用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有冇孩子在紐西蘭讀中學,好不好?
go

有冇孩子在紐西蘭讀中學,好不好? [複製鏈接]

因budget有限,為由只可選這國家留學,可否有資料...Thx
   22    0    0    0

女兒已中學grad 你有咩想知?

Is the frequency of earthquakes there a concern?

JMSS 發表於 16-9-18 13:59
Is the frequency of earthquakes there a concern?

Not in Auckland. 如果你小朋友年紀細/較內向/英語能力未太理想我會suggest 留係Auckland , 因為冇地震問題+ 多d機會識番Asian / agent 有個照應, 只要揀番間少啲中國人嘅中學就冇問題
如果想俾佢去冇乜中國人嘅地方闖下, 遠離earthquake zone , 去timaru, otago 等都得

紐西蘭男仔boarding school有什麼選擇?  我唔想homestay

happybibi 發表於 16-9-20 12:07
紐西蘭男仔boarding school有什麼選擇?  我唔想homestay

Sacred heart Auckland,
Auckland grammar, kings college 兩間算top school, 有boarding 位

Thanks.

想問女仔讀Epsom girls' Grammer School,間學校好唔好,難唔 難入呢?
Please let me know & thanks?

j1026jennifer 發表於 16-9-21 02:04
想問女仔讀Epsom girls' Grammer School,間學校好唔好,難唔 難入呢?
Please let me know & thanks? ...

very good school. Might not be hard if you apply from oversea but very hard for locals to get in. Epsom girls = DGS in HK.
女女成績如何?

阿囡在HK 讀 IB school year 9, 成績一 般just middle one  ,但呢間學校有冇boarding house 呢?Thanks for the information!

j1026jennifer 發表於 16-9-21 23:53
阿囡在HK 讀 IB school year 9, 成績一 般just middle one  ,但呢間學校有冇boarding house 呢?Thanks for ...

epsom girls 可有boarding. http://www.eggs.school.nz/epsom_house/epsom_house.aspx

j1026jennifer 發表於 16-9-21 23:53
阿囡在HK 讀 IB school year 9, 成績一 般just middle one  ,但呢間學校有冇boarding house 呢?Thanks for ...

IB 中游學生早d去學術上會應付得到有餘.

引用:女兒已中學grad+你有咩想知?

原帖由 藍藍mami 於 16-09-18 發表
你好,我係今年S.3 想完讀完過去,想要boarding school, 成績麻麻,但英文talk得… 請問有咩好提意呢? 名校真係讀唔起

藍藍mami 發表於 16-9-18 11:45

我囡囡1尾都去紐西蘭陶朗加讀yr 10, 想知當地啲人係咪真係想像中噤純樸?
我其實好擔心佢會太悶,無朋友又無娛樂,怕捱唔住, 因為香港實在太多資多彩
請問你又認識陶朗加呢個地方嗎?這裡是個甚樣的地方,好似比較偏遠。謝謝

Babysam79 發表於 16-10-2 14:58
我囡囡1尾都去紐西蘭陶朗加讀yr 10, 想知當地啲人係咪真係想像中噤純樸?
我其實好擔心佢會太悶,無朋友又 ...

tauranga 近beach 風景好靚
唔算太悶
好少香港人 我家人係個度讀過書
適合認真讀書 環境唔錯唔洗擔心

Babysam79 發表於 16-10-2 14:58
我其實好擔心佢會太悶,無朋友又 ...

d人好乖 個區係比較有錢 少maori, 操行方面唔使擔心 係咪Tauranga Girls? Otumoetai college? bethlehem?

lu-ka 發表於 16-9-30 19:21
你好,我係今年S.3 想完讀完過去,想要boarding school, 成績麻麻,但英文talk得… 請問有咩好提意呢? 名校 ...

名校讀唔起嘅意思係價錢貴/成績?
國際學生讀私校同公立學校價錢差唔多

你屬意邊一個city? 小朋友性格係點 鍾意動定鍾意靜? 唔想讀名校係怕成績跟唔上?

lu-ka 發表於 16-9-30 19:21
你好,我係今年S.3 想完讀完過去,想要boarding school, 成績麻麻,但英文talk得… 請問有咩好提意呢? 名校 ...

中三成績其實唔怕
小朋友仲有好多時間追 中三完過去 中四即係year 10/11, year 12&13先係最關鍵  香港人去到讀通常成績都唔差架

引用:Quote:lu-ka+發表於+16-9-30+19:21+ 你好,

原帖由 藍藍mami 於 16-10-04 發表
中三成績其實唔怕
小朋友仲有好多時間追 中三完過去 中四即係year 10/11, year 12&13先係最關鍵  香港人 ...
請問有冇聽過 Hamliton Boy's High School?  想知多啲

引用:Quote:lu-ka+發表於+16-9-30+19:21+ 你好,

原帖由 藍藍mami 於 16-10-04 發表
名校讀唔起嘅意思係價錢貴/成績?
國際學生讀私校同公立學校價錢差唔多
其實我有睇過好學校資料,一年要4-5萬 NZD,坦白講,資金有限! 依家自己apply  Hamliton boy's 聽聞唔錯,另一間Wanganui collegiate, 呢間學校好,但國際學生支援唔係咁理想,怕過到去救助無門。主要搵 boarding school, 地區無所為,想問下仲有冇其他學校選擇。 我仔係學校成績麻麻,但英文唔錯,唔怕陌生,佢一定可以適應到,但擔心佢冇心向學

‹ 上一主題|下一主題