用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有冇孩子在紐西蘭讀中學,好不好?
樓主: chan4664
go

有冇孩子在紐西蘭讀中學,好不好? [複製鏈接]

引用:Quote:lu-ka+發表於+16-10-6+13:18+ IB+我

原帖由 藍藍mami 於 16-10-06 發表
如果NCEA上nz 大學會容易啲, 但如果想轉去其他國家讀大學, 認受性可能冇咁高
...
請問你囡囡係讀IB? 之前係讀女校?

lu-ka 發表於 16-10-7 09:25
其實我都明白果邊間間較差唔多,請問你囡囡係果邊係homestay?  点解我一定要boarding 原因係我仔唔係自主學 ...

如果只係擔心住宿問題,咁搵一間寄宿嘅, 排名同地區你都滿意嘅就ok
我小朋友係ncea,男女校
重有其他識既小朋友係auckland, 如果你有咩小問題想問/識多個人有個照應 (未必係同一區但係起碼都近過香港同nz), 可以pm我, 我搵d成績較好的介紹你識:dadday:我小朋友就麻麻了
明白你的擔心 學校住生活係會有規律啲  至於學習方面好少人會真係完全跟唔上 老師俾分到好鬆手 有試就有good

藍藍mami 發表於 16-9-18 11:45
女兒已中學grad 你有咩想知?

可以pm 邊間agent/公司比我嗎?thx

akvbi 發表於 16-10-7 22:51
可以pm 邊間agent/公司比我嗎?thx

我自己申請的 一來我聽過唔需要好多時間 二來我自己都想同學校溝通下 瞭解多啲 有問題又可以即刻問

藍藍mami 發表於 16-10-7 22:58
我自己申請的 一來我聽過唔需要好多時間 二來我自己都想同學校溝通下 瞭解多啲 有問題又可以即刻問
...

我自己唔識搞,睇怕我都係要搵agent搞!thx

我想幫阿仔報 King's College, 邊間agent專做NZ?

回覆:happybibi 的帖子

我都係自己申請。學校已收了。super easy!

引用:Quote:akvbi+發表於+16-10-7+22:51+ 可以pm

原帖由 藍藍mami 於 16-10-07 發表
...
藍藍mami, 我想問因有一學校已收我仔,想請教:

*我應什麼時候付錢?

*還是去申請學生visa 先?

*因我仔會係17年7月才入學,我要先付全年學費才可申請visa?

*請問你囡囡每年返嚟幾次?

*有咩時間可以book 到平機票?

*開學時有需要陪她去nz? 1星期足夠?

唔多意思,太多問題了!

lu-ka 發表於 16-10-26 09:26
藍藍mami, 我想問因有一學校已收我仔,想請教:

*我應什麼時候付錢?

係呢度再回覆一次機票問題好多家長都想知
hi 你好
17年7月先入學其他都唔需要咁快交錢, 可以係下年二,三月先交, 唔一定要全年學費先可以申請Visa, 但係你交幾長時間嘅學費, 就只可以申請返咁長時間嘅Visa
即係例如你交左一年學費,仔仔就可以拎到一年時間嘅Visa, 交半年學費就只會拎到半年Visa, 不過申請簽證費用都唔平, 一次過交一年就可以慳返時間同埋錢
申請簽證就一定要學費收據同offer of place etc, 所以你要等下年交完學費完申請到visa
我女一直都係一年翻一次(nov翻) , 平機票就以前我會買flexiable 日期的學生來回套票俾佢約9500, 到大學佢自己同朋友買, 就係nz 等特價票, 通常7,8,9月買 今年佢買qantas 要轉機 $1100 nzd (round trip) = ard $6050hkd, 30kg luggage

回覆:藍藍mami 的帖子

Thank you so much

藍藍mami 發表於 16-11-14 14:45
係呢度再回覆一次機票問題好多家長都想知
hi 你好
17年7月先入學其他都唔需要咁快交錢,  ...

我都買了國泰學生bundle機票3套,共33000,唔知算唔算平
仲有2個月就過去讀書喇,現在所有野攪掂哂。希望會讀得開心,homestay 對佢好啦!

Babysam79 發表於 16-12-3 00:14
我都買了國泰學生bundle機票3套,共33000,唔知算唔算平
仲有2個月就過去讀書喇,現在所有野攪掂哂。希望 ...

係economy? $11000一套學生經濟票係正常價,冇特別平, 可以唔需要一次過買三套

藍藍mami 發表於 16-12-3 11:11
係economy? $11000一套學生經濟票係正常價,冇特別平, 可以唔需要一次過買三套
...

係econ, 3套圍返起平二千零蚊左右
其實學生票有無分peak season 會貴啲,還是全年都差不多價?

Babysam79 發表於 16-12-3 23:14
係econ, 3套圍返起平二千零蚊左右
其實學生票有無分peak season 會貴啲,還是全年都差不多價?
...

有分peak season, 學生票一樣$ 但同一個時間自己係年中買可平過11000$, 只不過少d行李同可能冇得改日子

回覆 Babysam79 的帖子

3套機票禁多? 另想問你小朋友去讀Year 幾? 申請難嗎? 預早幾耐要申請呢?

ffffffff 發表於 16-10-5 16:39
各位好,大家傾吓計
我兒子今年4月尾讀緊中三時我就安排他去咗紐西蘭讀書
我兒子平時每天放學回家就會入房上 ...

多謝您,個心定左好多…

我仔會2018年過去讀grade 7…

但係佢香港傳統學校讀到5年級…而家搵緊IS俾佢適應一年先過去,但機會可能不大,因為插班好難…

仲驚緊香港一過去變晒環境佢讀唔掂!

佢超怕醜的,果邊親戚既細路都好active,佢應該要一段時間去搞人際關係,如果學業果度可以輕鬆返少少就好了…

Babysam79 發表於 16-12-3 00:14
仲有2個月就過去讀書喇,現在所有野攪掂哂。希望 ...

Air new zealand有時early bird可以8K以下,幾好…

藍藍mami 發表於 16-9-20 14:41
Sacred heart Auckland,
Auckland grammar, kings college 兩間算top school, 有boarding 位
...

無知一問…如果果邊有親戚係PR,指定stay在親戚家難嗎?我問過佢話要approve…

但是唔肯講個approve既準則…

PS暫時只target Auckland's grammar...因為仲有成年時間…

剛剛看westlake同otago又好似OK…至少學費平好多又多運動玩。

WINLEG 發表於 16-12-5 13:32
回覆 Babysam79 的帖子

3套機票禁多? 另想問你小朋友去讀Year 幾? 申請難嗎? 預早幾耐要申請呢?  ...

3套其中一套係我的,剩低一套比佢7月返黎一次,申請不難呀!我大約7,8月左右開始攪

junetse 發表於 16-12-5 16:06
Air new zealand有時early bird可以8K以下,幾好…

點先知佢有early bird ? 要成日check住?
‹ 上一主題|下一主題