用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 69,70,71網既屯門家長,你哋派咗邊間呀?入&# ...
樓主: janetc
go

69,70,71網既屯門家長,你哋派咗邊間呀?入嚟講&am [複製鏈接]

Re: 69,70,71網既屯門家長,你

kiumom :

我都有同樣的問題, 所以現在心大心細, 唔知揀志豪 or 天水圍的直資, 不過我再問其他媽咪意見, 80% 會揀天水圍的直資李宗德, 因不太多功課 and 用英文/普通話教學.

kiumom 寫道:
janetc,

我個女都係千禧b, 現在我都為報小一而煩. 我現住荃灣區, 女兒亦在同區讀幼稚園. 本來我想報馬灣的基慧, 但因有可能搬家, 我倆公婆都在屯門返工, 所以好想考慮住屯門. 由於我不清楚屯門區有什麼學校可選擇, 所以現仍未決定住處!
我剛睇完你地留言, 提及志豪,何日東及天水圍的xx, 你可否話我知這幾間學校的教學呢! 我係完全唔希望小女入一間程度深及多功課的小學!
唔該晒!

Wingin,

恭喜你先啦! 條路咁長真是有排行呀! 但是你又唔駛咁驚喎.
我覺得你所講既考試和測驗壓力很大. 其實每間學校都係咁架啦.況且志豪是冇測驗, 只有評估, 是不計入考試分.我比較喜歡這種形式,可以當幫他們溫習.

Hi LaLaMa,
我運氣一向好差ka.
LaLaMa 寫道:
janetc,
嘻 ~~ 我路過見到妳 ! 搭傘吓先 !  唔使騰喎, 大抽獎始終靠運氣, 祝妳想果間入果間啦 !!

Hi Almaz,
我都仲有諗ka. 始終6年以上要深思熟慮,值唔值得?
你最後決定囝囝讀邊間幼稚園?!
Almaz 寫道:
janetc,
你不是想囝囝出九龍讀小學嗎?諗諗佢啦!

Agree!  
mousei 寫道:
Wingin,
恭喜你先啦! 條路咁長真是有排行呀! 但是你又唔駛咁驚喎.
我覺得你所講既考試和測驗壓力很大. 其實每間學校都係咁架啦.況且志豪是冇測驗, 只有評估, 是不計入考試分.我比較喜歡這種形式,可以當幫他們溫習.

是否好多小學已經實行小班制及上堂用普通話教授?! 請講講啦! Thank you very much!
與其有時間去可惜~ 不如用時間去珍惜~ 珍惜眼前人 :-)

WINGIN,

志豪一 D 壓力都無呀, 唔使憂心, 相比同區的莊啟程, 周梁就輕鬆得多, 功課少, 又無測試, 只評估仲唔計分, 一年四次考試  !

WINGIN 寫道:
Hello,

我仲了第一志願非常開心, 但亦很憂心, 因為聽聞考試很大
壓力,相差幾分,名次會相差很遠, 而平均每月吾考試就有測驗,
到時真的吾得閒.我喜歡它的原因是近, 打風落雨都不怕,
行5-10分鐘便到學校.在本區保良局是信心保正, 因為有幼稚園,小學, 中學,都有好的成績及表現.我囡囡幼稚園是保良局
易桂芳,小學派到志豪, 希望中學可入到百周年啦.現在想實在
太遠了!

wingin.

janetc,

我女女7月插班入讀救世軍三聖幼兒園.我都會考慮K1出去九龍讀.

Hi Almaz,
e...可以插班入讀救世軍三聖幼兒園,幾多喎! 我知好難入ka.   
試下考下九龍的幼稚園,收了再考慮考慮. :wink:
與其有時間去可惜~ 不如用時間去珍惜~ 珍惜眼前人 :-)

Mousei, LaLaMa,
你地D小朋友都是讀緊志豪的嗎? 可否講多一點此校的教學? 聽你地講應該係一間活動教學. 我上網睇過此校, 校舍好新呢!
一家三口大魔頭小霸王勞帝獸
‹ 上一主題|下一主題