用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 高小看那份報章?
樓主: IloveJJ
go

高小看那份報章? [複製鏈接]

引用:如果純為社評,每天早上電台節目都會報導當

老豆睇邊份,阿仔咪睇邊份囉!睇報紙系有遺傳的。老豆睇開星島、東方,唔通肯比個仔睇蘋果?相反,爸爸睇蘋果,唔好話文匯大公,就算星島都唔會比阿仔睇啦!

好啦!唔講政治立場,甘就要選一份評論及副刊水平高的。好耐好耐之前金庸講過,明報能出頭,主要靠兩樣野,一系佢老人家的武俠小説連載同社評,二系副刊。而家唔興小説連載,而社評可以講無一家寫得好(以明報及信報全盛時期的標準比較),所以選報紙就系主要選副刊。七八十年代,首選明報,明報副刊粒粒皆星,全港報章無出其右,陶杰那時系明報副刊都系中等水平;小弟的中文水準就系睇明報副刊奠定的。九十年代以後,政治及經濟評論,信報首屈一指,尤其是數千字長文,衹此一家。可惜,有質素的作者近十年一個一個離開,連練乙錚也走埋,可以不看。
現在,論副刊水平,蘋果最高。黎智英系現代孟嘗君,原東方副總編陶杰,原明報執行總編安裕,原信報總編輯練乙錚都一一收爲旗下。以上三人外,副刊作者左丁山(雖以廣東話寫作,但其實其中文水平及說故事能力十分高)、李純恩、古德明、馮晞乾、李怡、沈西城等中文水平一流,學子多讀有益。

免費報章方面,am730水平最高,可是大部分文章篇幅短小,衹有三四百字,以學中文而言,殊不足夠。

wonglily  我都認為AM730比較中肯  發表於 16-9-23 14:15
MASAYA  勁,又學到野   發表於 16-9-14 12:29

引用:好啦!唔講政治立場,甘就要選一份評論及副

引用:好啦!唔講政治立場,甘就要選一份評論及副

原帖由 simonwan 於 16-09-14 發表
好啦!唔講政治立場,甘就要選一份評論及副刊水平高的。好耐好耐之前金庸講過,明報能出頭,主要靠兩樣野, ...
謝賜教

IloveJJ 發表於 16-9-14 07:28
謝謝!
很有水準的分析!證明讀報多,果然對評論有用。
依你意見,蘋果的副刊似乎較好,可惜我也不 ...

要在明報與星島擇其一,我選明報。

simonwan 發表於 16-9-14 01:24
好啦!唔講政治立場,甘就要選一份評論及副刊水平高的。好耐好耐之前金庸講過,明報能出頭,主要靠兩樣野, ...

引用:如果想睇下啲唔同角度既評論,邊啲報章會較

原帖由 IloveJJ 於 16-09-11 發表
如果想睇下啲唔同角度既評論,邊啲報章會較好?
蘋果和大公報,立場鮮明

IloveJJ 發表於 16-9-14 07:28
謝謝!
很有水準的分析!證明讀報多,果然對評論有用。
依你意見,蘋果的副刊似乎較好,可惜我也不 ...

水果報只抽副刊俾孩子睇如何?

其實社論一定有立場,好難講係咪中肯喎。

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-9-14+07:28+ 謝謝

若有小六水準, 其實可以看網上的獨立媒體

比只看某一份報章更有水準、角度更多元化, 評論更深入

升上中學後, 看實體報的人少之又少

simonwan 發表於 16-9-14 01:24

難得。Ek 其實幾多建制派,難得有人話肥佬黎係孟嘗君!

請教而家信報,經濟日報評論文章又如何?

以前有睇大陸南方都市報期下既"南風窗" 建制下都有唔少批評。

睇得簡體字又唔怕睇又長又臭既中文評論文章,可一看!

retriever 發表於 16-9-15 16:48

請教而家信報,經濟日報評論文章又如何?
BK就多,EK應該50/50
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:本人認為明報較中肯

原帖由 wsl05 於 16-09-11 發表
本人認為明報較中肯
明報好!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

retriever 發表於 16-9-15 16:48

以前南方都市報一系列報刊系有水準,又會批評政府,系大陸很難得。我系廣東做野時都睇過一排。

經濟日報衹有少數專欄我認爲值得睇,至於主筆石sir, 睇過幾次之後。。。算吧!以後都無再睇。

信報變成而家甘樣,我覺得很可惜。曾幾何時,我每天花超過三小時看信報;現在你比份信報我,唔駛三十分鐘看完。有識見的作者一個一個離開或被離開,剩下平庸文章居多。林行止而家又衹是風花說月,值得花時間睇的文章真系唔多,文化版的占飛可以一看,不過報章整體水平比經濟日報還是要好。

就算唔中意肥佬黎的人,都不能否認,香港稍有知名度的作者,他都會盡力收爲己用,孟嘗君之名,非褒非貶,衹是客觀事實。

講多一樣野。
評論文章,立場鮮明,才睇得過癮。有些人以爲,評論一件事,要把正反觀點羅列,作者不作價值判斷,讓讀者自己思考,才爲之中肯;現在中學老師教寫議論文亦是如此。大錯特錯!這不叫中肯,好聽一點,這叫資料搜集,不好聽就叫做無主見,無立場,無思考。

寫評論,不論是左是右,最重要立場鮮明,然後寫清楚論據,條分縷析,提出自己的觀點,有力說服讀者,讓人心悅誠服,才爲之高手。那些教學生假裝中立,正反兼顧的理論,教壞學生。

simonwan 發表於 16-9-16 02:16
講多一樣野。
評論文章,立場鮮明,才睇得過癮。有些人以爲,評論一件事,要把正反觀點羅列,作者不作價值 ...

絕對同意。

評論文章當然要有立場。

立場並不是幫誰。

立場是站在哪視角,價值觀說話。

回覆 linda12345 的帖子

星島較偏頗,因為老闆係梁粉,但它係教育個邊內容豐富,如唔考慮社評偏頗,星島好睇d

引用:講多一樣野。評論文章,立場鮮明,才睇得過

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-9-14+07:28+謝謝!

原帖由 simonwan 於 16-09-14 發表
要在明報與星島擇其一,我選明報。
謝謝詳細分享。
由細到大,我都覺得明報最正氣。
但自從A May Sing Grace,同埋「特首稍後將辭職/致職」果兩單新聞之後,我就唔睇佢

‹ 上一主題|下一主題