用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 Usborne my very first library vs ORT 1-3
go

Usborne my very first library vs ORT 1-3

Which set is better for a beginner? My son is 25months old now. He is not very interested in reading story books.

回覆 SABYH 的帖子

Usbrone 的故事每個都不同主角,而且比較天馬行空d。但是ORT的故事就是相同主角,發生不同的事情,故事比較貼近生活。看你的喜好了。

fasic88 發表於 16-9-14 17:57
回覆 SABYH 的帖子

Usbrone 的故事每個都不同主角,而且比較天馬行空d。但是ORT的故事就是相同主角,發生 ...

ORT是不是所有級數都是同樣的主角好似連續劇那樣?

引用:Which+set+is+better+for+a+beginner?+My+s

原帖由 SABYH 於 16-09-09 發表
Which set is better for a beginner? My son is 25months old now. He is not very interested in reading ...
我仔26個月,兩套都有睇。不過如果剛開始,ort應該好啲,始終成個系列有相同故事人物,會較易熟悉,句子簡單又重重覆覆,對認字好有幫助,但我估我仔咁細未太會認字住,我大女有睇開,靠佢認字讀句好好,所以細佬會跟住睇同讀單字。不過大女冇咁睇 first library,仔就乜書都睇。小朋友其實要睇多啲唔同書,一兩套係唔夠,建議睇ort同時都要加其他故事。peppa Pig, maisy小朋友都會好鍾意

TabbyDong 發表於 16-9-20 22:42
我仔26個月,兩套都有睇。不過如果剛開始,ort應該好啲,始終成個系列有相同故事人物,會較易熟悉,句子簡 ...

Thanks for sharing!

agree, I also bought different characters, Maisy Mouse, Peppa Pig, Topsy & Tim, Dora, Charlie & Lola, and Captain Underpants!  More variety of choices to arouse their interest to read books!

回覆:Usborne my very first library vs ORT 1-3

一定是0R丅,我2套也有,0R丅一定是最好

target4 發表於 16-9-24 17:06

可请教原因?

target4 發表於 16-9-24 17:06

請問ort 係咩地方買,有點讀筆嗎?

完全未識認字o既Beginners我覺得ORT 1-2好d, 但留意ORT係用simple past tense為主。

另外我覺得First Little Readers (Scholastic US) 比ORT 更識合beginners, 因為係教完整短句, 學到句子基本結構和語法, 用simple present tense。

Usborne My First Reading Library 就冇咁有系統, 但故事係fairy tales果類, 豐富精彩。ORT就故事生活化一d, 有d小朋友可能覺得悶或無聊。

以上3套書我女都有睇, 佢鐘意ORT level 4以上的故事 (ORT 1-3佢話無聊), 但Usbrone d故事佢每本都鐘意。First Little Readers佢仲係Beginner時已可以自己朗讀, 俾到佢大滿足感。

不過都要視乎小朋友個性, 我個女係好鍾意自己朗讀, 唔係一味聽我講, 佢讀到佢會好大滿足感。所以佢begginer時佢唔介意故事太簡單太無聊, 佢一樣讀得好enjoy。

Elenalan 發表於 16-12-12 12:05
完全未識認字o既Beginners我覺得ORT 1-2好d, 但留意ORT係用simple past tense為主。

另外我覺得First Litt ...

多謝分享 暫時買了USBORNE 同 First Little Readers 仔29個月大 肯不肯看書都真是(emoji)他心情

請問Usborne First reading lib 幾錢同可以喺邊度買呢? thanks!

thinkbefore 發表於 16-12-22 22:49
請問Usborne First reading lib 幾錢同可以喺邊度買呢? thanks!

當當網買 大概三百幾人民幣

我買過童書係網上書店買
平同夠$150就包送貨

dt0302 發表於 16-12-30 16:21
我買過童書係網上書店買
平同夠$150就包送貨

厲害!多謝分享

SABYH 發表於 16-12-30 16:39
厲害!多謝分享
平時我買自己D指甲貼就TAOBAO

ORT公仔比較粗糙、文字以simple past tense為主,主要以相同主角的不同經歷做故事。
Usboune的公仔精美、故事內容豐富、題材亦很多元化,有很多故事都是傳統故事。
我兩套都買咗,ORT一早比打入冷宮,依家三歲小朋友喜歡睇usboune,於是我買咗成個library返黎。

請教,如果已經睇緊ORT level 2, 你覺得值得再買套First Little Reader 比小朋友睇嗎?睇咗幾個月先完成到level 1, 我諗緊係唔係套書唔啱佢睇

千語mami 發表於 17-4-3 00:14
請教,如果已經睇緊ORT level 2, 你覺得值得再買套First Little Reader 比小朋友睇嗎?睇咗幾個月先完成到 ...
都有小朋友唔鍾意ORT覺得無聊,但我女係鍾意d無聊搞笑故事佢就睇到上癮。First Little Readers故事性更弱。不如帶小朋友去public lib睇下佢鍾意邊類書先,有d小朋友鍾意fairy tales有d鍾意adventure, 有d又鍾意scientific readers...最緊要係有興趣

Hi jm, where to buy ORT level 3/4 and above if I want a full set pls? Thx.