用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 通常俾啲咩人讀上午班?
go

通常俾啲咩人讀上午班?

如題,通常學校批上午或下午班係基於咩因素?
距離?大細B? 面試表現?有兄姐揀先?其他?
如果心儀學校,報名時只選上午班,是否自殺?

回覆:通常俾啲咩人讀上午班?

我又唔覺得有咩準則播!我報時全部都選上午優先!咁出黎既offer都係am(有學券同無學券都係)

間間學校安排唔同

引用:我又唔覺得有咩準則播!我報時全部都選上午

原帖由 mamaaddoiloil 於 16-09-10 發表
我又唔覺得有咩準則播!我報時全部都選上午優先!咁出黎既offer都係am(有學券同無學券都係)

...
大羨慕

細B好少am offer

唔肯定有無學校有特別篩選方法, 但見都幾多家長在EK 報話轉到上午, 咁即係學校都無所謂有位咪比你轉囉.

醒目開學勳章 王國長老

以前識嘅一位幼稚園校長講:
1. 有兄姐已經讀緊(無理由叫人地湊完上午湊下午掛)
2. 想收果d
3. 家長意願
4.家庭需要(例如媽媽上午擺低小朋友返學之後返part time,下午可以湊小朋友)

醒目開學勳章 王國長老

補充:要訓晏覺、要學野,都唔係校長會考慮因素

引用:以前識嘅一位幼稚園校長講: 1.+有兄姐已經

原帖由 Charlotte_mom 於 16-09-11 發表
2. 想收果d
好有用,謝謝

引用:補充:要訓晏覺、要學野,都唔係校長會考慮

原帖由 Charlotte_mom 於 16-09-11 發表
補充:要訓晏覺、要學野,都唔係校長會考慮因素
學到野.

引用:以前識嘅一位幼稚園校長講: 1.+有兄姐已經

2. 想收果d
Point 2: 引証了一般面試表現好的,得到上午offer比較大

回覆:964000 的帖子

過去pn 同K面試中,一般學校的確係睇小朋友面試表現,加禮貌、創意,甘就實有上午班。

但遇到間學校受歡迎,表現幾好都係得下午班。

mandy_ng207 發表於 16-9-11 03:28
細B好少am offer

我自己就全部揀pm, 因為小朋友夜訓,

我中b,考pn時,通常揀上午班,表現好的,學校學位較多的,就有am, 名氣大d既,有offer 都係pm。所以間間學校唔同。

考K1時,有一間表現好,所以可能咁有am. 宜家讀緊果間有幸俾am, 但只係小朋友入去,所以唔知佢咩表現。

邊使諗到咁深究,睇你意願報上午咪上午,下午咪下午囉!上午滿咗咪落下午,你估學校真係咁得閒同你計咁多細節咩!其實上午係咪吃香過下午呢?

引用:邊使諗到咁深究,睇你意願報上午咪上午,下午

原帖由 jimmy0906 於 16-09-13 發表
邊使諗到咁深究,睇你意願報上午咪上午,下午咪下午囉!上午滿咗咪落下午,你估學校真係咁得閒同你計咁多細節咩 ...
上午係吃香啲嘅,因好多家長想上班時送埋仔女返學,下午可以瞓吓、玩吓、學吓嘢!但有啲家長覺得讀上午係叻啲,有優越感都幾好笑㗎!其實上下午課程咪又係一樣,如果有心儀校收都唔理上定下午啦,唔知有乜好深究!有名幼 call waiting 會俾上午班添!

jimmy0906    發表於 16-9-13 16:32

引用:Quote:原帖由+jimmy0906+於+16-09-13+發表

原帖由 99dogdog 於 16-09-13 發表
上午係吃香啲嘅,因好多家長想上班時送埋仔女返學,下午可以瞓吓、玩吓、學吓嘢!但有啲家長覺得讀上午係叻 ...
吓,如果咁講,讀咩學校都一樣㗎,有啲家長覺得讀A校有優越感,可以升好的小學,都幾好笑。學校嚟講,有位咪俾你讀,冇位咪讀第二間咯,冇咩值得上ek深究㗎!

引用:Quote:原帖由+99dogdog+於+16-09-13+發表上

原帖由 soniacky 於 16-09-13 發表
吓,如果咁講,讀咩學校都一樣㗎,有啲家長覺得讀A校有優越感,可以升好的小學,都幾好笑。學校嚟講,有位 ...
唔同學校課程當然有分別啦,但同一間學校上下班課程會有分別嗎?

引用:Quote:原帖由+soniacky+於+16-09-13+發表吓

原帖由 99dogdog 於 16-09-13 發表
唔同學校課程當然有分別啦,但同一間學校上下班課程會有分別嗎?

...
唔係話課程有分別。而係當上午班demand 多於supply, 決定權喺學校,咁自不然佢地有一套自己嘅criteria 去揀學生,宜家就係想了解呢樣嘢咋嘛。咁做家長有preferrable session都好正常啫