用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 3900人爭入聖保羅男女附小
樓主: elbar
go

3900人爭入聖保羅男女附小 [複製鏈接]

FATBJ 發表於 16-9-15 14:27
Agree
反正唔洗比報名費
呢間真係唔買都睇下...

HaYi  yeh  發表於 16-9-15 15:40

retriever 發表於 16-9-13 07:52
中學千幾人爭90個。

小學3800人爭36個n無位。
前輩, 如真的要3800人競爭36個位, 咁豈不是差不多要以一敵百
是否只是傳聞而已, 可能會有一半位比街外人吧

hppa    發表於 16-9-15 18:15

回覆:3900人爭入聖保羅男女附小

得三成位比無關係人士,3900人,爭3X幾個位,競爭其實大過陳守仁

hppa  at least 30%, but in fact...  發表於 16-9-15 18:15

popykaka 發表於 16-9-15 14:45
前輩, 如真的要3800人競爭36個位, 咁豈不是差不多要以一敵百
是否只是傳聞而已, 可能會有一半位比街外人吧
...

正路關係人士點都唔會多過一半, 留意同是聖公會不算關係人士.

但也有前輩提點, 有勢力人士也不算是有關係人士, 例如: 呀蟲, 呀龍. 即理論上都係爭果36個位...

醒目開學勳章

引用:Quote:popykaka+發表於+16-9-15+14:45+前輩

原帖由 retriever 於 16-09-15 發表
正路關係人士點都唔會多過一半, 留意同是聖公會不算關係人士.
有時名人自己未必屬有關係人士,但佢另一半可能係噃。

街外人佔最少三成,即可以多於三成甚至過半,可能唔係想像中咁少。

retriever 發表於 16-9-15 15:11
唉,最麻煩佢地關係人士真係幾多,不過我諗點都有一半比到街外士,如果真係只有36個位,就好似樓上所說甄子丹上身,要以一敵百

traeh 發表於 16-9-15 22:23
有時名人自己未必屬有關係人士,但佢另一半可能係噃。

街外人佔最少三成,即可以多於三成甚至過半,可能唔 ...

起碼呀蟲呀龍另一半都唔係。

matsushima 發表於 16-9-16 02:40
唉,最麻煩佢地關係人士真係幾多,不過我諗點都有一半比到街外士,如果真係只有36個位,就好似樓上所說甄子 ...

因為男女校,又中小學都算,所以畢業生兄姊關係人,比單性校如男拔多,又同宗教不算又會少返幾多下。

btw,  幾年前入二面只有200個位,後來增至300人。

如果假定面試係全人類先量材而取,咁段估增加入二面人數,係增加左關係人士入二面人數,可能用意係減少pta,  校友會壓力。

因為起碼入到二面,少d野講啦。

引用:Quote:matsushima+發表於+16-9-16+02:40+

原帖由 retriever 於 16-09-16 發表
因為男女校,又中小學都算,所以畢業生兄姊關係人,比單性校如男拔多,又同宗教不算又會少返幾多下。
不!當年未加學位是是見200。當加了學位同時改見300。

lui 發表於 16-9-16 07:23
不!當年未加學位是是見200。當加了學位同時改見300。

你肯定?

加學位應係4 班變5 位,當時係因為搬去新校舍,地方大左,時年2008-2009.

二面由200人加到300人,應係近兩三年事(2012年仲係200人), 留意亦係近兩三年,由收150人變收140人(每班28), 呢兩件事都人係新校長上台後的改變。

引用:Quote:lui+發表於+16-9-16+07:23+ 不!當年

原帖由 retriever 於 16-09-16 發表
你肯定?

加學位應係4 班變5 位,當時係因為搬去新校舍,地方大左,時年2008-2009.
肯定。因為我大女當年考過200人選120人。之後加到300人選150人。後來就是變了140人。

lui 發表於 16-9-16 11:07
肯定。因為我大女當年考過200人選120人。之後加到300人選150人。後來就是變了140人。

...

你肯定既部份,係你女考果年(應該多年前) ,收4班200人入二面,呢個無異議。

問題係幾時二面由200人變300人?

ek仲有帖查到。。。 2012 年底考果批,仲係二面200人! 但果時已經係收5班。

如沒有記錯, 2015年9月入學那批應是第一(or 第二) 批二面300人的。

lui 發表於 16-9-16 11:07

...

係2014年9月interview 開始轉收300人去second interview,最後收140人,每班28人

前校長幾年前有公開提過關係:冇關係每年大概6x:3x,x會就考生質素而varies,e加是否the same?

曾有網友亦指出過這是edb 直g指引(上下限?)
‹ 上一主題|下一主題