用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 不能集中, 過份活躍, 多言, 情緒易沖動, 有冇經驗家長 ? ...
樓主: bbkisskiss
go

[過動] 不能集中, 過份活躍, 多言, 情緒易沖動, 有冇經驗家長 ?  

回覆樓主

我囝都疑似adhd, 由2歲半開始, 而家快4歲。成日打工人姐姐, 大叫, 衝動, 坐唔定, 大聲講野, 冇禮貌, 插嘴, 多事, 人地玩緊既, 又要走去攪, 叫佢唔好趴地n次又唔聽, 週圍摸野。 排隊冇耐性。 但學校問過老師又冇咩問題,只係唔專心。 但出街冇試過打人, 只係好易發脾氣, 佢鐘意搵人同佢玩, 但唔多識同小朋友溝通。我已經教到好灰, 好無助。 點解會咁架? 好似咁多小朋友Adhd既。 好唔開心、 唔識教, 唔知點好。 請問如有ADHD係咪條路好漫長? 一世都有ADHD? (emoji)(emoji)

朱古力小b 發表於 16-9-20 13:06
我唔肯定你囡囡的情況算不算ADHD,不過行為同我仔有8-9成似,我仔2歲半開始有呢種情況,之後排cac+私家又做 ...

del

我唔肯定你囡囡的情況算不算ADHD,不過行為同我仔有8-9成似,我仔2歲半開始有呢種情況,之後排cac+私家又做 ...

你好, 我都想報呢個course, 可以比資料我嗎?我仔3歲3個月時去咗CAC做咗評估係正常..依家返咗K2個半月, 老師成日話佢坐唔定唔專心上堂,又成日用手用腳搞同學仔, 但上畫畫班個半鐘就好定好專心..我已話佢做咗評估係正常, 但佢呢個新班主任又係都要我去再做...真煩!

可以pm 資料給我嗎?

11月24同12月1號10-12點係觀塘陳蒙恩幼稚園有個關於認識及輔導專注力不足/過度活躍症幼童既課程, 費用全免, 可以上www.mightycharity.org睇睇, 到時有專業既心理學家, 教你一D實用既技巧, 希望幫到你啊

可否pm我,謝謝!

有興趣,請pm我資料