用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有冇孩子在紐西蘭讀中學,好不好?
樓主: chan4664
go

有冇孩子在紐西蘭讀中學,好不好? [複製鏈接]

各位好,大家傾吓計
我兒子今年4月尾讀緊中三時我就安排他去咗紐西蘭讀書
我兒子平時每天放學回家就會入房上床用個IPAD睇野,佢可能用IPAD來做温功課或睇其他野,但我從未見過我個仔拿住本書温,為此我經常勞氣,由中一開始,其實小四開始,佢啲成績就每況愈下,直到中三頭個考試已去到中英數都不合格了,剛啱有同事送咗個仔過英國,於是我的起心干找個英國agent問吓,跟住.....呢part唔講住,最後找了紐西蘭agent,就咁就安排咗個仔去紐西蘭讀書,agent話安排佢插yr 10,但到個仔剛入學一個星期,個仔就話學校安排佢讀yr 11,我話你得唔得呀,時間過得很快,下個月又話返來放暑假嗱,咁仲有兩年就話高中畢業,仲快過香港.
最後想講一樣野,我個仔本身中英數都唔合格,如果佢都能渡過到的話,咁妳地啲仔女無可能比我個仔差啩
在此祝各位有意送子女到紐西蘭的家長們,大家一起加油,改變子女命運.

lu-ka 發表於 16-10-5 10:08
其實我有睇過好學校資料,一年要4-5萬 NZD,坦白講,資金有限! 依家自己apply  Hamliton boy's 聽聞唔錯, ...

Wanganui 好遠下, 如果間學校intl support 麻麻, 仔仔要對學校態度強硬d, 好多學校唔會幫intl爭取最好成績, 要教小朋友有要求就要同學校自己提出
另一間hamilton boys 我未聽過
名校boarding 有otago boys high school , auckland grammar. 後者你預好多asian, 不過係讀得書個d
其實我個人意見係boarding 好少出得街所以最重要係學校support 同讀書氣氛
至於價錢方便住boarding 每間都應該差唔多

引用:各位好,大家傾吓計我兒子今年4月尾讀緊中三

原帖由 ffffffff 於 16-10-05 發表
各位好,大家傾吓計
我兒子平時每天放學回家就會入房上 ...
請問你仔仔讀邊間? boarding 嗎? 可以升 year 11?

引用:Quote:lu-ka+發表於+16-10-5+10:08+ 其實我

原帖由 藍藍mami 於 16-10-05 發表
Wanganui 好遠下, 如果間學校intl support 麻麻, 仔仔要對學校態度強硬d, 好多學校唔會幫intl爭取最好成績 ...
Otago boys 我有聽過,但應比較多中國人。Hamilton boy 我直按問過學校,佢地有 4名香港學生,共有70名國際學生,但全校2千多人啊! 比到都算少。 另請問我係唔係可以自己跟學校聯絡搞入學申請? 程序會煩嗎?

引用:Quote:lu-ka+發表於+16-10-5+10:08+ 其實我

Wanganui 好遠下, 如果間學校intl support 麻麻, 仔仔要對學校態度強硬d, 好多學校唔會幫intl爭取最好成績 ...
Otago boys 我有聽過,係名校嗎? 學費唔係好貴咋噃!!  但應比較多中國人。Hamilton boy 我直接問過學校,佢地有 4名香港學生,共有70名國際學生,但全校2千多人啊! 比率都算少。 另請問我係唔係可以自己跟學校聯絡搞入學申請? 程序會煩嗎?

引用:各位好,大家傾吓計我兒子今年4月尾讀緊中三

原帖由 ffffffff 於 16-10-05 發表
各位好,大家傾吓計
我仔都係中數唔合格,感覺係香港真係冇出路,所以先會放佢出去,至少有多條路行。你仔仔讀得 ok嗎? 有心機讀嗎?

lu-ka 發表於 16-10-5 20:38
Otago boys 我有聽過,係名校嗎? 學費唔係好貴咋噃!!  但應比較多中國人。Hamilton boy 我直接問過學校, ...

其實你意向係仔仔去遠d? 如果只計公開試排名
otago boys 同hamilton boys 差不多(ref:https://www.odt.co.nz/news/dunedin/kings-top-ncea-rankings) , 都算名校, 整體公開試成績排好前. 但otago boys 運動特別出名, 你仔仔有冇打算讀nz 大學& 大學讀咩?dunedin otago 本來係otago university 大學城, 當地住嘅大部份都係學生, 醫療科特別出名, 如果你小朋友有興趣早d試下係個邊都ok

如果唔使boarding , 願意住homestay 男校best of the best 係 king's high school, 同otago boys 一樣係dunedin, 而且只有1000個學, 40個international
2000人學校算好大 hamilton 我未識人去過個邊讀, 抱歉真係無咩意見俾到你

Otago boys 我有聽過,係名校嗎? 學費唔係好貴咋噃!!  但應比較多中國人。Hamilton boy 我直接問過學校, ...

自己同學校申請入學冇問題, 至於程序就間間唔同, 名校報名後有機會要skype interview etc,  但自己一步一步來肯定可以做到

最後一樣留意番係你想小朋友讀Cambridge (CIE) or International Baccalaureate (IB) exams / NCEA, 每間學校讀嘅課程都會唔同

藍藍mami 發表於 16-10-4 21:10
d人好乖 個區係比較有錢 少maori, 操行方面唔使擔心 係咪Tauranga Girls? Otumoetai college? bethlehem?  ...

