用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 N無人士:想搬屋去12網抽軒小,有没有1/5機會呢? ...
樓主: ASBB2012
go

N無人士:想搬屋去12網抽軒小,有没有1/5機會呢?   [複製鏈接]

另外請問是否可以只有父母其中一方跟小朋友一起去該套房住(符合「常住規定」),沒有一定要父母雙方一定要跟該小朋友一起住也可以嗎?我意思係有冇規定一定要父母雙方同時同該小朋友住先得?謝謝
存感恩的心

晞晞爸b 發表於 16-9-19 00:52
另外請問是否可以只有父母其中一方跟小朋友一起去該套房住(符合「常住規定」),沒有一定要父母雙方一定要 ...
不用就算父母都不和小朋友一起住也可以

Tintin926 發表於 16-9-19 01:04
不用就算父母都不和小朋友一起住也可以
謝謝
存感恩的心

晞晞爸b 發表於 16-9-19 00:50
真的嗎?可否推薦,感謝您

但系要小心,如租套房,教署一定查,特別系大熱網。朋友仔同我一齊搬12,佢租套房,佢交表三四日左右,即刻比人查(傳聞灣仔有租盤黑名單,唔知真定假),所以即刻打追堂鼓,去返自己網抽。七八千租盤真系好難搵,我建議你去灣仔睇下d街邊細細間地產舖,睇下有冇。其實你再諗下先,搬屋一濶三大,灣仔街市買餸系楊屋道1.5陪。

引用:Quote:原帖由+jackykwok815+於+16-09-12+發

原帖由 Naughty917 於 16-09-12 發表
灣仔銅鑼灣同跑馬地都唔好住,樓齢舊,租又貴,買野食野又貴。我住跑馬地外圍,日日系CWB MTR又超多人,仲 ...
華仁轉14?? 好似不是 。  都想問下2019/20北角新校ok未呢?

tsewest 發表於 16-9-19 17:48
華仁轉14?? 好似不是 。  都想問下2019/20北角新校ok未呢?

華仁18-19先轉14,可能之前手快快打錯

小學將搬到14網....將來的中學校網好嗎?

引用:小學將搬到14網....將來的中學校網好嗎?

原帖由 margkwan 於 16-09-20 發表
小學將搬到14網....將來的中學校網好嗎?
若果唔係一定要盲追皇仁,華仁搬去北角,校網係著數咗。既然讀華仁,若係成績頭60%, 你係統一派位階段唔敢放棄直屬位,係边個校網係無分別,自行階段又可以全港週圍走。又若成績稍弱,東區校網選擇仲多,由B1-B3學校都俾灣仔多~~~

謝謝賜教:))

引用:Quote:晞晞爸b+發表於+16-9-19+00:50+ 真的

原帖由 Naughty917 於 16-09-19 發表
但系要小心,如租套房,教署一定查,特別系大熱網。朋友仔同我一齊搬12,佢租套房,佢交表三四日左右,即 ...
你朋友係搬地址吧,唔係搬屋

mcl203 發表於 16-9-20 09:32
你朋友係搬地址吧,唔係搬屋

兩邊住,咁啱教局查既時候佢系自己屋企

引用:Quote:mcl203+發表於+16-9-20+09:32+ 你朋

原帖由 Naughty917 於 16-09-20 發表
兩邊住,咁啱教局查既時候佢系自己屋企
若果係星期一至五都唔係申報地址住,又無合理原因,又似乎奇怪DD

mcl203 發表於 16-9-20 09:43
若果係星期一至五都唔係申報地址住,又無合理原因,又似乎奇怪DD

...

佢系星期六來查

回覆 Naughty917 的帖子

請問你朋友是在沒有收到教育局電話聯絡的情況下直接被上門查嗎?

appledai 發表於 16-9-20 14:57
回覆 Naughty917 的帖子

請問你朋友是在沒有收到教育局電話聯絡的情況下直接被上門查嗎? ...

No call. Don't think they will call before come.

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+16-09-11+

原帖由 retriever 於 16-09-11 發表
補多句。。。

12網舊樓多過新樓好多,無論買租新樓都超貴。
其實灣仔並不是想像中咁擠迫,尤其空氣及人口密度絕對比某些中產「睡覺城市」為佳,週末的灣仔商業區絕對比新市鎮的商場更悠閒,若大人要在CBD返工,所慳番逼火車地鐵車程和精力用來親子絕對可以賺返晒;優質社區設施如香港公園、維園、中央圖書館、添馬公園等相對人口比例甚高。
當然,一切優點已反映在呎價之上⋯

宮二 發表於 16-9-22 23:03
其實灣仔並不是想像中咁擠迫,尤其空氣及人口密度絕對比某些中產「睡覺城市」為佳,週末的灣仔商業區絕對比 ...

可否講下灣仔邊度怡人D?

引用:Quote:原帖由+jackykwok815+於+16-09-12+發

原帖由 Naughty917 於 16-09-12 發表
灣仔銅鑼灣同跑馬地都唔好住,樓齢舊,租又貴,買野食野又貴。我住跑馬地外圍,日日系CWB MTR又超多人,仲 ...
華仁今年轉14?

引用:Quote:宮二+發表於+16-9-22+23:03+其實灣仔

原帖由 retriever 於 16-09-23 發表
個人覺得,灣仔最西邊近金鐘如星街,最東邊近天后大坑,都是又方便又好住的地方,隣近的大公園圖書館其實好啱小朋友,既免費也媲美所謂豪宅的會所,去大型展覽也不需要山長水遠;相對眾人眼中富貴地區如跑馬地,其實性價比略低,交通是死症

retriever 發表於 16-9-23 06:55
大坑道,藍塘道,樂活道一帶,絕對係怡人啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題