用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 地址一問
go

地址一問

假如住「A區」,讀A區學校,放學後無人湊。
咁樣可唔可以用嫲嫲屋企地址揀「B區」學校讀,「放學後需要去嫲嫲屋企」直到晚飯後才回「A區屋企」
有無人試過咁樣? thanks

回覆:地址一問

唔可以架。

醒目開學勳章 王國長老

建議打去教育局問

教育局學位分配組
地址:九龍觀塘偉業街223號宏利金融中心2樓2室
電話:2832 7700 / 2832 7740
辦公時間:星期一至五上午8時30分至下午1時及下午2時至6時

引用:假如住「A區」,讀A區學校,放學後無人湊。

原帖由 hedy32 於 16-09-08 發表
咁樣可唔可以用嫲嫲屋企地址揀「B區」學校讀,「放學後需要去嫲 ...
填地址要係住的地址,解決方法到時候係A區學校坐校車回婆婆家便可

咁樣可唔可以用嫲嫲屋企地址揀「B區」學校讀,「放學後需要去嫲 ...
Nope

轉地址囉 一定水電煤轉翻父母名!唔轉都得 去宣誓 證明小朋友在址居住

LingShum 發表於 16-9-8 21:37
轉地址囉 一定水電煤轉翻父母名!唔轉都得 去宣誓 證明小朋友在址居住

...
轉地址即係虛假文信,如果捉到會取消學位,而且可能有法律責任,分分鐘會坐監,你上網叫人轉地址,其實都可能已經犯左法,小心!!
其實每年都有個家長俾人查到假報地址,而無左個學位,尤其是熱門校網,仲查得勁。

虛報地址可囚14年
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20140608/18749729

Chirley    發表於 16-9-9 14:34

回覆:地址一問

我估教署淨係考慮小朋友喺邊度瞓覺,以嗰個地址作準掛。

引用:Quote:LingShum+發表於+16-9-8+21:37+轉地

原帖由 Maggielau46 於 16-09-09 發表
轉地址即係虛假文信,如果捉到會取消學位,而且可能有法律責任,分分鐘會坐監,你上網叫人轉地址,其實都可能已 ...
我講既係 要真實地址 宣誓  唔係虛假地址!有D真係要住婆婆 或嬤嬤屋企

引用:Quote:LingShum+發表於+16-9-8+21:37+轉地

轉地址即係虛假文信,如果捉到會取消學位,而且可能有法律責任,分分鐘會坐監,你上網叫人轉地址,其實都可能已 ...
唔好誤會 其實我都好討厭假地址爭學位

回覆 hedy32 的帖子

真的,正如 Charlotte_mom 所講, 年年都有呢個 post, 但如果唔想犯法,不如直接打去教育局。

我知虛報係犯法既!
但係真係有咁既需要先要問下大家「用嫲嫲地址」報學校可唔可以(唔係名校網)

引用:回覆+hedy32+的帖子 真的,正如+Charlotte

原帖由 mayyylai 於 16-09-09 發表

真的,正如 Charlotte_mom 所講, 年年都有呢個 post, 但如果唔想犯法,不如直接打去 ...
打左去問喇! 唔該曬大家!

hedy32 發表於 16-9-9 14:31
打左去問喇! 唔該曬大家!
咁不如你都分享下?! 俾我地知多樣野都好~THX!

hedy32 發表於 16-9-8 17:55
嫲嫲去你屋企住,咪解決問題囉...

hedy32 發表於 16-9-8 17:55
捉到會取消學位!!!

引用:Quote:hedy32+發表於+16-9-9+14:31+打左去

原帖由 Chirley 於 16-09-09 發表
咁不如你都分享下?! 俾我地知多樣野都好~THX!
如果小朋友放學後,真係需要去嫲嫲嗰度湊, 係可以用嫲嫲地址, 同埋需要證明「嫲嫲都係嗰度長期居住, 需要證明爸爸同嫲嫲既關係(如出世紙)」 佢地會調查既!

Chirley  多謝晒你呀!!   發表於 16-9-9 15:40

原來可以架! 咁同呢度好多JM的講法唔同, 大多數人以為要以係邊度瞓去計

引用:回覆+hedy32+的帖子 原來可以架!+咁同呢度

原帖由 acfun 於 16-09-09 發表

原來可以架! 咁同呢度好多JM的講法唔同, 大多數人以為要以係邊度瞓去計 ...
我都同職員強調「放學後本區無人可以湊」,所以要去喺嫲嫲嗰區學校讀書!佢話可以,但會查!

醒目開學勳章 王國長老

hedy32 發表於 16-9-9 16:26
我都同職員強調「放學後本區無人可以湊」,所以要去喺嫲嫲嗰區學校讀書!佢話可以,但會查!

...

咁請問職員有無問在邊度過夜?