讀Otumoetai college, 不知這間好唔好,只是覺得校舍大同運動選擇多,我囡在香港成績很差,不知跟唔跟得上, 請問這裡程度淺嗎?yr 10=香港form幾左右?
在Auckland 落機,有幾天時間玩,有沒有介紹? 玩完才搭巴士到Turanga(都考慮緊搭內陸機)。

ffffffff 發表於 16-10-5 16:39
各位好,大家傾吓計

我囡又係包尾個種,主課得數學合格,而家搵上門補習惡補英文,希望去到唔會啞哂啦,因為個邊啲學校,只收3-5%外國人,所以一去到已經全英文,相信無咩香港人做同學,好擔心唔適應,聽唔明老師講咩?
請問你仔仔初初聽唔聽得明老師講書?跟同學又點溝通?快唔快識到朋友仔呢?

Babysam79 發表於 16-10-6 00:01
讀Otumoetai college, 不知這間好唔好,只是覺得校舍大同運動選擇多,我囡在香港成績很差,不知跟唔跟得上 ...

year 10=nz 中四 但呢邊要讀七年中學
你女女香港係讀英中嗎?year 10,11 重係玩玩下, pass 到就可以, year 12,13先正式叫計分, 程度應該比香港淺, 有得追的
auckland 如果唔自駕遊都係簡單觀光, 去市內附近交通方便嘅mission bay, sky tower, fish market, auckland zoo, one tree hill睇羊, mount eden, 坐船去附近啲島參觀

開頭我無諗住找紐西蘭學校,因我以為好貴,但因去唔到英國而當我睇報子寫住十几萬一年,真定假呀,先再找agent,agent揾咗几間,通常妳一問佢,佢就攞几間資料比妳睇,Otago boys 我都睇過,但中學有几百間,妳會否甘心睇得果几間資料就決定孩子生死,再問佢攞佢都無咁多資料catalogue比到妳,佢一定問妳妳想找邊種學校,我根本想睇多啲先決定,如不停叫人找,最後又無幫襯就唔好意思,再加上佢亦唔會不停幫妳找,之後我就自己上網睇,睇咗過百間學校,真的很難決定,讀男校好還是男女校好,私校好還是公立學校好,boarding好還是homestay好,好頭痛,因我時間緊迫,我決意要仔立即趕去插班,我驚自己變掛,但最終揀咗呢間kapiti college,其實呢間同其他無大分別,我都是靠感覺揀的,唔係呢間就係其他,又無人介紹,唔讀過都唔知好定唔好,講真,身邊都無人送孩子去紐西蘭那有意見,只靠撞彩,到最後我揀完咪話比agent姐姐聽叫佢幫我跟進.
其實平均私校同公立學校價錢不是差很大,當然對於我呢啲窮爸爸慳得兩三萬就兩三萬,因我唔知往後個仔有什麼其他洗費.
boarding school 不是間間有,homestay 所有都有
不須自己聯絡學校搞入學,找agent姐姐跟進,除非妳想揾野比自己搞

時間有限,稍後再談...

回覆:ffffffff 的帖子

可以話我知你agent 嗎? 我都搵過好幾間,Kings  college, Chris t's college, scots college, St.peter, st.paul, otago boys, john mcglash, 銀根真係有限!  我有睇過幾十間學校,boarding 唔會好多,睇埋ERO report. 但因為心中已定boarding , 所以只有幾間選擇。真係花多眼亂!

引用:Quote:lu-ka+發表於+16-10-5+20:38+ Otago+

最後一樣留意番係你想小朋友讀Cambridge (CIE) or International Baccalaureate (IB) exams / NCEA, 每間 ...
IB 我怕阿仔跟唔上。雖然讀緊英文中學,但課程完全唔一樣,可能對佢會好困難。

想問如果讀大學要幾錢一年,連生活費

lu-ka 發表於 16-10-6 13:18
IB 我怕阿仔跟唔上。雖然讀緊英文中學,但課程完全唔一樣,可能對佢會好困難。

...

如果NCEA上nz 大學會容易啲, 但如果想轉去其他國家讀大學, 認受性可能冇咁高

JackieOn 發表於 16-10-6 17:46
想問如果讀大學要幾錢一年,連生活費

普通科學費預三萬nzd一年, 另加生活費:dadday:約二萬nzd

lu-ka 發表於 16-10-6 12:56
可以話我知你agent 嗎? 我都搵過好幾間,Kings  college, Chris t's college, scots college, St.peter, s ...

老實話唔需要太擔心, 紐西蘭中學唔太差既間間都差不多... 如果你已簡到成績排名高的... 冇話咩定生死, 都大把人讀一年唔啱就轉校...收鬆d吧

引用:Quote:lu-ka+發表於+16-10-6+12:56+ 可以話

原帖由 藍藍mami 於 16-10-06 發表
老實話唔需要太擔心, 紐西蘭中學唔太差既間間都差不多... 如果你已簡到成績排名高的... 冇話咩定生死, 都 ...
其實我都明白果邊間間較差唔多,請問你囡囡係果邊係homestay?  点解我一定要boarding 原因係我仔唔係自主學習果種,係boarding 至少有人睇住指定時間做功課溫習,作息定時。佢定力唔夠,好被人家誘惑到。homestay 唔係唔好,但感覺係安全啲,之前我老公好抗拒boarding 仲要話住homestay 有咩唔好,我解釋我嘅諗法,依家佢都讚成boarding , 一來有人睇住,佢唔會亂嚟,二來boarding 好多活動,佢唔會有時間去玩,三來比較安全,擔心會食到過期食品又或者homestay 家庭有不良嗜好… 我仔唔聰明,人比較笨,我知有啲野係要放手,但真係有啲擔心…

‹ 上一主題|下一主題