用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 三歲好叻,但固執及大庳氣
go

三歲好叻,但固執及大庳氣 [複製鏈接]

他三歲,好叻,有老師及很多朋友話他資優,未做評估,問題係他非常固執及有時大卑氣,請問可以點做?

2    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

試試用故事書幫手

有d關於發脾氣嘅,亦有教同理心、品德嘅書,小朋友仲細,慢慢教
恐龍家

回覆:三歲好叻,但固執及大庳氣

可以順便問下?若以大家見咁多資優來說,這是資優?

朋友圈內也有一位四歳小朋友,口齒靈俐,反應快,記性好(去過地方會記得),例如佢知道什麼叫無線上網 之類,各人也認為小孩十分聰明,可是脾氣十分大,
因為每次去玩時, 我女兒也給她女兒打, 當我說要跟孩子好好溝通時, 朋友說孩子十分聰明, 只是脾氣不好, 叫我女兒就下佢便好了.  她說家人也很將就的.

醒目開學勳章 貢獻勳章

babadogcat 發表於 16-9-9 10:21
可以順便問下?若以大家見咁多資優來說,這是資優?

朋友圈內也有一位四歳小朋友,口齒靈俐,反應快,記性 ...
就咁,唔可以下定論
我响度諗:同一樣事情,有無發生喺我身上呢?!
可能都有,但我會好唔好意思,好無奈咁講

恐龍家

重覆

回覆 babadogcat 的帖子

小朋友叻、靚、屋企有錢...等等都唔係亂咁打人和脾氣臭,然後叫人將就的理由。

唔識教、唔想教,要別人埋單,係唔可以接受的行為。

回覆:Jane1983 的帖子

又何止這事例
另一朋友兒子語文很叻(程度超越正常程度很多),朗誦比賽, 音樂節是得獎常客
可是兒子脾氣異常激動,老師曾叫他冷靜,反而被他大駡說要殺死她......兒子亦喜歡打人,我們曽多次和她傾,換來是:我兒子是資優,脾氣會火爆因為你地冇人明白,而且更冇人明白作為母親的我!

聰明的人大把,資優也不少!將來出來社會工作是否可以填上我是特別聰明,而要大家讓路?

回覆:babadogcat 的帖子

其實逐漸多人了解資優小朋友和家人可遇到的問題,有時好難教,但也要慢慢講,每次態度只是資優就係咁既,要人接受,sorry 這種人只會讓更多朋友遠離

我成日教兩個仔,「能力越大,責任越大」
不論你如何能幹,作為一個有能力的人,應該解決別人問題多於為別人製造問題

引用:又何止這事例 另一朋友兒子語文很叻(程度

原帖由 babadogcat 於 16-09-11 發表
又何止這事例
另一朋友兒子語文很叻(程度超越正常程度很多),朗誦比賽, 音樂節是得獎常客
可是兒子脾氣異 ...
資優是人口3%(130以上計),正知你說周街也是。你的朋友們真奇怪,咁散教小朋友

回覆:pamelaywy 的帖子

回覆:lui 的帖子

咁好彩身邊真有數個!而且父母也冇符

醒目開學勳章 貢獻勳章

babadogcat 發表於 16-9-11 21:50
又何止這事例
可是兒子脾氣異 ...
其實,呢番說話令我反思...
事實:"明白"好多時係解決資優兒情緒問題嘅key
但明白,唔等於放任!我明白你嘅感受,然後,你都要明白其他人嘅感受,從而希望改變到佢嘅態度
佢地唔會隨便"聽話",一定要認同你講嘅嘢,先會跟隨,呢樣嘢令教規矩/禮儀變得好難教

所以,嗰位家長無錯,我唔清楚當時嘅語氣,在我,外人好難明白對住一個(或以上)資優兒嘅家長,每日EQ大挑戰有幾辛苦,幾無助!

