用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 通常俾啲咩人讀上午班?
樓主: soniacky
go

通常俾啲咩人讀上午班? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+16-09-11+

原帖由 964000 於 16-09-12 發表
Point 2: 引証了一般面試表現好的,得到上午offer比較大
我囡係上年inK1既2月大B....in得較好的真係am offer;冇咁好的(我覺得)係pm offer....

引用:Quote:原帖由+99dogdog+於+16-09-13+發表唔

原帖由 soniacky 於 16-09-13 發表
唔係話課程有分別。而係當上午班demand 多於supply, 決定權喺學校,咁自不然佢地有一套自己嘅criteria 去揀 ...
咁你繼續硏究吓啦!

vpo0615  前輩, 都係你EQ高....  發表於 16-9-14 17:03

99dogdog 發表於 16-9-13 19:58
咁你繼續硏究吓啦!
認真便輸了.....所以你贏咗喇!

其實我覺得呢D係學校內部校政, 一般人唔會知, 而且間間學校都唔同.....

引用:Quote:99dogdog+發表於+16-9-13+19:58+咁你

原帖由 vpo0615 於 16-09-14 發表
認真便輸了.....所以你贏咗喇!

其實我覺得呢D係學校內部校政, 一般人唔會知, 而且間間學校都唔同. ...
冇錯,面試問題都一樣,認真便輸了

回覆:vpo0615 的帖子

根據你們邏輯,基本上所有招生準則都係內部嘢,家長問鍾意收咩學生呀,面試問啲咩呀,咩大細b呀,都係廢問廢答。認真便輸了

樓主何必四處點著火頭? 年年面試高峰期都有大量POST問, 自己個小朋友面試表現好好, 所有問題答晒, 所有指令做晒, 點解都無OFFER? 點解人哋個小朋友又喊又唔答問題都有OFFER? 呢D問題從來無人答到學校根據咩準則揀人.

引用:樓主何必四處點著火頭?+年年面試高峰期都有

樓主何必四處點著火頭? 年年面試高峰期都有大量POST問, 自己個小朋友面試表現好好, 所有問題答晒, 所有指令 ...
我冇點火頭,只係一個普通家長問一個普通問,我感激有俾正向回答的人。但問心,某一兩個用家卻用負面態度嚟答,我才逐個回應。

回覆:soniacky 的帖子

你們可能說態度感受是主觀,正如你覺得點火頭都係主觀感受。我由頭到尾,都避免用感性詞語,不過見你有所感受,我都向你坦白說出感受

其實你只不過係將唔啱聽嘅回答就當係負面態度而已.

引用:其實你只不過係將唔啱聽嘅回答就當係負面態

其實你只不過係將唔啱聽嘅回答就當係負面態度而已.
那你是嗎?

回覆:soniacky 的帖子

我必須要澄清,對於上下午班準則的問題,一開始有人話有,有人話冇,都係正面的。直止有人話"有乜好深究"等,這是很不尊重發問者。相信冇人希望問人嘢俾人咁樣答

"有乜好深究"呢D字眼唔係咩好負面嘅字眼, EK呢度大量, 蒲EK蒲得耐就會見好多.

99dogdog  對9588既回應,你可以慳返啖氣!  發表於 16-9-14 19:53

引用:"有乜好深究"呢D字眼唔係咩好負面嘅字眼,+E

"有乜好深究"呢D字眼唔係咩好負面嘅字眼, EK呢度大量, 蒲EK蒲得耐就會見好多. ...
咁我引用對方邏輯就更加唔算點火頭啦。

soniacky 發表於 16-9-14 17:20
我必須要澄清,對於上下午班準則的問題,一開始有人話有,有人話冇,都係正面的。直止有人話"有乜好深究"等 ...

我認為研究下冇問題呀,否則何需有討論區

99dogdog 發表於 16-9-13 15:50
上午係吃香啲嘅,因好多家長想上班時送埋仔女返學,下午可以瞓吓、玩吓、學吓嘢!但有啲家長覺得讀上午係叻 ...

名幼有上午offer好像只有KV,絶大部份面試表現佳的大多安排在上午班,難道你沒留意call waiting的多是下午offer的嗎?

引用:+本帖最後由+Forgetmenot999+於+16-9-18+19

原帖由 Forgetmenot999 於 16-09-18
KV call waiting 係有am, 始終上午多人選,所以即使名幼又好,村校又好,上午班通常比較少人放位,有下午班offer既亦有好多由註冊當天起已經去信學校申請調去上午班,咁call waiting 俾pm offer亦好正常啫!

mandy_ng207 發表於 16-9-11 03:28
細B好少am offer

我個囝讀全日個班(全校得1班得24個位),都有3-4個細B..

引用:樓主何必四處點著火頭?+年年面試高峰期都有

樓主何必四處點著火頭? 年年面試高峰期都有大量POST問, 自己個小朋友面試表現好好, 所有問題答晒, 所有指令 ...
坊間有流傳學校收生有隱藏標準:小朋友顏值。
d學校分分鐘要兩三日內面試過千名適齡兒童,又話有咁樣嗰樣嘅準則,你估面試d老師校長唔攰啊,個個小朋友面試表現都係咁上下架啦,若小朋友個樣夠醒目,樣貌屬靚仔靚女,一般機會都大d,所以點解有家長話小朋友面試表現唔好都收,有d表現好就冇收,情況就如同社會上大人搵工一樣

zmw1031 發表於 16-9-23 02:07
坊間有流傳學校收生有隱藏標準:小朋友顏值。
d學校分分鐘要兩三日內面試過千名適齡兒童,又話有咁樣嗰樣嘅 ...

我覺得評分準則好多,唔同學校有唔同準則,每個細項比重又唔一樣,坦白講,真係無乜好研究... 至於顏值,唔排除某校有評分(見工都有儀容分),但應該唔會單憑個樣就收啩!我小朋友一個look走天涯,am/pm/waiting/reject都有喎!如果好想知,可以考慮轉行教幼稚園,到時有份in人咪知

回覆:通常俾啲咩人讀上午班?

我覺得樓主這個topic 沒有問題,我自己有時都想知究竟學校用咩準則安排上下午班。其實唔可以話上午的小朋友叻啲,但係報讀上午班的申請者一定較下午班多好多(尤其K1 開始)。學校自然要"選"邊個讀上午。既然要選,撇除有兄姐/屋企有真正需要的有限人數外,要選就自然有準則(除非抽籤),準則又能有幾多個吖。只不過呢啲嘢通常心照唔會攞出來討論。。。

‹ 上一主題|下一主題