用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 不能集中, 過份活躍, 多言, 情緒易沖動, 有冇經驗家長 ? ...
樓主: bbkisskiss
go

[過動] 不能集中, 過份活躍, 多言, 情緒易沖動, 有冇經驗家長 ?   [複製鏈接]

大家好,我仔又係衝動,脾氣大,我有同佢喺出面私人評估,醫生話都似但唔算嚴重,而且佢剛4歲,所現時都唔知可以做D咩可以幫到佢,佢已經開始出現一d行為問題,例如打人,對人冇禮貌,講野又大聲,想請問各位你地提到既訓練可以去邊到做呢?

朱古力小b 發表於 16-9-20 13:06
我唔肯定你囡囡的情況算不算ADHD,不過行為同我仔有8-9成似,我仔2歲半開始有呢種情況,之後排cac+私家又做 ...

可否pm我,謝謝!

回覆 Sukisukitam 的帖子

我見到協康會好似有, 我諗住打去問下

回覆樓主:

睇見大家同路人,心靈上都安慰些,我仔情況和你們的一模一樣,令我有時也失控……唉

朱古力小b 發表於 16-9-20 22:31
係家長+小朋友一齊上,家長要用耳機,導師在玻璃鏡後看到你同小朋友,佢一路教你d技巧,密集式咁去訓練!
...

想問我小朋友21個月已有類似狀況,如拎嘢在手就掉然後仲笑,講極唔聽易發脾氣,會撞頭埋門/牆,極無耐性,得唔到嘢就大叫,可斷係係有問題嗎?可pm課堂內容嗎?謝謝,感激分享,因為真係好旁惶,每日在角力一樣。

可否pm 我上堂既資料thx!

樓主知唔知小朋友係咩原因發脾氣?
定少少野就發脾氣?

想請問CAC 是什麼

回覆 bbkisskiss 的帖子

當你小朋友發脾氣,你可以試下話返比佢聽佢既情緒。例如,當佢大叫或者好嬲發脾氣既時侯,你可以話媽咪見到你而家好嬲,係咪呀?”

咁樣可以幫助到小朋友學識點樣表達情緒

朱古力小b 發表於 16-9-20 22:31
係家長+小朋友一齊上,家長要用耳機,導師在玻璃鏡後看到你同小朋友,佢一路教你d技巧,密集式咁去訓練!
...

可否告知邊到做

朱古力小b 發表於 16-9-20 13:06
我唔肯定你囡囡的情況算不算ADHD,不過行為同我仔有8-9成似,我仔2歲半開始有呢種情況,之後排cac+私家又做 ...

請問喺邊度可上呢類堂?

vvik 發表於 17-6-14 00:15
請問喺邊度可上呢類堂?

http://pcit.tungwahcsd.org/aboutus3.html

我就係呢度上類似行為治療的

朱古力小b 發表於 17-6-14 00:17
http://pcit.tungwahcsd.org/aboutus3.html

我就係呢度上類似行為治療的

謝謝你,請問喺邊度上,我上網睇唔見有地址

vvik 發表於 17-6-14 00:23
謝謝你,請問喺邊度上,我上網睇唔見有地址

係黃大仙區呀!

朱古力小b 發表於 17-6-14 00:24
係黃大仙區呀!

謝謝你

vvik 發表於 17-6-14 00:15
請問喺邊度可上呢類堂?

大家可以看看,法國宣傳短片,過動兒有什麼難處,到最後決定唔食藥,父母老師怎樣幫助小孩?!

正向教育很有幫助

https://www.facebook.com/Kidsnewscentralized/posts/391619767901222

回覆樓主

我囡囡宜家就黎3歳,我都發現佢好好動,跑足成日都可以,出街食飯又成日坐唔定,之前成日都覺得佢細個就係咁,大果d就會定d,但多次同其他朋友出街,都俾人話佢坐唔定,我開始擔心佢係咪有專注力不足/其他問題
出街食飯時我都會帶畫薄/小玩具,希望阿囡能夠坐定定,好多時都有用的,可以玩到食物上枱,之後收拾,但佢食飯好差嘅(由細到大都係),係好難坐定定食,要我不停係旁邊提佢,坐定喇爬飯喇等等嘅說話,但佢都係好難去完成食飯呢件事,同埋佢脾氣都好大,最近仲成日大叫(1日可能一次,我都唔知叫唔叫多),同埋情緒激動時,會做出傷害人嘅動作,雖然次數未叫好多,但我都好驚訝,佢好似一情緒失控就會做,其實我要帶佢去檢查嗎

有時我真係好唔開心,好似我唔識教囡咁,壓力都好大,係咪我太縱容佢呢,但我都唔知應該點做,唔知點做先係岩

我個女都係咁, 唔鐘意時就會推人打人, 會搶人野。叫佢唔好打人, 明明覺得佢聽得明, 但佢好似同你作對咁, 偏要做。究竟係咪TROUBLE TWO?
佢而家就快2歲半肯等肯排隊, 姐姐都話佢而家少左主動去推人。但硬係好易衝動(尤其是其他小朋友黎搶佢玩具時又或者俾人襲擊過), 有時真係唔夠佢手快整親其他小朋友, 其實又好難怪小朋友家長黑面或者話我, 唉......

出飯食飯佢有時OK, 可以自己慢慢"不"食哂啲通粉, 唔洗餵‧

我明每個小朋友唔同唔應該比較, 但眼見好多都受控, 乖乖咁坐喺媽咪腿上唔會亂跑, 我有時真係好無奈同傷心, 連我自己都覺得自己唔識教女....... 好灰......

‹ 上一主題|下一主題