用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 叩門大概係幾時?
go

叩門大概係幾時? [複製鏈接]

小朋友來年會大抽獎入小一,想問公佈後大概幾時叩門(特別係黃宣)?因為想暑假離開香港,謝謝!

0    0    0    0

wigg 發表於 16-9-9 11:04
小朋友來年會大抽獎入小一,想問公佈後大概幾時叩門(特別係黃宣)?因為想暑假離開香港,謝謝!

...

正式D 講, 係放榜當天, 即刻走去派通街, 因為唔少學校, 特別官校, 係要你張"派位証" COPY...同埋填申請表... 放左榜先有"派位証" 架嘛

當然... 華人社會... 所謂 "行船爭解纜, 月餅我賣先"...

亦有人在放榜前先向心儀學校投書求愛.

但呢D 知名學校, 係叩門不需填申請表, 也不要你派位証的...

醒目開學勳章 王國長老

預左叩門就咪plan旅行。點知幾時收call,會有好多輪架嘛!岩岩幾日都仲有人收call。如果不在港學校唔等,真係無得怨

引用:預左叩門就咪plan旅行。點知幾時收call,會

原帖由 Charlotte_mom 於 16-09-09 發表
預左叩門就咪plan旅行。點知幾時收call,會有好多輪架嘛!岩岩幾日都仲有人收call。如果不在港學校唔等,真 ...
多謝你提醒,其實係打算去外國上summer camp, 剛剛暑假都去過,覺得好有得著,所以想翻兜。其實本身有私校在手,可以抽獎,所以都諗緊係咪要叩門囉!

回覆:叩門大概係幾時?

每間學校唔同,見過有學校放榜前已經收表。要上網睇返每間學校嘅要求,預早做好晒d 野,越早交表應該越好。

wigg 發表於 16-9-9 11:54
多謝你提醒,其實係打算去外國上summer camp, 剛剛暑假都去過,覺得好有得著,所以想翻兜。其實本身有私校 ...
咁叩唔到咪算囉...

多謝你提醒,其實係打算去外國上summer camp, 剛剛暑假都去過,覺得好有得著,所以想翻兜。其實本身有私校 ...

今年叩門經驗,由6月4日大抽獎放榜當天,玩到8月中才完;除非妳喺首輪叩門結果已獲最心儀學校取錄,咁7月尾至8月就可以去旅行。否則學校call 妳而不在港,你嗰位會畀其他人!原本上月中我哋想去旅行,好彩冇去,8月中真係突然收叩門後補call。根據面見校長當天,校長自己講....就係因有幾個排在我哋前面嘅申請人聯絡不上,可能不在港,因此將學位畀咗我哋先!

吓,現在才9月頭...咁快有私小offer?

引用:Quote:wigg+發表於+16-9-9+11:54+多謝你提

原帖由 apple1990 於 16-09-09 發表
吓,現在才9月頭...咁快有私小offer?
直升嘛

wigg 發表於 16-9-9 14:10
直升嘛

直升?即一條龍?乜仲可以參加大抽獎咩?

gk678 發表於 16-9-9 12:48
每間學校唔同,見過有學校放榜前已經收表。要上網睇返每間學校嘅要求,預早做好晒d 野,越早交表應該越好。 ...

St. Mary & 天神7月頭至中才筆試!
‹ 上一主題|下一主題