點解大眾願意接受自閉症嘅孩子唔打招呼、讀寫障礙嘅孩子做卷比人慢,但會指控過度活躍或者資優嘅家長唔識教仔?!
其實,佢地真係唔識教!(唔係唔想教好) 社會有無幫過佢地?有無人體諒過佢地?!老師可以去上堂學教SEN,仲有上過兒童心理學,但一句推說一班3x人就可以話無能為力,咁家長呢?! "教"嘅責任無得推,頂硬上!

我個人唔會隨便同人講"因為資優"所以要人就,我好多時會直接講:佢性格比較自我,無同埋心,比較敏感,所以出現脾氣過激嘅情況...唔好意思

我家有兩個孩子,次子係普通人,照顧佢嘅散慢,唔集中,記性唔好,係會勞氣,但相對應付哥哥嘅情緒/性格問題,簡直係小事!所以,大家唔好以為資優兒家長好易做,個天俾咗件好嘢你,其實上天俾咗個好大嘅考驗呢班家長,特別係嗰班雙重特殊嘅家長,就係每日嘔到一地血,成日自己走埋一邊喊...

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

https://www.youtube.com/watch?v=OtzBEF8kR8k&feature=youtu.be

RTHK鏗鏘集 知優 2011 11 20

恐龍家

引用:Quote:babadogcat+發表於+16-9-11+21:50+又

回覆:小曳人 的帖子

可能係有冇影響到別人的問題,讀障咪自己慢,分數低之類
其實咩都好,不要太影響到他人,而家長肯教,終有一天是可以慢慢改善過來。

醒目開學勳章 貢獻勳章

s.andp 發表於 16-9-12 15:50
請問你有為哥哥安排情緒訓練嗎?有無推介?
有,遊戲治療。
覺得幫到小朋友講心事,同引導佢控制情緒,治療師同孩子建立到好好嘅關係

唔敢推介,咁啱今日見到佢俾生果做新聞

我地當初問過教授級心理學家,老一派嘅覺得遊戲治療無用,我自己就覺得起碼係一個放鬆可以發洩嘅空間,成效一般要10堂或以上先會見到,亦幾貴...

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

babadogcat 發表於 16-9-12 16:11
可能係有冇影響到別人的問題,讀障咪自己慢,分數低之類
其實咩都好,不要太影響到他人,而家長肯教,終有 ...
正確,就係有無影響到其他人。
但到底係孩子先被影響,還是旁人被影響先?
點解有時會出現不受控制情況?主因係孩子未能處理外來嘅刺激,包括孩子們不體貼嘅一句戲言,敏感嘅人仔會理解成其他嘢...
當然,我唔會怪其他小朋友,亦不敢怪激化問題嘅老師,只能夠默默希望佢唔好"出事",默默承受反被怪責嘅壓力...

上個學年在學校都發生咗d事,有時個心真係好唔甘心:你個受訓嘅老師一句3x人照顧唔到,搞到個仔嬲到爆,折磨佢超過一個月,仲要向我投訴N次,要我執手尾!點解成年人唔願意退後半步,刺激佢少d,了解佢多d,就少d問題,大家都容易過日子啦~

對唔住,呢排太多人話資優家長"老馮",實在....好委屈
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實,我覺得所謂"就",應該叫包容
响有問題出現之前,先體貼佢地嘅需要,而唔係出咗問題時,話人點解唔"就"你!
就好似讀寫障礙,你預知佢做功課做卷慢,所以安排少d功課,長d哂測考時間,而唔係考得唔好,要人加分或照升班。

資優兒都可以係咁,預早知道佢地情緒波動大,性格敏感,說教時小心用字,唔好講刺激性字詞,而唔係到佢發哂脾氣,先叫人包容

恐龍家

回覆:小曳人 的帖子

我明白你的難處,也知道你會是肯帶領孩子走向更正面的位置。我所以想傾下係我認為之前遇過,那個小朋友坐車坐我後面,腳不斷踢我椅子,維持了約20分鐘,之後我同佢說,請不要踢,阿姨覺得不好受,然後他說,我係鍾意踢呀!佢媽媽沒有阻止他,反而休佢。我諗之所以攪成咁,家長不教真是個最關鍵的問題!

‹ 上一主題|下一主題