用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: eastwind-2016
go

小一的英語

eastwind-2016 發表於 16-9-30 14:37
我地家長當然系有什么問題就提出來啦,如果唔系開什么家長會呢?

但你似指責學校教唔識你小朋友多D!
小朋友跟唔上就家長自行解決!而不是開post推落老師身上!

sandra28 發表於 16-9-30 14:29
吓!我只講事實咋喎!反而冇家長好像你們咁踩學校、老師!我地也由小一升上!課程我們當然知!只是樓主一 ...
有嘢當然要提出來啦,咁先至會有進步。

sandra28 發表於 16-9-30 14:42
但你似指責學校教唔識你小朋友多D!
小朋友跟唔上就家長自行解決!而不是開post推落老師身上!:n ...

可惜你咁樣D人得1個,多幾個,這個貼實大熱。

eastwind-2016 發表於 16-9-30 14:43
有嘢當然要提出來啦,咁先至會有進步。

請你回看你自己用字是提出定投訴!唔知既以為外人睬埸!其他post亦是!香港制度係咁嫁啦!唔明揀學校唔揀間啱小朋友程度先報!

sandra28 發表於 16-9-30 14:50
請你回看你自己用字是提出定投訴!唔知既以為外人睬埸!其他post亦是!香港制度係咁嫁啦!唔明揀學校唔揀 ...
香港系民主自由D社會,有問題當然要提出或投訴啦。

zww 發表於 16-9-30 14:49
可惜你咁樣D人得1個,多幾個,這個貼實大熱。

呢邊學校區一向少人入!個個家長都自組Whatsapp group傾嫁啦!

eastwind-2016 發表於 16-9-30 14:54
香港系民主自由D社會,有問題當然要提出或投訴啦。

係呀!唔似大陸!咪典解貢多雙非C都要黎!

sandra28 發表於 16-9-30 15:27
呢邊學校區一向少人入!個個家長都自組Whatsapp group傾嫁啦!

這個就是公眾區與私人群的唔同之處

sandra28 發表於 16-9-30 15:29
係呀!唔似大陸!咪典解貢多雙非C都要黎!

一個仁紀,
有一個sandra28.

仁紀,勝在有sandra28!

引用:昨天認真看下小一的英語課本,好似都幾難下

原帖由 eastwind-2016 於 16-09-09 發表
昨天認真看下小一的英語課本,好似都幾難下?小朋友幼稚園個時都系玩,沒有學到英文,只識24字母。。看來都 ...
就算幼稚園淨係玩,都冇理由到畢業只學得24隻字母,我仔間happy school K2都學哂26隻啦…如果咁程度仁紀似乎唔適合樓主小朋友,留意係仁紀唔適合你,唔係你唔適合仁紀,唔駛hard feeling。利申我小朋友未讀小學,只係留意緊各大小學,我完全明白仁紀嘅程度。

quarterday 發表於 16-10-2 08:46
就算幼稚園淨係玩,都冇理由到畢業只學得24隻字母,我仔間happy school K2都學哂26隻啦…如果咁程度仁紀似 ...

所以我唔係偏幫學校!樓主自己小朋友已慢人咁多步!叫老師點就佢小朋友!仲怪老師交返個波比家長!

sandra28 發表於 16-10-2 22:42
所以我唔係偏幫學校!樓主自己小朋友已慢人咁多步!叫老師點就佢小朋友!仲怪老師交返個波比家長!:nothin ...
一間仁紀,只有一個sandra28.

eastwind-2016 發表於 16-10-3 11:50
一間仁紀,只有一個sandra28.

努力教小朋友吧啦!大把人睇見個post都笑到唔識回呀!
教唔掂就轉校把啦!不過英文字母都識唔曬......真的任何一間幾水既學校都可能跟唔上!

香港幾happy 即幼稚園都茅可能只教a-z!k3都會教D簡單句子丶詞語啦!除非大陸啦!禾都茅興趣再同D怪獸家長傾!

sandra28 發表於 16-10-3 12:12
努力教小朋友吧啦!大把人睇見個post都笑到唔識回呀!
教唔掂就轉校把啦!不過英文字母都 ...
秋天,sandra28 為仁紀帶來口水。

sandra28 發表於 16-10-3 12:33
香港幾happy 即幼稚園都茅可能只教a-z!k3都會教D簡單句子丶詞語啦!除非大陸啦!禾都茅興趣再同D怪獸家長傾 ...
因為,有你,sandra28,今日,三點三,我,不再寂寞。

回覆樓主:

其實升小一只識廿六個字母唔奇,畢竟每個人既程度唔同,我家小朋友都係咁,追到宜家仲未追得上

但幸好仁紀有課後支援,放學後有老師跟進,呢樣唔係間間小學都有的,希望你小朋友都有參加,可以盡快跟上~

sandra28 發表於 16-9-30 13:32
仲有樓主講D野好令人疑惑!老師點會只教一次!功課做錯都會再教啦!
睇返佢其他post都只有........:badfee ...

想請問仁紀是否廣教中?
另外是否唔太谷,沒有仁立咁谷呢?謝謝

kvvvcheung 發表於 17-10-24 16:19
想請問仁紀是否廣教中?
另外是否唔太谷,沒有仁立咁谷呢?謝謝

三年級閞始分精英班!一班普中,一班廣中!谷唔谷就只可說班班老師教法不同!

sandra28 發表於 17-10-24 18:12
三年級閞始分精英班!一班普中,一班廣中!谷唔谷就只可說班班老師教法不同!
...

謝謝妳