用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 不能集中, 過份活躍, 多言, 情緒易沖動, 有冇經驗家長 ? ...
go

[過動] 不能集中, 過份活躍, 多言, 情緒易沖動, 有冇經驗家長 ?   [複製鏈接]

女女就來3歲, 經常坐唔定, 走來走去, 多言, 不能集中, 情緒極容易沖動, 經常做D唔啱的事:
如: 打人, 大叫, 叫咗唔好搞都不停咁搞, 每樣野都要叫10次先做到咁... 有時真係吾識點處理, 打罵確實唔係一個好方法, 我地唔想日日咁鬧佢, 況且佢唔驚,

經驗家長, 可以分享下你地點教小朋友 ?
   15    0    1    0

都似ADHD, 係冇得教, 真係講極都唔聽, 我現在都開始投。唔係唔想教, 而係跟本就係病態, 你點教都唔會聽你講。現在相反用多D愛, 唔太過份, 我都費鬼事理佢。我囝又係超沖動, 好少事都發皮氣。

可以問下CAC 幾多歲可以做評估, 可以排定期。

講 d 社交故事, 獎勵好行為

小朋友玩玩具, 聽故事有沒有耐性?

回覆 bestwish 的帖子

你有冇去做評估?

bbkisskiss 發表於 16-9-15 10:07

你有冇去做評估?

私家醫生評估左係ADHD, 不過唔嚴重, 唔使食藥住, 另排左CAC & 政府精神科

你仔幾大呀 ? 我都唔想成人鬧佢, 我巳經好有耐性, 但如果佢打人, 話十次都唔理時, 真係冇理由唔鬧, 怕會竉壞咗佢, 有時真係唔識點做好

回覆:不能集中, 過份活躍, 多言, 情緒易沖動, 有冇經驗家長

我女細時都係咁,仲超快。你快啲去做評估,6歲前係黃金期做訓練,就算唔㩒到佢活躍,都要教曉佢規矩,大大下會慢啲,懂得自制時,就會有規矩。你鬧佢冇用,佢自己控制唔到,佢都唔想,你自己要响佢面前講嘢同做嘢都慢啲,慢慢cool down 佢,問佢做咩頭先咁做,理解下佢嘅原因,有時佢哋有佢地嘅理解,未必係錯,但行動中如傷害到別人,你就响佢冷靜時,先認同或表示理解,如"原來你係咁諗"或 "我又冇諗過喎",唔好先話佢錯,最後先同佢講: 不過,剛剛咁郁會整到其他人,所以要小心,etc.... 我哋係父母都唔理解明白佢哋,就冇人明白開解佢哋。我知有時係好氣餒,但唔好放棄,你都放棄就冇人幫佢㗎喇。

回覆:不能集中, 過份活躍, 多言, 情緒易沖動, 有冇經驗家長

仲有佢哋摸嘢,係佢哋嘅學習方式,用觸覺,有啲小朋友用聽覺,有啲視覺。但就會比人覺得佢哋多手多腳,其實侜好慘,佢天生係咁。你試下迫個用聽嘅小朋友用觸覺,佢都會無所適從,發皮氣,係好正常。

引用:+本帖最後由+bbkisskiss+於+16-9-15+15:32+

原帖由 bbkisskiss 於 16-09-15 發表

禁我仔又唔會係出面打人,如果打人就當然要鬧啦!

回覆 annie0517 的帖子

我而家都覺得佢地係唔可以惡對佢, 因為係冇用, 佢地唔驚, 反而仲反效果.. 我都學緊要先冷靜咗佢先, 再慢慢同佢講。咁應該帶佢去邊做評估 ? 但我聽過人講話如果政府做, 會有record , 唔知會唔會有影响..?

回覆:bbkisskiss 的帖子

我都唔知,我女嘅高班老師建議我主動同小學老師講,唔係老師先介定咗佢係曳,不斷罰佢,仲麻煩。依家開咗學2-3星期,仲未知有咩影響。你可以去私家醫生評估咗先,先開始咗訓練。政府有排排,我女排咗年幾先見到心理學家,到時心理學家判到症,你都排唔到服務啦。我女都係用私家醫生信,嗱嗱聲去排先排到兩年eetc.

好, 唔該哂你

介唔介意PM 我邊間私家醫生, 我住 TKO架

bbkisskiss 發表於 16-9-12 16:21
女女就來3歲, 經常坐唔定, 走來走去, 多言, 不能集中, 情緒極容易沖動, 經常做D唔啱的事:
如: 打人, 大叫, ...

我唔肯定你囡囡的情況算不算ADHD,不過行為同我仔有8-9成似,我仔2歲半開始有呢種情況,之後排cac+私家又做過評估。現在3歲半,報左個course(現在仲上緊)係類似行為治療,是教管教方式的,每星期上一堂的,現在上左一大半,我仔改善左好多,如果低收入家庭好似仲可資助,有興趣pm我,費事人地以為我sell野jm一齊加油

朱古力小b 發表於 16-9-20 13:06
我唔肯定你囡囡的情況算不算ADHD,不過行為同我仔有8-9成似,我仔2歲半開始有呢種情況,之後排cac+私家又做 ...

只係家長上堂, 是嗎?

bestwish 發表於 16-9-13 11:35
都似ADHD, 係冇得教, 真係講極都唔聽, 我現在都開始投降。唔係唔想教, 而係跟本就係病態, 你點教都唔會聽你 ...

小朋友幾歲啊?

bestwish 發表於 16-9-20 17:30
只係家長上堂, 是嗎?

係家長+小朋友一齊上,家長要用耳機,導師在玻璃鏡後看到你同小朋友,佢一路教你d技巧,密集式咁去訓練!

我囡囡同你小朋友情況差不多
如果好多方法都試過但都無改善的話就去見醫生先,叫佢寫信排公立醫院
小朋友仲細俾D耐心教
我囡囡醫生話首先要改善左行為,唔好影響學校社交生活同學業,
再搵方法慢慢訓練。一但社交生活出現問題就會引發好多其他問題出現
我覺得都幾岩

各媽媽們,大家好,我最近也開始懷疑囡囡有些疑似過度活躍症,囡囡現時2歲9個月,有返過N班,係12月細B,現時讀緊K1,由N班到宜家K1我都有問老師佢返學情況,老師都有話佢係課室有走來走去,我有問番佢咩事行開位,佢就話同學仔都有走開,我估佢意思係佢跟風,見人行佢又行,另外,問老師情況時有提及到話佢排隊時成日東張西望,叫我多啲提醒佢,同係屋企教下佢排隊,我同樣問佢點解,佢話佢想望下啲同學仔,囡囡唔算多言,但佢成日重複條問題問幾次,我答完又會再問的,脾氣唔太特別差,有時百厭我鬧佢佢會聽的,但一去到新環境佢就會走來走去次次都要叫佢先會跟番我地,請問囡囡既情況算唔算專注力低及過度活躍呢?如果要評估可以點搵相關機構呢?謝謝各位幫忙
‹ 上一主題|下一主題