多d上黎交留吓!!

hi:
   好耐無上黎bk la, 我個女係d1班, 八月八日返,今日吉之島大減價,我買左對黑鞋比佢返學,係咪要買多對波鞋呢?要白底?你地買左未,仲有要預備咩同佢返學呀,有無小朋友同我個女一班呀,可以交流下.

我個仔8月會讀C班, 今日都係吉之島買左對黑皮鞋俾佢

波鞋係咩色應該無所謂爪???!!!!

Hi 咁多位,唔好意思插下咀。
好多媽咪對呢間幼兒園評價都好高,所以我都好希望囡囡入到呢間。
想請問下幼兒園係咪需要每年9月先收生,可以中途插呢?
大坑東係咪一定要返全日?因為我有工人,想比囡囡返半日先。
囡囡係06年2月足2歲,幾時要去報定名?
有冇得要求先參觀?
唔好意思咁問題。
[

yiuyiu730,

我尋日在吉之島都買左黑鞋俾囡囡, 不過我囡囡要11月先返學, 都係讀D班, 我都未買波鞋, 我都想知其他粉色波鞋得唔得!? 因見有個讀緊其他基教幼兒園的媽咪話可以!

我咩都未準備, 只係寫左有咩要買, 有手巾仔, 低衫, 波鞋, 白襪, 不退色筆(用來寫名在物件上), 要 book 時間 body check, 仲有咩要準備呀, 請交留吓心得!! 就黎返學啦, 心情如何?

咕怪媽媽,

大坑東8月, 11月, 1月都有新生入學, 你可以apply先, 如果有位會叫你interview!

loklok0104,

係仔仔好靚仔!!

yiuyiu730,
我小老板亦是d1班,一齊做同學仔啦!   
Chavezpoon

各位,

我個女係大坑東畢業架, 九月升小二 lu.

大坑東係一間唔錯的幼兒園, 老師同嬸嬸都好好架.  我個女係度都好開心過左佢三年的幼兒園生活 (因為係係 N2 先入讀此校).

大家有問題關於大坑東, 可以問問, 同大家分享下呀 !!