用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 零用錢比幾多
go

零用錢比幾多 [複製鏈接]

亞女在校訂飯, 搭車.. 我比

我應比幾多pocket money 佢 ? for 小息用or 放學後買下野食都好.. 有剩佢可自己儲..
   2    0    0    0

MonkeyGirl 發表於 16-9-9 11:19

我應比幾多pocket money 佢 ? for 小息用or 放學後買下野食都好.. 有剩佢可自 ...

早餐呢?都要計埋早餐錢喎?!

回覆 YmOra 的帖子

早餐, 屋企食完先返學

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主:

我囡返學日子 $50 日,包早午餐同零用,車費另計,佢可以有錢儲。

畀幾多真係睇你想佢量入為出,定係豪爽消費。
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

MonkeyGirl 發表於 16-9-9 11:46
回覆 YmOra 的帖子

早餐, 屋企食完先返學

明白,我先前都係諗住早餐响屋企食,但後來同C6商量後決定連早餐錢也給她自己計劃點駛,有剩就當額外多給"零用錢"吧!這小小的利誘就成為她的動力,目的都係想她開始學習用錢,儲錢和駛錢.

miriam 發表於 16-9-9 11:52
我囡返學日子 $50 日,包早午餐同零用,車費另計,佢可以有錢儲。

畀幾多真係睇你想佢量入為出,定係豪爽 ...

午餐,在外吃嗎?一般駛幾多呀?

thx.thx.

甘講, 其實$ 10 一日零用, 都應該唔太少..

早, 午, 車費我比....

回覆:MonkeyGirl 的帖子

我都係$10一曰(已不用早午餐及車費了)只係作買零食或飲品,返佐一個禮拜,見佢好似冇用,變得好孤寒。但小學時我比就成曰買零食變了自己出就寧願唔食

回覆 PPG 的帖子

跟我女一樣..平時叫我不切實際既野, 我叫佢用零用錢買, 佢就另願唔買...

所以, 食方面, 我就自己出, 如比埋佢, 我諗佢另願唔食.. 甘唔得架ma .

回覆:零用錢比幾多

車費、早午餐家長比,每星期$100零用

以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

所以都係$10一曰已ok,屋企有零食拿返學校,學校又有order飯,唔會餓死。觀察吓先。一個月都已有約$200入袋,等佢試吓自己真係小小咁儲成大舊,如果要買「冇謂嘢」就要自己比錢了

MonkeyGirl 發表於 16-9-9 11:19

我應比幾多pocket money 佢 ? for 小息用or 放學後買下野食都好.. 有剩佢可自 ...

早歺在家吃, 午歺係帶飯, 另有帶水, 車資每次我增值, 每星期比100

有錢淨儲起佢

同 同學食吓tea,去信和/葵涌center shopping,買參考書,去吓補習社,玩海洋公園等,可能不只10元

回覆:teddykin414 的帖子

我預佢連午餐錢一日$50。  一次過比$250佢用一星期。  佢要自己計劃點洗。  車錢另計。

食呢一方面佢好豪爽, 一啲都唔慳。

但好彩其他嘢佢都識就住。

今晚就知佢有無錢剩。

醒目開學勳章 王國長老

YmOra 發表於 16-9-9 11:59
午餐,在外吃嗎?一般駛幾多呀?

thx.thx.

午餐出街食,學校最平細碗飯好似 $15,去茶記食都唔過 $30,有時無胃口去唐記買兩個包又一餐。

YmOra  唔過$30好平呀!學校食仲底.  發表於 16-9-10 08:40

我個仔學校飯盒 $20, 我比 $200 佢一星期,因為搭車 $3.4 來回。第一次同佢入咗 $50 入八達通,以後自己搞掂佢

引用:我預佢連午餐錢一日$50。++一次過比$250佢

原帖由 boscochengsh 於 16-09-09 發表
我預佢連午餐錢一日$50。  一次過比$250佢用一星期。  佢要自己計劃點洗。  車錢另計。

食呢一方面佢好豪 ...
我都係每星期比$400,全包,所有車費、早、午餐、零食,有時自己比埋影印費、班会費,假期時去街車費等,自己計劃点分配

我比$60一日(午餐、零食),早餐車費我包!

回覆 MonkeyGirl 的帖子

$50一日,差唔多,車費大约$8
‹ 上一主題|下一主題