用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基慧小學(馬灣) 馬基 vs 浸聯 vs 荃官
go

馬基 vs 浸聯 vs 荃官

邊間好?

回覆:馬基 vs 浸聯 vs 荃官

荃官超谷,樣樣都好官方,老師唔太大爱心。朋友有点後恢

回覆:馬基 vs 浸聯 vs 荃官

用家意見,馬基真係幾好,唔谷,功能量小,老師唔錯,小朋友好適應

回覆:angela0228 的帖子

我個囡讀緊,功課唔算多,例如返屋企讀課文比父母聽簽名,中文詞語抄寫只寫每個3次(比幼稚園少啦),大部分功課係學校導修堂做完,我放工同佢睇下有冇錯,浸聯小都幾好,阿囡返得好開心!

breadme 發表於 16-9-18 23:24
我個囡讀緊,功課唔算多,例如返屋企讀課文比父母聽簽名,中文詞語抄寫只寫每個3次(比幼稚園少啦) ...

你小朋友讀緊邊間?

回覆:angela0228 的帖子

浸聯小

中文詞語3次不是多數學校係???
我小朋友今年小三也是3次, 小一印象中是8個詞語左右寫3次 ! 

馬基細節真係做得唔錯,可能我唔喜歡太專制,馬基有適度自由
又有talk教導家長,又多獎小罸,多鼓勵

我自己對天主教小學印象麻麻,太嚴又罵又罸 ! 

breadme 發表於 16-9-18 23:24
我個囡讀緊,功課唔算多,例如返屋企讀課文比父母聽簽名,中文詞語抄寫只寫每個3次(比幼稚園少啦) ...

默書測驗多嗎?

回覆:monkeydiary 的帖子

我自己覺得唔多,適當既評估(測驗)

subb 發表於 16-9-23 09:47
中文詞語3次不是多數學校係???
我小朋友今年小三也是3次, 小一印象中是8個詞語左右寫3次 ! 

好多老師都會,默書某個分數以上,詞語寫兩次,再高分啲只起字頭就得,有個老師直頭話100連字頭都唔洗起,我女為左咁,每次都自動自覺溫默書,終於試到一次可以係簿上寫住"默書100分不用抄詞語"