用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 45網蒲崗村聖博德同基慈,唔知點揀,比D意見 ...
樓主: 蝸牛媽媽
go

45網蒲崗村聖博德同基慈,唔知點揀,比D意見

susi1024169 發表於 16-9-26 22:28
要諗一樣野,升中係好睇師兄師姐派位派得好唔好去定義你仔女果年有幾多人派band1,2,3,如果學校派位不嬲弱, ...
果然後經歷過升中既家長, 否則應該仲會以為"小朋友叻, 去到邊度讀書都一樣掂".

可惜香港既升中派位唔可以俾你咁做
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

LHLMother 發表於 16-10-25 16:42
請問呢區培敦中學, 係屬BANK幾?

培敦係band2

Himma0904 發表於 16-10-25 18:33
培敦係band2
請問如讀基慈, 要考全級第幾才有機會入培敦?
真心請教!

都比反少少客觀資料大家
基慈2016年小六畢業只係得兩班
2017年7月畢業將會係3班大約75人
2018年開始就有四班100人
都係個句啦!揾間適合你小朋友既小學先係最重要既!
理論上每間小學既band 1 2 3 人數都 3分一
但實際上就會因為師兄師姐既成績有所影響
所以如個你個小朋友係d勁既學校考band 2頭成績
係d無甘大競爭既學校已經係band 1 既人啦!(如果你係介意band 1 2既家長)
我覺得讀邊間唔重要!幫小朋友打好基礎!
令佢讀得開心!成績就慢慢會好!
要知道中學係另一個生活既開始
用小學6年幫佢準備中學要既做人做事既態度,技巧
等佢可以有一個美好既中學生活!