用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 N無人士:想搬屋去12網抽軒小,有没有1/5機會呢? ...
樓主: ASBB2012
go

N無人士:想搬屋去12網抽軒小,有没有1/5機會呢?  

醒目開學勳章 王國長老

Naughty917 發表於 16-9-11 15:04
居住條件系大打折扣。灣仔銅鑼灣太多人,好有壓迫感。d樓又舊,毫無保安可言(就算有security). 其實當你日 ...

咁又唔係無保安。我家大廈送貨全部要登記架。冷氣機滴水、夜晚嘈都即刻有看更上樓。算ok。
不過真係要小心選擇,尤其早廿年好興私房菜、樓上舖,有d大廈比較人流雜就要留意。
單棟樓更要留意維修保養情況。聽過有親戚睇樓騎呢到無看更,每戶輪流落去坐

引用:Quote:Naughty917+發表於+16-9-11+15:04+

原帖由 Charlotte_mom 於 16-09-11 發表
咁又唔係無保安。我家大廈送貨全部要登記架。冷氣機滴水、夜晚嘈都即刻有看更上樓。算ok。
不過真係要小心 ...
我上星期有朋友到訪,保安就開門,完全唔洗登記。我唔系住唐樓, 樓齡未到30年。

Naughty917 發表於 16-9-11 15:04
居住條件系大打折扣。灣仔銅鑼灣太多人,好有壓迫感。d樓又舊,毫無保安可言(就算有security). 其實當你日 ...
環境較理想既大坑同天后,就貴到呢…
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+16-09-11+

原帖由 Naughty917 於 16-09-11 發表
我上星期有朋友到訪,保安就開門,完全唔洗登記。我唔系住唐樓, 樓齡未到30年。

...
港島就係唔少樓齡大,新樓少,先至限制到人口急增,自然揾學校都競爭細D,若你去計太古城樓齡,你會

引用:Quote:Naughty917+發表於+16-9-11+15:04+居

原帖由 hkpapa852 於 16-09-11 發表
環境較理想既大坑同天后,就貴到呢…
銅鑼灣行上少少都唔錯嫁,但

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+16-09-11+發表

原帖由 mcl203 於 16-09-11 發表
我咪就系住呢度囉

其實我仔N班住灣仔,到k到班搬到將軍澳。當時住灣仔完全無小朋友玩樂設施,連球場個遊樂場都拆埋,出街就吸廢氣,所以那時他同細歲半的妹個個月大部分時間都傷風感冒最少都睇2-3次兒科,每月2千醫藥,好彩老公公司有得claim. 但K1搬將軍澳後他們真係好少病(touch wood),上次發燒搵d藥已是一年前,依家一個K1,一個K3,少病得來都即使感冒都只係多飲水已自己2-3天便好返。所以真心覺灣仔不適合小朋友住。

我仔都係軒小20分,我老公想報自行,所以現在都1516...

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+16-09-11+發表

原帖由 mcl203 於 16-09-11 發表
行上少少指鵝頸附近?

引用:我仔都係軒小20分,我老公想報自行,所以現

原帖由 maychu0203 於 16-09-12 發表
我仔都係軒小20分,我老公想報自行,所以現在都1516...
如果係校友分,報左無謂浪費。

仲有其他選擇嗎?

btw,  軒小叩門也不用自行揀他,也不用111

回覆:N無人士:想搬屋去12網抽軒小,有没有1/5機會呢?

好大機會博到,点都要博

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+16-09-11+發表銅鑼

原帖由 retriever 於 16-09-12 發表
行上少少指鵝頸附近?
連道附近

引用:其實我仔N班住灣仔,到k到班搬到將軍澳。當

原帖由 maychu0203 於 16-09-12 發表
其實我仔N班住灣仔,到k到班搬到將軍澳。當時住灣仔完全無小朋友玩樂設施,連球場個遊樂場都拆埋,出街就吸 ...
同意!灣仔銅鑼灣跑馬地都冇乜遊樂設施,未搬之前小朋友可去club house, 搬左就困系屋企。連小朋友都話要搬返自己屋企。

回覆:N無人士:想搬屋去12網抽軒小,有没有1/5機會呢

12網最好住大坑~近維園同中央圖書館

醒目開學勳章 王國長老

minichanz 發表於 16-9-12 10:44
12網最好住大坑~近維園同中央圖書館

我想問老公軒小下午舊生,自行有20分(知道多數要抽遇咗冇)
女現在k1, 想係新界搬回港島,請問其實你地覺得最幾時轉校同般好?

軒下係谷校嗎?校風如何?
謝謝

醒目開學勳章 王國長老

vampire123 發表於 16-9-12 12:18
女現在k1, 想係新界搬回港島,請問其實你地覺得最 ...

兩條路,一係k3搬屋轉校轉校網,不過好煩。
一係唔搬,自行睇下點先,中就暑假至搬去港島都唔遲。唔中就....再考慮搬唔搬,要考慮小朋友返學問題,vs校網。我妹為左校網k3至搬。學佢話齋,頭家散晒,細路兩邊訓(新界加香港),d寵物無人湊又要搵親戚寄養。係另一種煩!

引用:我想問老公軒小下午舊生,自行有20分(知道多

原帖由 vampire123 於 16-09-12 發表
女現在k1, 想係新界搬回港島,請問其實你地覺得最 ...
軒銅20分係一般既最高分,只係輸俾必收生喎,機會唔算細瓜

引用:Quote:原帖由+ok3+於+16-09-09+發表如果個

原帖由 austism 於 16-09-09 發表
見過有d case 係初中唔得,但一上到中三知要選科,立即發力,入到熱門科目,真係睇個人,其實讀書係靠自己 ...
好多人係咁,小學讀書同高中不同。

引用:Quote:vampire123+發表於+16-9-12+12:18+

原帖由 Charlotte_mom 於 16-09-12 發表
兩條路,一係k3搬屋轉校轉校網,不過好煩。
一係唔搬,自行睇下點先,中就暑假至搬去港島都唔遲。唔中就.. ...
我班朋友反而為了讀國際,好多搬左入馬鞍山/沙田,跟著發現雖然學費貴了,但住屋平左,環境空氣好左,遊樂設施多左,計番條數可能又差不多。