用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 有冇媽咪為A仔專登報國際學校?
go

有冇媽咪為A仔專登報國際學校? [複製鏈接]

Top嘅國際學校我唔會考慮,只係諗緊細校果d。但求小班冇咩功課,老師有愛心識處理。

但想知國際學校環境係咪真係對A仔好d呢?

1    0    0    0

回覆:有冇媽咪為A仔專登報國際學校?

津校嘅幼稚園下午班都會少人啲架,我小朋友返果間下午班得10個小朋友,而且係happy school

回覆:lavender_baby 的帖子

sorry呢,我唔記得講我係想報小學。多謝你。

引用:Top嘅國際學校我唔會考慮,只係諗緊細校果d

原帖由 sweethun 於 16-09-07 發表
Top嘅國際學校我唔會考慮,只係諗緊細校果d。但求小班冇咩功課,老師有愛心識處理。

但想知國際學校環境係 ...
我都有問過呢個問題,但我識的特殊老師建議,除非將來會係外國生活,如果唔係都係入返普通學校,因環境會比較多d約束,令小朋友學習到d規矩,國際通常比較free
當然巨只係比我參考,選擇權係自己手上

回覆:Yukiruirui888 的帖子

去外國讀書係計劃之內,但就未知幾時先過去。
宜家k3做一兩版紙已經好折磨,係折磨我😣
就算大抽獎抽中最少功課嘅津校,其實對佢嚟講都一定比宜家多,諗起就驚……😫

回覆:有冇媽咪為A仔專登報國際學校

咁私小又如何? 有無a 仔讀緊私小分享下

引用:咁私小又如何?+有無a+仔讀緊私小分享下 +

原帖由 球星媽咪 於 16-09-07 發表
咁私小又如何? 有無a 仔讀緊私小分享下
我諗有,但a仔個range太大,反而問下自己小朋友能否通過interview!

回覆:sweethun 的帖子

我地係返緊國際學校。從小已經target IS, 小朋友以英文為1st Language. 我覺得小朋友喜歡返學,以前返local kindergarten, 太多規則,佢好抗拒。

國際學校學位非常緊張,除左外國人,有好多本地人爭,因為IS只可收少部分本地人,普通愛心細校都幾百人爭十個八個位。而且好多學校都會包裝自己,真正有愛心既其實只有幾間。

lulumelody 發表於 16-9-7 22:23
我諗有,但a仔個range太大,反而問下自己小朋友能否通過interview!
報名費都差不多$2K! 唔係少數目(對我黎講), 最多只報2間IS! 佢唔PASS就冇法, 但PASS左D LEVY好重皮, 仲要我都唔知係HK仲會讀到幾時?!

creamyXDD 發表於 16-9-7 23:01
國際學校學位非常緊張,除左外國人,有好多本地人爭,因為IS只可收少部分本地人,普通愛心細校都幾百人爭十 ...
以你所知, 真正有愛心有邊幾間? 我睇緊NIS/ HLYIS.

你小朋友都係A仔嗎?

THX

NIS 好包容,但位好少,仲要A仔,真係好難入,建議你報多幾間。

朋友仔去太古地利x,佢話無傳統功課,個仔讀得好開心!

多謝大家意見!
但我依家報只係報YEAR 2, 相信難入好多~
睇佢彩數~
‹ 上一主題|下一主題